Портал:Биографија/Изабрана биографија јун 2018.

С Википедије, слободне енциклопедије
Кортни Кокс
Кортни Кокс

Кортни Бас Кокс (енгл. Courteney Bass Cox; Бермингхам, Алабама, САД, 15. јун 1964) је америчка глумица, филмски продуцент и бивша манекенка. Позната је по улогама Монике Гелер у ТВ серији „Пријатељи“, Гејл Ведерс у серији филмова „Врисак“ и Џулс Коб у ТВ серији „Кугар таун“.

Кортни Бас Кокс је рођена у типичној и богатој породици са југа САД. Њен отац Ричард Л. Кокс (енгл. Richard L. Cox) био је грађевински предузимач, док је њена мајка Кортни Кокс (девојачко Бас), била домаћица. Када су се, после 19 година брака, њени родитељи развели 1974, њен отац се одселио у Панама Сити, на Флориди, где се оженио 1975, а њена мајка се удала за њујоршког бизнисмена Хантера Копланда (енгл. Hunter Copeland). Кортни се затим са мајком, две старије сестре, Вирџинијом (енгл. Virginia) и Доти (енгл. Dottie), и са старијим братом Ричардом јуниором (енгл. Richard Junior) преселила у Маунтин Брук, богато предграђе Бермингхама. Поред троје рођених браће и сестара, Кортни има и деветоро полубраће и полусестара.

Пошто је завршила основну школу, Кортни се уписала у средњу школу „Маунтин Брук“ (енгл. Mountain Brook High School), где је била чирлидерсица и активно се бавила тенисом и пливањем. Пошто је 1982. дипломирала, уписала је студије архитектуре и унутрашњег дизајна на женском колеџу „Маунт Вернон“ (енгл. Mount Vernon College for Women), где је постала члан сестринства „Делта Зета“.

...даље...