Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 22

С Википедије, слободне енциклопедије
Јасна Шекарић
Јасна Шекарић

Јасна Шекарић (Београд 17. децембар 1965. године као Јасна Брајковић) је српска спортисткиња и репрезентативка Србије у стрељаштву. Вишеструка је олимпијска, светска и европска првакиња.

Одрасла је у Осијеку, где је почела да се бави стрељаштвом. У школској секцији се прво такмичила пушком и имала лепе пласмане на регионалним ђачким такмичењима. Нешто касније почела је да користи пиштољ. 1990. поново долази у Београд и затим следе успешмне године на спортском и приватном плану.

Многи који је позанју, кажу да је насмејана и ведра особа.

Разведена је и има двоје деце, Леу и Луку.

Више пута је проглашавана за најбољу спортискињу и стрелца Југославије, Хрватске, СЦГ, Србије. 1988. и 1994. године добила је златну значку Спорта, награду за најбољег спортисту у Југославији. Три пута, 1990, 1995. и 2005. је прогалшавана за најбољег стрелца у свету, а 2000. године Међународна спортска стрељачка федерација (ISSF) ју је прогласила за најбољег стрелца света 20. века. У каријери је освојила преко 90 медаља на великим такмичењима (Олимпијске игре, светска и европска првенства, светски купови, Медитеранске игре...).

На Олимпијским играма освојила је пет медаља, једно злато, три сребра и једну бронзу. Једини је стрелац, који је на сваком наступу на Олимпијским играма успео да се пласира у финале. Два пута олимпијско злато јој је замало измакло. У Барселони 1992, је изгубила златну олимпијску медаљу упркос чињеници да је имала идентичан резултат као победница, Марина Логвиненко.