Портал:Козара и Поткозарје/6.-11. април 1941. (Козара)

С Википедије, слободне енциклопедије

Напомена (овдје)

6. априла 1941. године фашистичка Њемачка напала је Краљевину Југославију. У нападу су учествовале Италијанске, мађарске и бугарске трупе.

8. априла 1941. године њемачка авијација бомбардовала је Приједор.

10. априла 1941. године Политбиро ЦК КПЈ одржо је сједницу у Загребу и одлучио да се пружи отпор агресору и да се припрема устанак против окупатора.

Прије дефинитивне капитулације Југославије, 10. априла 1941. године дијелови њемачке 14. оклопне дивизије са правца Крижеваца ушли су у Загреб.

10. априла 1941. године послије уласка њемачких јединица, под заштитом њемачких и италијанских бајонета, Анте Павелић долази у Загреб. Под стражом Нијемаца, 10. априла 1941. године Славко Кватерник, представник усташког покрета у земљи, у сагласности са др Влатком Мачеком, предсједником Хрватске сељачке странке, преко радио-станице Загреб прогласио је квислиншку Независну Државу Хрватску. Павелић је тражио читаву Босну и Херцеговину, Италијани су жељели да окупирају рудник Љубију.

Перо Башкот пише: »Према књизи Османа Карабеговића »Крајишници на путевима револуције«, Обласни комилет КПЈ за Босанску крајину прије 6. априла 1941. године није постојао. Постојало је повјереништво. Према Карабеговићу, Обласни комитет за Босанску крајину је формиран у љето 1942. године, када је дошао ЦК КПЈ и друг Тито у Босанску крајину. (Допуну извршио Перо Башкот 24. априла 1984.)

Одмах првог дана оснивања квислиншке Независне Државе Хрватске Срби, Јевреји и Роми стављени су ван закона. Они су проглашени непријатељима Независне Државе Хрватске. У границама Независне Државе Хрватске било је око 5 милиона Хрвата, око 1,900.000 Срба и око 750.000 Муслимана, Значи 1/3 становника Независне Државе Хрватске стављена је ван закона. Тако су и српском народу Козаре фашистички окупатор и домаћи издајници, усташе најавили физичко истребљење.

11. априла 1941. године Четврта батерија артиљеријског дивизиона 17. ратног пука са Баља изнад Костајнице пружа снажан отпор непријатељу. Водила се борба на Баљу и ту су задржане њемачке јединице у продору на том сектору. Ту су учествовали војници са овог подручја. Срушени су мостови у Градишци, Козарској Дубици, мост на жељезничкој прузи на ријеци Уни код Волиње, мост у Новом Граду. Запаљени су резервоари бензина код Волиње. Међу тим борцима биће многи будући партизани и прослављени команданти партизанских јединица.