Портал:Бициклизам/Биографија 41

С Википедије, слободне енциклопедије

Фреди Мартенс (хол. Freddy Maertens; 13. фебруар 1952.) је бивши Белгијски професионални бициклиста у периоду од 1973. до 1987. године. Мартенс је био син, како је то његова жена Карин описала, вредног средњовеног пара, Жилбера Мартенса и Силон Верхаг. Његова мајка је имала радњу за доставу новина. Фреди Мартенс је био један од четворице браће, Марио, Лук и Марк. Марк је такође био професионалац. Био је талентован за језике и када је постао професионалац, разумио је енглески, Француски и италијански.

Фреди и његова жена Карин срели су се први пут у бициклистичком клубу, када је имала 15 година, бирала је патике за свог оца. Венчали су се у новембру 1973. Мартенс је професионалну каријеру почео 1973. и већ прве сезоне је дошао у сукоб са Едијем Мерксом, када је изјавио да неће радити за њега на Свветском првенству. Однос између њих поправио се тек 2007. године, када су се срели у хотелу у Француској. Мартенс је три пута освајао класификацију по поенима на Тур де Франсу, два пута је био светски шампион, а највећи успех је остварио 1977. освајањем Вуелта а Еспање, где је потпуно доминирао, победивши на 13 од 19 етапа. На Тур де Франсу дели рекорд са Шарлом Пелисјеом и Едијем Мерксом са 8 етапних победа на једном Туру. Укупно је освојио 16 етапа на Туру. Од других трка освојио је два пута Гент—Вевелгем, по једном Париз—Ницу и Вуелта а Каталуњу.

Мартенс је завршио каријеру 1987. са 35 година, када је током једног тренинга одлучио да више не жели да тренира по ветру и киши у Фландрији. Након завршетка каријере, радио је за Швајцарску компанију Аssos, као продавач и промотер одеће у Луксембургу и Белгији. Компанију је напустио када су производи постали нестални. Престао је да се бави спортом па је ускоро имао 100 килограма. Године 2000. је био кустос белгијског националног бициклистичког музеја у Розелару. Његов брат Марио држи радњу "Мартенс бајк".