Портал:ЛГБТ/Биографија/6

С Википедије, слободне енциклопедије

Харел Скат (хебр. הראל סקעת; Кфар Сава, 8. август 1981) израелски је певач и текстописац. Јавности изван Израела постао је познат 2010. године након што је представљао своју земљу на Песми Евровизије у Ослу (Норвешка).

Музиком је почео да се бави у најранијем детињству и већ са 6 година победио је на једном дечијем фестивалу у Израелу. Током средњошколског образовања наступао је као певач у локалном градском бенду, а током служења војног рока био је део војничке музичке групе. Постаје познат након освајања другог места у музичком ријалити такмичењу Звезда је рођена (Кохав нолад) 2004. године.

Дебитантски албум под насловом Харел Скат објавио је у јулу 2006. Албум је остварио платинасти тираж, а песма Ve'at („И ти“) је проглашена за најбољу песму те године у Израелу. И следећи албум Dmuyot (Бројеви) објављен у септембру 2009. остварио је златни тираж и наишао на одличан пријем код публике.

У децембру 2009. израелски јавни сервис ИБА изабрао је Ската за представника те земље на Песми Евровизије 2010. у Ослу. Харелова песма Милим (Речи) заузела је тек 14. место у финалу иако је пре самог такмичења Израел словио за главног фаворита за победу.