Портал:Аустрија

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Аустија

Грб Аустије
Грб Аустије
Застава Аустије
Застава Аустије

Република Аустрија (нем. Republik Österreich), је држава у централној Европи. Граничи се са Немачком и Чешком на северу, Словачком и Мађарском на истоку, Словенијом и Италијом на југу, Швајцарском и Лихтенштајном на западу и нема излаз на море. Главни град је Беч (нем. Wien).

По политичком уређењу Аустрија је парламентарна демократија. Састоји се од девет федералних држава, и једна је од две европске државе које су прогласиле сталну неутралност (друга је Швајцарска). Аустрија је чланица Уједињених нација од 1955. а Европској унији се придружила 1995. године.

Изабрани чланак

Панорама градског језгра са замком на брду
Панорама градског језгра са замком на брду

Салцбург (нем. Salzburg) је четврти по величини град у Аустрији, смештен у средишњем делу државе. Салцбург је управно, привредно и културно средиште истоимене покрајине Салцбург, где чини засебан градски округ.

Салцбург је познат по барокном старом градском језгру, једним од најочуванијих у средњој Европи. Због тога је градско језгро Салцбурга уврштено на листу културне баштине Унеска. У сагласју је и друга посебност Салцбурга - познат је и као „град класичне музике“, највише захваљујући томе што се ту родио и одрастао Волфганг Амадеус Моцарт.

даље архива

Изабрана слика

архива

Потребно урадити

Портал:Аустија/Помоћ

Остали портали на српској википедији