Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 07

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајами
Мајами

Мајами (енгл. Miami) је град смештен у југоисточном делу америчке савезне државе Флориде. Мајами је други највећи град на Флориди, али и највећи град и седиште округа Мајами-Дејд. Такође је највећи град у метрополитанском подручу јужне Флориде, које се састоји од округа Мајами-Дејд, Броувард и Палм Бич,и највеће метрополитанско подручје у југоисточном делу САД.

Мајами је као град службено основан 28. јула 1896. с популацијом нешто већом од 300 становника. Године 1940. у граду је живело 172.172 становника, а према попису становништва из 2000. град је имао 362.470 становника док је његово шире метрополитанско подручје имало популацију већу од 5 милиона. Према процени из 2004. у граду је живело 379.724 становника.

Велики пораст броја становника посљедњих година резултат је миграција унутар САД, као и имиграције. Шире подруче Мајамија место је где се сусрећу бројне културе и налази се под снажним утицајем велике популације етничких Латиноамериканаца и карипских острваца од којих су многи изворни говорници шпанског и хаићанског језика.

Важност регије као међународног финанцијског и културалног средишта дигла је Мајами до статуса светског града, а уз Атланту град је једно од најважнијих пословних средишта у југоисточном делу САД.