Портал:Општина Баточина/Историја септембар

С Википедије, слободне енциклопедије

Историја

Битка код Баточине по грофу Марсилију
Битка код Баточине по грофу Марсилију

Битка код Баточине (1689) је вођена између аустријске војске под командом Лудвига Баденског и сераскера османске војске Реџеп–паше код Баточине у Великом турском рату 29. и 30. августа 1689. године.

Неуспело освајање Беча 12.септембра 1683. године, представља је почетак краја османлијске експанзије ка срцу Европе, започете још 1521. године освајањем Београда. Турска опсада Беча окончана је појавом пољске војске, под вођством краља Јана Собјеског и нападом на турски логор. Аустријанци су заједно са својим савезницима покренули офанзиву и почели да потискују Турке ка југу. Што се аустријска војска више приближавала Београду, све је више Срба прилазило царској војсци. Срби су играли су играли велику улогу у великом турском рату.

Главни правац напада аустријске војске био је усмерен долином Велике Мораве ка Нишу, Софији и Цариграду. Баточина је била на главном правцу турског повлачења.

Баденски је 28. августа 1689 са јаким одредом од 2000 пешака и 500 кољаника прешао Велику Мораву, а сутрадан и већи део аустријске војске и устаничке војске. Српска милиција хусари коју је предводио Павле Несторовић Деак чинила је претходницу асутријске војске. Они су се 29. августа судариле су се претходницом турске војске. Турци су били поражени и потиснути ка својој главнини. До одлучне битке дошло је дан касније у близини места где су се сукобиле претходнице. Турци су доживели тежак пораз. На бојишту је остало 3000 мртвих и рањених, 108 топова и комплетна комора.

Даље...