Портал:Историја/Биографија 48 2009

С Википедије, слободне енциклопедије
Патријарх Павле
Патријарх Павле

Патријарх српски Павле (Кућанци, 11. септембар 1914Београд, 15. новембар 2009) је био поглавар Српске православне цркве од 1990. до 2009. године. Његово пуно име и титула су гласили „Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки, патријарх српски Г.Г. Павле“.

1. децембра 1990. је изабран за патријарха Српске православне цркве, устоличен је сутрадан 2. децембра у Саборној цркви у Београду од стране 12 епископа, 12 свештеника и 13 ђакона. Избор је обављен за живота претходног патријарха Германа и без његове сагласности. Павлово име се нашло на листи кандидата у деветом кругу гласања. Довољан број гласова за улазак на листу кандидата у првом кругу добили су епископ шумадијски Сава и епископ жички Стефан, а тек у деветом кругу „цензус“ је прешао и епископ рашко-призренски Павле. После тога, по тзв. апостолском начину бирања, коверте са именима тројице кандидата стављене су на Јеванђеље, архимандрит троношки Антоније Ђурђевић их је промешао и потом извукао коверат са именом патријарха. Најстарији присутни великодостојник митрополит сарајевски Владислав отворио је коверат и прочитао име. Митрополит Владислав је био патријархов школски друг из богословије у Сарајеву, а архимандрит Антоније заједно са њим сабрат манастира Раче. Нови 44. патријарх СПЦ тада је рекао:

Моје су снаге слабе, то сви знате. Ја се у њих не надам. Надам се у вашу помоћ, кажем и понављам, у помоћ Божју којом ме је Он и до сада држао. Нека буде Богу на славу и на корист Његовој цркви и нашем напаћеном народу у ова тешка времена. Ми немамо никакав програм патријаршијске делатности, наш програм је Јеванђеље Христово.

...даље...