Портал:Шпанија

С Википедије, слободне енциклопедије
Добродошли на портал Шпаније
Добродошли на портал Шпаније

ПОРТАЛ ШПАНИЈА

Застава Шпаније
Застава Шпаније
Грб Шпаније
Грб Шпаније
Добро дошли на портал о Шпанији. Ако вас интересује ова фасцинантна земља, овде можете наћи чланке који ће вам помоћи да боље упознате њену географију, историју, људе и нарочито обичаје, од којих су многи јединствени у свету.

Шпанија је држава у југозападној Европи. Граничи се са Португалом на западу и Француском и Андором на североистоку. Излази на Средоземно море на југу и истоку и Атлантски океан на северу и северозападу, европски део Гибралтара граничи с Шпанијом. Главни град је Мадрид. У саставу Шпаније се такође налазе и два архипелага: Балеарска острва у Средоземном мору и Канарска острва у Атлантском океану. Сеута и Мелиља (две енклаве на северу афричког континента са статусом аутономних градова), као и Ливија (ексклава у француским Пиринејима), такође припадају шпанској држави.

Шпанија је чланица Уједињених нација, Европске уније и НАТО савеза.

Изабрани чланак

Пабло Пикасо
Пабло Пикасо

Пабло Руиз Пикасо (шп. Pablo Ruiz Picasso, Малага, 25. октобар 1881Мужен, 8. април 1973), био је свестрани шпански уметник, један од највећих сликара, вајара, цртача и графичара 20. века. Уз Жоржа Брака један је од оснивача правца кубизам.

Пабло Пикасо је био син Хозеа Руиза Бланка, професора цртања, и Марије Пикасо Лопез. Његово неуобичајено интересовање за цртеж је почео врло рано, негде у 10 години, када је постао ученик свог оца у Коруњи, где се породица преместила 1891. године. Од тог момента његов таленат и интересовање за експериментисање и развијање властитог ликовног израза, помаже му да врло брзо превазиђе уметничке способности свога оца. У Коруњи, Пикасов отац је одлучио да подреди своје уметничке амбиције сину, доводећи му моделе и подржавајући га у остварењу његове прве изложбе када је имао само 13 година.

Опширније...

Остале изабрани чланци

Да ли сте знали да...

  • ...се у саставу Шпаније налазе две енклаве на северу Африке са статусом аутономних градова?
  • ...је Шпанија после САД земља која прима највећи проценат имиграната на свету?
  • ...се у Шпанији укупно налази 3.474 Срба?
  • ...се у Шпанији говоре четири језика, од којих су три романска а један је толико стар да му се ни порекло са сигурношћу не зна?
  • ...је Шпанија друга земља у свету по количини потрошње рибе, одмах после Јапана?
  • ... да је прва машина за производњу чоколаде направљена у Барселони 1780. године?

Обавештења

Уколико пишете неки општи кратак чланак (клицу) везан за Шпанију, на дно додајте, у зависности од тога о ком појму се ради, један од следећих шаблона за клице:

Уколико тема ваше клице не одговара ни једној од горе датих, ставите општи клица-шаблон:


Изабрана биографија

Паз Вега
Паз Вега

Паз Вега (шп. Paz Vega) је шпанска глумица која је рођена 2. јануара 1976. године у Севиљи (Андалузија, Шпанија).

Рођена као Паз Кампос Триго (шп. Paz Campos Trigo) у Севиљи (Андалузија, Шпанија). Пошто је са 15 година учествовала у представи Федерика Гарсије Лорке Кућа Бернарде Албе (шп. La casa de Bernarda Alba), била је убеђена да ће се бавити глумом. Са 16 година уписује глумачку школу Андалузијски позоришни центар (шп. Centro Andaluz de Teatro). У тој школи је провела две године, а касније још две у школи за медијске студије. Касније се сели у Мадрид да би радила као глумица, надајући се да ће јој неко понудити посао.

Свој деби на телевизији бележи у шпанској ТВ серији Какав лик, мој отац (енгл. Menudo es mi padre) у којој је играла играчицу румбе Ел Фари (шп. El Fary). Касније је играла у још две ТВ серије Више него пријатељи (шп. Más que amigos) (1997) и Другари (шп. Compañeros)(1997). Исте године такође је добила мању улогу у филму Преживећу (шп. Sobreviviré) у коме је глумила са Емом Суарез и Хуаном Дијегом Ботом. Славу је стекла са ТВ серијом Седам живота (шп. Siete Vidas) у којој је играла андалузијску девојку Лауру. Серија је емитована на каналу Теле 5 (шп. Telecinco), а завршена је 12. априла 2006. године без Веге у њој.

Даље...


Остале биографије

Потребно урадити

Уколико желите да помогнете у стварању портала Шпанија, овде ћете наћи чланке које је потребно написати или проширити. Уколико сте приметили да неки чланак из области везане за Шпанију недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Casa de Contratación, Адолфо Суарез, Азукар морено, Базелски мировни споразум Бенито Перез Галдос, Бурбонска Шпанија, Велика џамија у Кордови, Ветонци, Народни фронт (Шпанија), Други марокански рат, Емират Гранада, Кубански рат за независност, Мануел Годој, Мануел Фрага, Мариниди, Хосе Антонио Примо де Ривера, Османско-хабзбуршки ратови, Период владавине Изабеле II у Шпанији, Петрониља од Арагона, Побуна мориска у Гранади, Просветитељство у Шпанији, Револуција 1868. (Шпанија), Рестаурација апсолутизма у Шпанији, Рестаурација Бурбонске династије у Шпанији, Сабори у Толеду, Саламанканска школа, Славна револуција (Шпанија), Споразум у Гранади, Трећи мај 1808., Универзитет у Паленсији, Универзитет у Саламанки, Устанак комунероса, Хабсбуршка Шпанија, Шпанија под Франком, Шпанија у преисторији, Шпанска транзиција, Шпански Мароко...

Даље...

Потребно средити:

Потребно проширити:
Историја Шпаније, Златни век шпанске књижевности Лопе де Вега, Каледрон, Рамон Менендес Пидал, Валенсија, Логроњо, Риоха, Баски, Коста Дорада, Коста Брава, Краљевина Леон, Фернандо Саватер, Чафаринска острва

Даље..

Аутономне и суверене територије Шпаније

Остали портали