Портал:Шпанија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Добродошли на портал Шпаније

ПОРТАЛ ШПАНИЈА

Застава Шпаније
Грб Шпаније
Добро дошли на портал о Шпанији. Ако вас интересује ова фасцинантна земља, овде можете наћи чланке који ће вам помоћи да боље упознате њену географију, историју, људе и нарочито обичаје, од којих су многи јединствени у свету.

Шпанија је држава у југозападној Европи. Граничи се са Португалом на западу и Француском и Андором на североистоку. Излази на Средоземно море на југу и истоку и Атлантски океан на северу и северозападу, европски део Гибралтара граничи с Шпанијом. Главни град је Мадрид. У саставу Шпаније се такође налазе и два архипелага: Балеарска острва у Средоземном мору и Канарска острва у Атлантском океану. Сеута и Мелиља (две енклаве на северу афричког континента са статусом аутономних градова), као и Ливија (ексклава у француским Пиринејима), такође припадају шпанској држави.

Шпанија је чланица Уједињених нација, Европске уније и НАТО савеза.

Изабрани чланак

Окупа y Ресисте, Барселона.

Сквотерски покрет у Шпанији, а поготово у Барселони, је данас један од најразвијенијих у Европи. Покрет је нарочито јак у индустријски више развијеним регионима Шпаније, као што су Каталонија, Мадрид, Баскија, итд.

Заједнички назив са све сквотове је окупа, али се на шпанском употребљава “Centros Sociales Okupados Autogestionados” (заузети самоуправни друштвени центри, скраћено CSOA), на каталонском “Kasals Populars” (народне куће), а на баскијском “Gaztextes” (домови омладине).

Друштвени центри су база друштвених покрета у Шпанији. У њима, осим што се организују друштвене активности, најчешће живе групе младих људи. Сквотерски покрет у је део ширег антикапиталистичког покрета, обично аутономног или анархистичког. Сквотери су најчешће укључени у активности организовања комшилука путем суседских скупштина. Док се сквотерски покрет стишава у Северној Европи (сквотови у Немачкој и Холандији се легализују и принуђени су да плаћају ренту или да иселе) у Шпанији је у пуном јеку.

Чешће маргинализовани од стране масовних медија, сквотери су развили своје медије: памфлете, фанзине, графите, трибине, бесплатне часописе, слободне радио станице, дистрибутерску мрежу, па чак и неформалне новинске агенције попут UPA и MOLOTOV.

Велики број сквотера је организован у задруге или пољопривредне задруге, које сквотерима омогућују приступ високо квалитетној, органски произведеној храни, по приуштивим ценама.

У Шпанији је такође присутно заузимање земље (или рурално сквотирање), посебно у пољопривредним областима попут Андалузије.


опширније...

Остали изабрани чланци

Изабрана слика


Tomato gazpacho.jpg


У врелим летњим данима, најбоље освежење је добро охлађени андалузијски гаспачо


Остале изабране слике

Да ли сте знали да...

  • ...се у саставу Шпаније налазе две енклаве на северу Африке са статусом аутономних градова?
  • ...је Шпанија после САД земља која прима највећи проценат имиграната на свету?
  • ...се у Шпанији укупно налази 3.474 Срба?
  • ...се у Шпанији говоре четири језика, од којих су три романска а један је толико стар да му се ни порекло са сигурношћу не зна?
  • ...је Шпанија друга земља у свету по количини потрошње рибе, одмах после Јапана?
  • ... да је прва машина за производњу чоколаде направљена у Барселони 1780. године?

Обавештења

Уколико пишете неки општи кратак чланак (клицу) везан за Шпанију, на дно додајте, у зависности од тога о ком појму се ради, један од следећих шаблона за клице:

Уколико тема ваше клице не одговара ни једној од горе датих, ставите општи клица-шаблон:


Изабрана биографија

Pedro-Almodovar-Madrid2008.jpg

Педро Алмодовар (шп. Pedro Almodóvar; Сијудад Реал, 25. септембар 1949) је шпански филмски редитељ, сценариста и продуцент. Његове филмове карактеришу изузетно сложене приче, елементи поп културе, популарна музика, сатирични хумор, јаке боје и бљештав декор, а највише се бави темама као што су жеља, страст, породица и лични идентитет. Алмодовар је са својим млађим братом Августином основао продукцијску кућу Ел Десео (El Deseo S.A.), а 2001. године изабран је за почасног члана Америчке академије за науку и филм. Следеће године је добио Оскара за најбољи оригинални сценарио за филм Причај с њом.

Алмодовар је светску славу стекао филмовима Високе потпетице, Лоше васпитање, Све о мојој мајци, Врати се и Прекинути загрљаји. Ова остварења су га учинила најславнијим шпанским редитељем своје генерације и једним од најистакнутијих фигура европског филма.

опширније...

Остале изабране биографије

Категорије

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала Шпанија, овде ћете наћи чланке које је потребно написати или проширити. Уколико сте приметили да неки чланак из области везане за Шпанију недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Casa de Contratación, Адолфо Суарез, Азукар морено, Базелски мировни споразум Бенито Перез Галдос, Бурбонска Шпанија, Велика џамија у Кордови, Ветонци, Народни фронт (Шпанија), Други марокански рат, Емират Гранада, Кубански рат за независност, Мануел Годој, Мануел Фрага, Мариниди, Хосе Антонио Примо де Ривера, Османско-хабзбуршки ратови, Период владавине Изабеле II у Шпанији, Петрониља од Арагона, Побуна мориска у Гранади, Просветитељство у Шпанији, Револуција 1868. (Шпанија), Рестаурација апсолутизма у Шпанији, Рестаурација Бурбонске династије у Шпанији, Сабори у Толеду, Саламанканска школа, Славна револуција (Шпанија), Споразум у Гранади, Трећи мај 1808., Универзитет у Паленсији, Универзитет у Саламанки, Устанак комунероса, Хабсбуршка Шпанија, Шпанија под Франком, Шпанија у преисторији, Шпанска транзиција, Шпански Мароко...

Даље...

Потребно средити:

Потребно проширити:
Историја Шпаније, Златни век шпанске књижевности Лопе де Вега, Каледрон, Рамон Менендес Пидал, Валенсија, Логроњо, Риоха, Баски, Коста Дорада, Коста Брава, Краљевина Леон, Фернандо Саватер, Чафаринска острва

Даље..

Аутономне и суверене територије Шпаније

Остали портали