Портал:Биографија/Изабрани чланак јануар 2013.

С Википедије, слободне енциклопедије
Џена Џејмсон
Џена Џејмсон

Џена Џејмсон (енгл. Jenna Jameson), право име Џенифер Мери Масоли (енгл. Jennifer Marie Massoli; Лас Вегас, 9. април 1974) је бивша порнографска глумица. Названа је најпознатијом порно звездом и „Краљицом порнића“.

У порно индустрији је почела да ради од 1993, а пре тога је радила као стриптизета и гламур модел. Већ 1996, освојила је награду „Најбоља нова глумица“ од све три организације које додељују награде у области филмова за одрасле. Освојила је више од 20 награда и примљена је у кућу славних X-Rated Critics Organization (XRCO) и Adult Video News (AVN) - који се често назива порно Оскар.

Џена је 2000. године основала компанију ClubJenna 2000. године са Џеј Грдином, за кога се касније удала и недуго затим развела. Филм Briana Loves Jenna је на додели AVN награде 2003. проглашен за најпродаванији и најбољи порнографски филм за 2002. годину. До 2005, ClubJenna имала је профит од 30 милиона америчких долара.Такође је фотографисана у најпознатијим часописима за мушкарце као што су Плејбој, Пентхаус и Хаслер.

Објавила је књигу 2004., аутобиографију How to Make Love Like a Porn Star: A Cautionary Tale, која је била шест недеља на Њујорк тајмсовој листи бестселер књига.

Џејмсон је глумила у мејнстрим филмовима и појављивала се у серијама које немају везе са порно филмовима, почевши са мањом улогом 1997. у филму Private Parts.