Портал:Шпанија

С Википедије, слободне енциклопедије
Добродошли на портал Шпаније

ПОРТАЛ ШПАНИЈА

Застава Шпаније
Грб Шпаније
Добро дошли на портал о Шпанији. Ако вас интересује ова фасцинантна земља, овде можете наћи чланке који ће вам помоћи да боље упознате њену географију, историју, људе и нарочито обичаје, од којих су многи јединствени у свету.

Шпанија је држава у југозападној Европи. Граничи се са Португалом на западу и Француском и Андором на североистоку. Излази на Средоземно море на југу и истоку и Атлантски океан на северу и северозападу, европски део Гибралтара граничи с Шпанијом. Главни град је Мадрид. У саставу Шпаније се такође налазе и два архипелага: Балеарска острва у Средоземном мору и Канарска острва у Атлантском океану. Сеута и Мелиља (две енклаве на северу афричког континента са статусом аутономних градова), као и Ливија (ексклава у француским Пиринејима), такође припадају шпанској држави.

Шпанија је чланица Уједињених нација, Европске уније и НАТО савеза.

Изабрани чланак

Bakhuizen, Battle of Vigo Bay.jpg

Рат за шпанско наслеђе (17011714) је био сукоб великих размера који је избио у Европи након смрти последњег шпанског краља из династије Хабсбург, Карлоса II. Карлос II је за свог наследника одредио Филипа, војводу од Анжуа — унука француског краља Луја XIV — који је на крају и постао Филип V од Шпаније. Ратни сукоб се споро развијао а главни узрок је била жеља Леополда I Хабзбуршког да заштити права своје династије на шпански престо. Како је Лујева експанзионистичка политика постајала све агресивнија и друге европске државе (пре свега Енглеска и Уједињене провинције) стале су на аустријску страну да би спречиле претерано јачање Француске. Друге државе прикључивале су се коалицији против Француске и Шпаније да би добиле нове територије или заштитиле постојеће поседе. Током овог рата око 400.000 људи је изгубило живот. Рат није вођен само у Европи већ и у Северној Америци где је био познат као Рат краљице Ане. У рату су учествовали и шпански гусари и корсари са обала око Кариба (Флорида, Мексико, Централна Америка и северна обала Јужне Америке).

Рат је трајао преко десет година, и обележиле су га војсковође као што су војвода од Вилара и војвода од Бервика на француској страни, војвода од Марлбороа на енглеској страни и принц Еуген Савојски на аустријској страни. Рат је завршен споразумима у Утрехту (1713) и Раштату (1714). Резултат овог рата је био долазак династије Бурбона на шпански престо у лику Филипа V, који се међутим, одрекао права наследства француске круне како би се избегла могућност уједињења Француске и Шпаније. Аустрија је добила највећи део шпанских територија у Италији и Низоземској. Последица је била крај француске хегемоније на европском копну а идеја о равнотежи сила је постала основа међународног поретка споразумом у Утрехту.

опширније...

Остали изабрани чланци

Изабрана слика


Patio de los Arrayanes.jpg


Дворац Аламбра у Гранади


Остале изабране слике

Да ли сте знали да...

  • ...се у саставу Шпаније налазе две енклаве на северу Африке са статусом аутономних градова?
  • ...је Шпанија после САД земља која прима највећи проценат имиграната на свету?
  • ...се у Шпанији укупно налази 3.474 Срба?
  • ...се у Шпанији говоре четири језика, од којих су три романска а један је толико стар да му се ни порекло са сигурношћу не зна?
  • ...је Шпанија друга земља у свету по количини потрошње рибе, одмах после Јапана?
  • ... да је прва машина за производњу чоколаде направљена у Барселони 1780. године?

Обавештења

Уколико пишете неки општи кратак чланак (клицу) везан за Шпанију, на дно додајте, у зависности од тога о ком појму се ради, један од следећих шаблона за клице:

Уколико тема ваше клице не одговара ни једној од горе датих, ставите општи клица-шаблон:


Изабрана биографија

Погубљење Брунхилде. Гравура из 1883. године

Брунхилда од Аустразије је била краљица франачке Аустразије и визиготска принцеза (Толедо, 543.Ренев, 613), кћерка визиготског краља Атанагилда и његове жене Госвинте. Удала се за франачког краља Аустразије, Зигеберта I, сина франачког краља, Хлотара I. Учествовала је у сукобима и ратовима против Неустрије, изазваним убиством њене сестре, Галсвинте, жене Хилпериха I, неустријског краља. Била је регент Аустразије и Бургундије. Иако с почетка њене владавине позната као либерална владарка и велики политичар, Брунхилда је касније постала синоним суровости и шкртости.

Даље...


Остале биографије

Категорије

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала Шпанија, овде ћете наћи чланке које је потребно написати или проширити. Уколико сте приметили да неки чланак из области везане за Шпанију недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Casa de Contratación, Адолфо Суарез, Азукар морено, Базелски мировни споразум Бенито Перез Галдос, Бурбонска Шпанија, Велика џамија у Кордови, Ветонци, Народни фронт (Шпанија), Други марокански рат, Емират Гранада, Кубански рат за независност, Мануел Годој, Мануел Фрага, Мариниди, Хосе Антонио Примо де Ривера, Османско-хабзбуршки ратови, Период владавине Изабеле II у Шпанији, Петрониља од Арагона, Побуна мориска у Гранади, Просветитељство у Шпанији, Револуција 1868. (Шпанија), Рестаурација апсолутизма у Шпанији, Рестаурација Бурбонске династије у Шпанији, Сабори у Толеду, Саламанканска школа, Славна револуција (Шпанија), Споразум у Гранади, Трећи мај 1808., Универзитет у Паленсији, Универзитет у Саламанки, Устанак комунероса, Хабсбуршка Шпанија, Шпанија под Франком, Шпанија у преисторији, Шпанска транзиција, Шпански Мароко...

Даље...

Потребно средити:

Потребно проширити:
Историја Шпаније, Златни век шпанске књижевности Лопе де Вега, Каледрон, Рамон Менендес Пидал, Валенсија, Логроњо, Риоха, Баски, Коста Дорада, Коста Брава, Краљевина Леон, Фернандо Саватер, Чафаринска острва

Даље..

Аутономне и суверене територије Шпаније

Остали портали