Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 7

С Википедије, слободне енциклопедије
Линдси Вон
Линдси Вон

Линдси Вон (енгл. Lindsey Vonn), девојачко Килдоу, je америчка алпска скијашица. Трострука је узастопна победница Светског купа у скијању (2008, 2009, 2010), што је пре ње постигла само Анемари Мозер-Прел. Поред титуле у генералном пласману освојила је и мале кристалне глобусе у спусту (2008, 2009, 2010. и 2011), супервелеслалому (2009, 2010. и 2011), као и у супер комбинацији (2010. и 2011). Освајачица је златне медаље на Зимским олимпијским играма у Ванкуверу 2010. у спусту. Забележила је 53 победе у Светском купу у свих пет дисциплина и две златне и три сребрне медаље на Светским првенствима. Сви ови успеси Линдзи Вон чине најуспешнијом америчком скијашицом у историји.

Вонова је рођена у Сент Полу у Минесоти као Линдзи Керолин Килдоу а одрасла је у оближњем Епл Велију. Почела је да скија када је имала три године, после чега је постала део чувеног програма Ериха Зајлера у Бак Хилу. Њен отац, Ален Килдоу, који се такође бавио скијањем, ју је веома подстицао да се бави овим спортом. Почела је да се такмичи са седам година а на међународним такмичењима је учествовала са девет година

Када је имала десет година упознала је освајачицу златне медаље Пикабу Стрит, коју сматра својим идолом. Вонова је често одлазила у Колорадо све док се њена породица није коначно преселила у Вејл крајем 90-тих година двадесетог века.