Портал:Шпанија

С Википедије, слободне енциклопедије
Добродошли на портал Шпаније

ПОРТАЛ ШПАНИЈА

Застава Шпаније
Грб Шпаније
Добро дошли на портал о Шпанији. Ако вас интересује ова фасцинантна земља, овде можете наћи чланке који ће вам помоћи да боље упознате њену географију, историју, људе и нарочито обичаје, од којих су многи јединствени у свету.

Шпанија је држава у југозападној Европи. Граничи се са Португалом на западу и Француском и Андором на североистоку. Излази на Средоземно море на југу и истоку и Атлантски океан на северу и северозападу, европски део Гибралтара граничи с Шпанијом. Главни град је Мадрид. У саставу Шпаније се такође налазе и два архипелага: Балеарска острва у Средоземном мору и Канарска острва у Атлантском океану. Сеута и Мелиља (две енклаве на северу афричког континента са статусом аутономних градова), као и Ливија (ексклава у француским Пиринејима), такође припадају шпанској држави.

Шпанија је чланица Уједињених нација, Европске уније и НАТО савеза.

Изабрани чланак

Алмогавери, Алмогавари или Алмугавери (кат. almogàvers), били су плаћеници у служби арагонско-каталонских краљева Ђаумеа Освајача и Переа Великог који су се борили у пограничним пределима против муслимана у XIII веку у доба Реконкисте. Били су познати као изузетно вешти и надасве храбри али и веома агресивни и сурови ратници. На непријатељској територији су живели од пљачке, а у доба мира су обично проузроковали проблеме пљачкањем сељака и честим тучама.

Након завршетка Реконкисте и борби на југу Италије, борили су се на Истоку, углавном у Византији у 14. веку где добијају име Каталонска дружина са Истока (кат. Companyia Catalana d'Orient). Одлазак алмогавера у Византију је плод три битна момента:

  • Бивши темплар, Руђер де Флор, вођа алмогавера, имајући у виду да је Федерико имао веома добре односе са Светом столицом, није желео да буде предат правди јер је претходно био оптужен за крађу драгоцености из темпларских ризница и хришћана које су темплари спасили у Сан Хуан де Акреу.


опширније...


Остали изабрани чланци

Да ли сте знали да...

  • ...се у саставу Шпаније налазе две енклаве на северу Африке са статусом аутономних градова?
  • ...је Шпанија после САД земља која прима највећи проценат имиграната на свету?
  • ...се у Шпанији укупно налази 3.474 Срба?
  • ...се у Шпанији говоре четири језика, од којих су три романска а један је толико стар да му се ни порекло са сигурношћу не зна?
  • ...је Шпанија друга земља у свету по количини потрошње рибе, одмах после Јапана?
  • ... да је прва машина за производњу чоколаде направљена у Барселони 1780. године?

Обавештења

Уколико пишете неки општи кратак чланак (клицу) везан за Шпанију, на дно додајте, у зависности од тога о ком појму се ради, један од следећих шаблона за клице:

Уколико тема ваше клице не одговара ни једној од горе датих, ставите општи клица-шаблон:


Изабрана биографија

Jaume I Palma.jpg

Ђауме I од Арагона (кат. Jaume d'Aragó; шп. Jaime I de Aragón) познат још и као Ђауме Освајач (кат. Jaume el Conqueridor; шп. Jaime el Conquistador), рођен је у Монпељеу, 2. фебруара 1208. године, а умро је у Валенсији 27. јула 1276. године. Био је краљ Арагона и Валенсије (1239-1276) и Мајорке (1229-1276), као и гроф од Барселоне и каталонски принц (1213-1276) и господар Монпељеа (1219-1276) и других феуда у Окситанији. Био је син Переа Католичког и Марије од Монпељеа.

Према легенди, Ђауме је био зачет на веома необичан начин. Пошто су се његови родитељи веома лоше слагали, постојао је страх да ће престо остати без наследника, те су се арагонски племићи досетили и сковали план како да на превару дођу до наследника. Рекоше краљу Переу да ће му довести нову љубавницу, која је у ствари била његова сопствена жена Марија. Једне ноћи су Марију одвели у Переове одаје под окриљем мрака, те тако они проведоше целу ноћ заједно и зачеше Ђаумеа. Када се родио, краљица је наредила да се запали 12 свећа, по једна за сваког апостола, одредивши да ће дати име сину по оном апостолу чија свећа се последња угаси, што се десило са свећом светог апостола Јакова (на каталонском, Ђауме), те млади принц тако доби име.

Опширније...

Остале изабране биографије

Категорије

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала Шпанија, овде ћете наћи чланке које је потребно написати или проширити. Уколико сте приметили да неки чланак из области везане за Шпанију недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Casa de Contratación, Адолфо Суарез, Азукар морено, Базелски мировни споразум Бенито Перез Галдос, Бурбонска Шпанија, Велика џамија у Кордови, Ветонци, Народни фронт (Шпанија), Други марокански рат, Емират Гранада, Кубански рат за независност, Мануел Годој, Мануел Фрага, Мариниди, Хосе Антонио Примо де Ривера, Османско-хабзбуршки ратови, Период владавине Изабеле II у Шпанији, Петрониља од Арагона, Побуна мориска у Гранади, Просветитељство у Шпанији, Револуција 1868. (Шпанија), Рестаурација апсолутизма у Шпанији, Рестаурација Бурбонске династије у Шпанији, Сабори у Толеду, Саламанканска школа, Славна револуција (Шпанија), Споразум у Гранади, Трећи мај 1808., Универзитет у Паленсији, Универзитет у Саламанки, Устанак комунероса, Хабсбуршка Шпанија, Шпанија под Франком, Шпанија у преисторији, Шпанска транзиција, Шпански Мароко...

Даље...

Потребно средити:

Потребно проширити:
Историја Шпаније, Златни век шпанске књижевности Лопе де Вега, Каледрон, Рамон Менендес Пидал, Валенсија, Логроњо, Риоха, Баски, Коста Дорада, Коста Брава, Краљевина Леон, Фернандо Саватер, Чафаринска острва

Даље..

Аутономне и суверене територије Шпаније

Остали портали