Портал:Кошарка/Биографија 2

С Википедије, слободне енциклопедије

Радивој Кораћ (Сомбор, 5. новембар 1938Каменица, 2. јун 1969), познат под надимком Жућко, био је југословенски и српски кошаркаш. Познат је по играма у свом клубу ОКК Београду и у репрезентацији Југославије. Један је од најбољих југословенских кошаркаша свих времена; проглашен је спортистом године у Југославији 1960.

Са репрезентацијом је освојио двије сребрне медаље на Свјетском првенству, двије сребрне и једну бронзану на Европском првенству, као и сребрну медаљу на Олимпијским играма 1968. и четири првенства Југославије. Четири пута је био најбољи стријелац Европског првенства и седам пута најбољи стријелац Прве лиге Југославије. Играјући за ОКК Београд, на утакмици Купа европских шампиона против Алвика из Стокхолма 1965. године, постигао је 99 поена и скоро изједначио рекорд Вилта Чејмберлена који је 1962. на утакмици између Филаделфија вориорса и Њујорк никса, постигао 100 поена.

Уврштен је у кошаркашку кућу славних и међу 50 особа које су највише допринјеле развоју Евролиге. Домаћи куп Србије носи назив Куп Радивоја Кораћа, а у периоду од 1972. до 2002. одржавало се такмичење под називом Куп Радивоја Кораћа, које је било треће такмичење по важности у Европи. Погинуо је у саобраћајној несрећи у 30-тој години.