Портал:Фудбал/Изабрани мај 2020

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар Митровић
Александар Митровић

Александар Митровић је српски фудбалер који је за репрезентацију Србије од 2013. године постигао 34 гола на 55 одиграних утакмица и по томе је на 5. месту листе најбољих стрелаца репрезентације.{{efn|Ова листа укључује поготке репрезентативаца Југославије и Србије и Црне Горе јер ФИФА и УЕФА третирају репрезентацију Србије као наследницу медаља и успеха Југославије.

Јуниорску каријеру започео је 2011. године у мечевима Квалификација за Европско првенство 2012. на којима је постигао 4 гола, а проглашен је најбољим играчем првенства на којем је Србија освојила златну медаљу. За репрезентацију до 21 године наступао је у квалификацијама за ЕП 2015. где је био најбољи стрелац заједно са Мичијем Батшуајијем и Андреом Белотијем са 4 гола.

Митровић је за сениорску репрезентацију дебитовао 7. јуна 2013. године против Белгије када је био члан Партизана. Први гол за репрезентацију постигао је на асистенцију Миралема Сулејманија против Хрватске у Квалификацијама за Светско првенство 2014. у ремију од 1:1. Свој први и до сада једини хет трик постигао је на пријатељској утакмици против Боливије. У више наврата је постизао два гола на једној утакмици. У Квалификацијама за Светско првенство 2018. постигао је 6 голова, док је у Лиги нација 2018/19. са истим бројем погодака био најбољи стрелац такмичења. На Светском првенству 2018. постигао је једини гол на утакмици против Швајцарске. Са два гола против Луксембурга 14. новембра 2019. године престигао је Рајка Митића на листи најбољих стрелаца репрезентације.

Даље...