Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 05 2014

С Википедије, слободне енциклопедије
=Полетање шатла Дискавери (мисија СТС-120).
=Полетање шатла Дискавери (мисија СТС-120).

Спејс-шатл (енгл. Space Shuttle) је била вишекратна свемирска летелица америчке свемирске агенције НАСА која је служила за превоз људи и опреме између Земље и орбите око Земље.

Спејс-шатл је летелица која се лансира са лансирне рампе као ракета, одлази у орбиту око Земље носећи људе и разну опрему, између осталог и вештачке сателите, а затим се као једрилица спушта на Земљу. Прва таква летелица полетела је 12. априла 1981. и то је био спејс-шатл Колумбија.

Идеја за изградњу спејс-шатла потиче из средине шездесетих година прошлог века. Идеја се родила у америчким војним врховима и требало је то да буде свемирско транспортно возило нове генерације које би саобраћало између америчких земаљских војних база и велике војне свемирске станице.

Сваки спејс-шатл се састоји од три дела: орбитера (у којем се налазе посада и терет), спољашњег резервоара (у којем се налазе течни водоник и кисеоник) и пара ракетних мотора на чврсто гориво (који обезбеђују већину потиска током лансирања).

НАСА је изградила пет шатлова. То су: Колумбија, Чаленџер, Дискавери, Атлантис и Ендевор. Шатл Чаленџер је експлодирао 73 секунде након лансирања, 28. јануара 1986. године, и том приликом је погинуло свих седам чланова посаде. 1. фебруара 2003. године, 16 минута пре слетања, распао се шатл Колумбија, такође са седам чланова посаде. Овим је флота шатлова агенције НАСА преполовљена, а изгубљено је 14 људских живота. Тиме су се летови шатла дефинитивно показали као врло ризични, па је НАСА одлучила да шатлове избаци из употребе 2011. године, после више од 30 година.