Портал:Шпанија/Изабрани јануар

С Википедије, слободне енциклопедије
Каталонски народни музеј уметности, на Тргу Шпанија
Каталонски народни музеј уметности, на Тргу Шпанија

Барселона (кат. Barcelona) главни је град аутономне заједнице Каталоније и истоимене покрајине Барселона на североистоку Шпаније. Налази се на обалама Медитерана на неких 120 километара од Пиринеја и границе са Француском, у долини која је окружена морем на истоку, планинским венцем Сијера де Кољсерола (кат. Serra de Collserola) на западу, на југу реком Љобрегат, а на северу реком Бесос.

Према последњем извештају шпанског Завода за статистику из 2006. године, сам град Барселона броји 1.605.602 становника. Барселона са околином броји 3.161.081 становника и има површину од 633 km2.

Барселона је један од главних европских економских центара, са једном од главних медитеранских лука а аеродром у Барселони је други по величини у Шпанији. Град је такође и битна туристичка дестинација и има веома богато културно и историјско наслеђе, од којих се посебно истичу архитектонска дела Антонија Гаудија (кат. Antoni Gaudí) и Љуиса Доменека и Мунтанера (кат. Lluís Domènech i Montaner) од којих је УНЕСКО мног прогласио светском баштином.

Барселона је била домаћин важним светским догађајима који су допринели томе да постане веома познат и посећен град. Најбитнији су Светска изложба 1888. и 1929. године, Летње олимпијске игре 1992. године, и Форум Култура 2004.

опширније...

Остали изабрани чланци