Пређи на садржај

Портал:Фудбал/Биографија фебруар 2013

С Википедије, слободне енциклопедије
Мирослав Ђукић
Мирослав Ђукић

Мирослав Ђукић (рођен 19. фебруара, 1966. године, Шабац) је бивши југословенски фудбалер и бивши селектор репрезентације Србије.

Ђукић је започео своју играчку каријеру играјући за клуб из свог родног града ФК Мачва у којем је врло брзо створио име, како за себе тако и за свој клуб. Београдски ривали ФК Црвена звезда и ФК Партизан тада су почели да се отимају око тога за кога ће да потпише, али он је уместо тога изабрао ФК Рад, као клуб који је тада био тек у успону. Био је то неочекивани избор, али Ђукић је и касније наставио да чини ствари на свој начин.

Наиме, вођен сличним размишљањем он је потписао за шпански ФК Депортиво, 1990. године. Депортиво је тада био у другој лиги, али Ђукићева одлука убрзо се показала оправданом. Депортиво је прешао у прву лигу следеће године, а убрзо је почео да се такмичи и у врху европских такмичења. У сезони 1992/93 Ђукић је био проглашен за најбољег страног играча у шпанској лиги. Мирослав Ђукић ће увек остати емотивно везан за овај клуб из Ла Коруње, а посебно ће му остати у сећању један тренутак из завршнице шпанског првенства 1993/94 године, када је Депортиво имао шансу да освоји титулу. У последњој минути утакмице против Валенсије судија је свирао пенал у корист Депортива. Ђукић је преузео одговорност, али је промашио пенал и Барселона тако је постала шампион Шпаније.

Даље...