Пређи на садржај

Портал:Film/Izabrani članak/04. 2008

С Википедије, слободне енциклопедије

Gladijator (енгл. Gladiator) je istorijski epski film režisera Ridlija Skota iz 2000. godine s Raselom Krouom, Hoakinom Finiksom, Koni Nilsen, Ričardom Harisom i Džimonom Hansom. Rasel Krou, koji je u ovom filmu glavni glumac, glumi generala Maksimusa, prijatelja cara Marka Aurelija (Ričard Haris), kojeg izdaje i ubija njegov ambiciozni sin Komod (Hoakin Finiks). Zarobljen i pretvoren u roba na granicama Rimskog carstva, Maksimus postaje gladijator i probija se kroz gladijatorsku arenu kako bi osvetio ubistvo svoje porodice i svog cara.

Filmsku muziku (koja je 2000. godine nagrađena Zlatnim globusom) komponovali su Lisa Džerard i Hans Zimer. Film je bio nagrađen sa 5 Oskara, uključujući i za najbolji film. Pomagao je oživljavanju žanra istorijskog spektakla, s kasnijim filmovima kao što su Troja, Aleksandar, 300 — Bitka kod Termopila i Nebesko kraljevstvo.

Gladijator je nastao na temelju originalnog scenarija Dejvida Franconija, koji je napisao sve ranije verzije. Franconi je potpisao ugovor za tri filma sa kompanijom Drimvorks (енгл. DreamWorks) kao scenarista i koproducent na temelju svog ranijeg rada, Amistada Stivena Spilberga iz 1997. godine. Franconi nije bio akademski obrazovan na polju antičke istorije, ali je pod uticajem romana Danijela P. Maniksa iz 1958. godine, Oni koji će umreti i nakon čitanja antičke zbirke carskih biografija Carske povesti odlučio pažnju posvetiti Komodu. U Franconijevoj prvoj verziji, od 4. aprila 1998., glavnoj ulozi je dao ime Narcis po imenu rvača koji je udavio cara Komoda, mada se njegovo ime ne pominje u Carskim povestima, već kod Herodijana i Diona Kasija tako da se može reći da je scenarista koristio nekoliko antičkih izvora.