Алпско скијање

С Википедије, слободне енциклопедије
Скијаш

Алпско скијање је врло раширен начин скијања на планинским падинама прекривеним снегом. Такмичарски скијашки спорт који се састоји од слалома и спуста. [1] Име је добило по Алпима, планинском венцу у Европи где је традиција таквог начина скијања и зачета. Иако је алпско скијање данас раширено у цијелом свијету и на свим континентима, назив се задржао до данас.

Овај вид скијања врло је раширен вид рекреације али и један од стандардних олимпијски спортова на зимским Олимпијским играма.[1]

Технике алпског скијања[уреди | уреди извор]

RR5219-0026R.png

Кроз историју су се технике алпског скијања често значајно мењале. Разлога за те промене било је више, осим саме домишљатости појединих учитеља скијања ту је и технолошки напредак материјала, облика и функционалности скијашке опреме, ниво уређености стаза, итд.

Прва позната алпска техника је Lilefender, а добила је име по граду Лиленфелду. Реч је о техници скијања помоћу једног дугачког штапа, код којег скијаш забада штап у средиште завоја па се затим око њега ротира и на тај начин одређује смер скретања. Касније су скијаши врло брзо усвојили коришћење два краћа штапа а не једног дугачког.

Пуно је ширу примену доживела тзв. Алберг техника коју је раних година 20. века представио Аустријанац Ханес Шнајдер. Треба истакнути и Норвежанина Сондре Норхајма, који је конструисао скијашки вез који је омогућио боље управљање скијом, и то техником која се данас назива телемарк. Даљи напредак технологије, посебно квалитет скија и њихових ивица, омогућиле су модерније алпске технике као што су преступна техника и карвинг. Данас у такмичарском и рекреативном алпском скијању преовладавају карвинг, и код мањег броја скијаша преступна техника.

Дисциплине алпског скијања[уреди | уреди извор]

Алпске такмичарске скијашке дисциплине су: слалом, велеслалом, спуст, супер-велеслалом, алпска комбинација и паралелна такмичења. Неслужбено би их могли категоризирати на техничке (слалом и велеслалом) и брзинске (спуст и супер-велеслалом) дисциплине.

Најважније такмичење у алпском скијању је оно које се одвија на зимским Олимпијским играма. Сваке године се врхунски скијаши такмиче на такмичењима Светског купа под патронатом Међународне скијашке федерације (ФИС), која организује и низ трка нижег нивоа. У не-олимпијској години скијаши се окупљају на Светским првенствима.

Познати алпски скијаши[уреди | уреди извор]

Велики је број познатих скијаша који су кроз историју доминирали алпским такмичењима. Често се као најбољи скијаши свих времена истичу Ингемар Стенмарк, Алберто Томба, браћа Стив и Фил Мер, Марк Ђирардели, Андреас Венцел, Петер Попангелов, Бојан Крижај, Рок Петрович, Борис Стрел и бројни други.

Организације у алпском скијању[уреди | уреди извор]

Сва правила те организација и контрола скијашких такмичења су под управљањем Међународне скијашке федерације (ФИС) са седиштем у Берну (Швајцарска).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 37. ISBN 86-331-2075-5.