Покемон

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Покемони)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Покемон

Покемон (енгл. Pokémon, јап. ポケモン, скрћено од Pocket Monsters, што значи „Џепна Чудовишта“) је назив медијске франшизе коју је створио Сатоши Таџири 1996. године и која је у власништву јапанске компаније Нинтендо. „Покемони“ су почели од неколико игара за Нинтендове преносне конзоле Game Boy и Game Boy Advance, онда Нинтендо ДС и Нинтендо 3ДС, а касније је створена и аниме серија истог имена.

Историјат[уреди | уреди извор]

Јапанска фирма Нинтендо издала је две игре 1996. године под називима „Pokémon Red“ и „Pokémon Blue“ за конзолу Game Boy. Касније, 2002. године изашле су још две нове игре за конзолу Game Boy Advance, а након тога, 2006. године изашле су још две за Нинтендову конзолу ДС. Најновије Покемон игре, изашле 2016. године су „Pokémon GO" такође за конзолу Нинтендо ДС. Принцип игре је једноставан - ви сте у улози тренера чудовишта и ваш циљ је да сакупите све Покемоне (у првим игрицама 151, са сваком игрицом се додавало још покемона тако да их тренутно укупно има 656) и тако попуните ваш „Покедекс“, справу која аутоматски бележи слику и детаље виђеног или ухваћеног Покемона. Споредни циљеви су освајање „Беџева“ по вежбаоницама као и борбе против злих тимова као што су „Тим Ракета“ (Team Rocket) или „Тим Галактик“ (Team Galactic). Након успеха првих игара, аутори су 1997. године одлучили да направе и цртану серију са истом тематиком, која је убрзо постала светски позната.

Аниме[уреди | уреди извор]

Прича серије се уско поклапа са причом одговарајуће игре то подразумева и ликове из игре. Серија се састоји из 15 сезона које прате авантуре дечака Еша Кечама из града Палета и његових другара. Еш је један од многих тренера покемона, који своја створења припремају за међусобне борбе. Сваки покемон има своје посебне моћи и способности. У међусобним борбама тренери покемона морају да користе стратегију и знање да би на прави начин искористили њихове моћи и извојевали победу. Ешов први покемон је Пикачу, мало жуто створење које пушта струјне ударе из својих образа. Тренери своје покемон носе у справама које се зову „Покелопте“ из којих излазе сами или на захтев тренера. Као што је већ споменуто, прича из серије се поклапа са причом из игре, тако да ће они који су упознати са игром лако претпоставити шта ће се следеће десити у серији и обрнуто. Од 1998. године па надаље је за сваку сезону направљен по један дугометражни филм од којих је први „Pokémon: The First Movie“. Најновији Филм је изашао 2011 Децембар.

Недавна серија ЦБ ривалске судбине се тренутно приказује.

Најбоље жеље серија Прича прати Еша, који путује далеко зове „Унова“. На свом путовањуе Еш добија нове покемоне, Ошавот, Тепиг (Касније Пигнит), Снајви, Скреги, Пидав. Еш упознаје нове приатеље који га прате, девојчицу Ирис и бармена Сајлана.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]