Портал:Књижевност/Књига август

С Википедије, слободне енциклопедије
Баскервилски пас
Баскервилски пас

Баскервилски пас је криминалистички роман сер Артура Конана Дојла, поступно издаван у магазину Странд 1901. и 1902. Радња се догађа у Дартмуру 1889. За време писања Дојл је имао времена истражити пустопољину и потпуно је описати. У роману Холмс и Доктор Вотсон истражују клетву која је повезана са Баскервилским псом.

Мочвара око Фокс Тора је била главна инспирација за радњу романа. Имање Баскервила је или имање Хејфорд Хол или Брук Менор, који су у близини Бакфестлија.

Мисли се да је због Дојловог становања у Бирмингему име Баскервила дошло од бирмингемског штампара Џона Баскервила. Идеје новинара Бертрама Флечера Робинсона одиграле су битну улогу у настанку романа и у раним издањима је био поменут, мада није познато колики је био његов допринос. Баскервилски пас се због фантастичног описног писања сматра једним од најбољих дела Дојла као аутора.

Ово је уједно и дело гдје се поновно појавио Шерлок Холмс који је досадио Дојлу. Разлог повратка је највјеројатније жеља протагониста и Холмсов велики успех.