Портал:Биографија/Изабрани чланак август 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије
Јелена Ћетковић
Јелена Ћетковић

Јелена Ћетковић (Цетиње, 21. август 1916 — Јајинци, код Београда, 14. мај 1943), револуционарка, учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Као млада кројачка радница пришла је радничком покрету и 1933. године постала члан Савеза комунситичке омладине Југославије, а 1935. године члан Комунистичке партије Југославије. Учествовала је у бројним акцијама КПЈ у Подгорици, као и у познатим белведерским демонстрацијама на Цетињу.

Године 1938. преселила се у Београд, где је такође учествовала у партијском раду, а посебно у акцијама женског покрета и борби за права жена. Као искусан партијски радник, била је ангажована за инструктора Покрајинског комитета КПЈ за Србију и помагала је партијским организацијама у разним местима у Србији.

На почетку Народноослободилачког рата, 1941. године била је члан Рејонског комитета КПЈ „Центар” у Београду. У току лета 1941. године прешла је на ослобођену територију и најпре била у једном партизанском одреду у источној Босни. Потом је прешла на слободну територију Ужичке републике и политички радила са женама на терену Чачка и Ужица.

Након Прве непријатељске офанзиве, крајем 1941. године била је послата у Београд, где је почетком 1942. године преузела дужност секретара Месног комитета КПЈ за Београд. Била је организатор ударних група, које су извеле читав низ акција у окупираном Београду.

Припремајући своју последњу акцију — атентат на Ђорђа Космајца, била је ухапшена почетком марта 1942. године. У полицији је мучена и злостављана, али иследницима није ништа желела да каже. Тешко измучена, скоро полумртва, дочекала је дан припремљене акције и њен успех. Потом је била пребачена у логор на Бањици. Стрељана је на стратишту у Јајинцима, маја 1943. године.

За народног хероја проглашена је 5. јула 1952. године.