Портал:Аустрија/Изабрани чланак

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Новембар[уреди извор]

Дунав-Ауен код Хаинбурга
Дунав-Ауен код Хаинбурга

Национални парк Донау-Ауен (нем. Nationalpark Donau-Auen) обухвата 93 квадратнa километра у Бечу и Доњој Аустрији и једно је од највећих преосталих плавних подручја Дунава у средњој Европи.

Немачка реч Aue (варијанта Au) значи „речно острво, мочварно земљиште, поплавна равница, обалска шума“, тј. култивисани пејзаж у приобалној зони. Речи Aue и Au јављају се у великом броју немачких места - укључујући Donau, немачку реч за реку Дунав - и односе се на шуме, ливаде и мочваре у речним и поточним низијама и поплавним равницама. Национални парк Дунав-Ауен штити велико подручје низијских шума, ливада, мочвара и других обалних станишта дуж Дунава, одмах низводно од Беча.

даље архива
уреди

Децембар[уреди извор]

Панорама градског језгра са замком на брду
Панорама градског језгра са замком на брду

Салцбург (нем. Salzburg) је четврти по величини град у Аустрији, смештен у средишњем делу државе. Салцбург је управно, привредно и културно средиште истоимене покрајине Салцбург, где чини засебан градски округ.

Салцбург је познат по барокном старом градском језгру, једним од најочуванијих у средњој Европи. Због тога је градско језгро Салцбурга уврштено на листу културне баштине Унеска. У сагласју је и друга посебност Салцбурга - познат је и као „град класичне музике“, највише захваљујући томе што се ту родио и одрастао Волфганг Амадеус Моцарт.

даље архива
уреди