Портал:Бициклизам/Биографија 33

С Википедије, слободне енциклопедије

Сер Бредли Марк Вигинс, CBE (енгл. Sir Bradley Marc Wiggins, CBE; Гент, 28. април 1980.) је бивши британски професионални бициклиста, рођен у Генту. у Белгији, син је бившег Аустралијског бициклисте Грега Вигинса и Британке Линде. Када је Вигинс имао две године, отац га је напустио, а он се са мајком преселио у Лондон.

Као мали играо је фудбал и навијао је за Арсенал, а био је у проби у Вест Хему. Љубав према бициклизму осетио је када је гледао финале Олимпијских игара на писти 1992. године. Исте године, Вигинс је са својих 12 година, учествовао на својој првој трци, у Лондону. Године 1996. освојио је јуниорско национално првенство на писти, а 1997. године, био је једини Британац на светском јуниорском првенству на траци.

Професионалну каријеру почео је 2001. али је прве озбиљније резултате почео да остварује 2009. године. Највећи успех остварио је 2012. године; освојио је Тур де Франс и златну медаљу у трци на хронометар на ЛОИ у Лондону. Постао је први британски бициклиста који је победио на Тур де Франсу. Године 2013. покушао је да оствари Ђиро - Тур дабл, али је био лош на Ђиру, а Тур није ни возио. Касније те године освојио је Светско првенство у вожњи на хронометар. Национално првенство у вожњи на хронометар освајао је три пута, а у друмској вожњи једним. Године 2016. освојио је златну медаљу на Олимпијским играма у екипној вожњи на писти, док је годину раније поставио нови рекорд у вожњи на сат времена. Добитник је награде Вело д’Ор, за најбољег бициклисту године 2012. а исте године проглашен је за британског спортисту године, био је номинован и за награду Лауреус академије, за најбољег спортисту године.

Каријеру је завршио на крају сезоне 2016.