Портал:Фудбал/Изабрани фебруар 2022

С Википедије, слободне енциклопедије
Пјер Емерик Обамејанг
Пјер Емерик Обамејанг

Пјер Емерик Емилијано Франсоа Обамејанг (франц. Pierre-Emerick Emiliano François Aubameyang; 18. јун 1989) габонски је фудбалер који игра на позицији нападача и тренутно наступа за Барселону и репрезентацију Габона чији је капитен. Сматра се једним од најбољих нападача на свету. Примарна позиција му је центарфор, али може да игра и као крилни нападач.

Рођен је у Лавалу и потиче из спортске породице — отац Пјер се такође својевремено професионално бавио фудбалом. Након запажене јуниорске каријере провео је пар сезона на позајмицама у Дижону, Лилу, Монаку и Сент Етјену пошто за њега није било места у првом тиму Милана. Најбоље се показао у Сент Етјену за који је потписао уговор 2011. године. Током прве сезоне у француском клубу развио се у опасног играча по гол противника у скоро свакој могућој ситуацији. Сезону је завршио на 4. месту најбољих стрелаца Прве лиге Француске. Наредне сезоне је био доста ефикаснији и постигао 19 голова, а уз то је освојио Лига куп. Нашао се и у тиму сезоне Прве лиге.

Обамејанг је постао тражен играч у Европи након добрих партија у Француској тако да је 2013. године потписао уговор са Борусијом из Дортмунда за 14 милиона евра. Прву сезону у Немачкој завршио је са укупно 48 утакмица и 16 голова и освојеним Суперкупом. Наредне 2014/15. сезоне је освојио још један Суперкуп, а до краја боравка у Дортмунду је освојио и Куп Немачке, постао вицепрвак Бундеслиге и сезоне 2016/17. био најбољи стрелац првенства.

Године 2018. је потписао уговор са Арсеналом у вредности од 56 милиона фунти — најскупљи у историји клуба. У том тренутку је постао најскупљи габонски, а уједно и афрички фудбалер икада. Прву комплетну сезону у Арсеналу завршио је као најбољи стрелац Премијер лиге, а био је један од кључних играча у Арсеналовом успеху када су стигли до финала Лиге Европe, али и наредне сезоне када је својим погоцима у ФА купу и ФА Комјунити шилду довео Арсенал до трофеја у тим такмичењима.

Иако је у млађим селекцијама одиграо једну утакмицу за Француску, Обамејанг је 2009. године, када је имао 19 година, дебитовао за репрезентацију Габона. Наступао је на три Афричка купа нација и Летњим олимпијским играма 2012. Након добрих партија 2015. године постао је први габонски фудбалер који је освојио награду за најбољег Афричког фудбалера године, а други који се родио у Европи, после Фредерика Канутеа. Са 29 голова Обамејанг је тренутно најбољи стрелац репрезентације Габона.

Даље...