Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 17

С Википедије, слободне енциклопедије
Серена Вилијамс
Серена Вилијамс

Серена Јамека Вилијамс (енгл. Serena Jameka Williams; рођена 26. септембра 1981. у Сагину, Мичиген, САД) је професионална тенисерка из Сједињених Америчких Држава. Њена старија сестра је успешна америчка тенисерка Венус Вилијамс.

Тренутно је најбоље рангирана америчка тенисерка. Након што је освојила Отворено првенство САД 2008. вратила се на 1. место на ВТА листи након готово шест година. Освојила је 37 титула, од тога су тринаест Гренд слем титуле. Серена Вилијамс је једна од ретких тенисерки која може да се похвали тиме да је освојила све четири Гренд слем титуле и у појединачној конкуренцији и у паровима.

Серена је рођена у Сангину, у држави Мичиген, САД. Када је имала четири године, она и њене четири сестре су се са родитељима Ричардом и Орасин (званом Бренди) преселиле у Лос Анђелес. Тенис је почела да тренира под утицајем свог оца Ричарда.

Серена је једна од најуспешнијих тенисерки данашњице, и по мишљењима многих, једна од најбољих тенисерки свих времена. Поред 13 Гренд слем титула појединачно и 12 у паровима, Серена је освојила и две златне медаље на Олимпијским играма у паровима, у Сиднеју 2000. и Пекингу 2008.