Комод

Из Википедије, слободне енциклопедије
Комод
Commodus Musei Capitolini MC1120.jpg
Комодова биста
Пуно име Марко Аурелије Комод Антонин Август
Датум рођења 31. август 161.
Место рођења Ланувиј
Римско царство
Датум смрти 31. децембар 192.
Место смрти Рим
Римско царство
Династија Антонини
Отац Марко Аурелије
Мајка Фаустина Млађа
Супружник Брутија Криспина
Римски цар
Период 177-31. децембар 192.
Претходник Марко Аурелије
Наследник Пертинакс

Марко Аурелије Комод Антонин Август (лат. Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus, рођен 31. августа 161. године у Ланувију, умро 31. децембра 192. године у Риму), био је римски цар од 180. до 192. године.

Име[уреди]

Комод је неколико пута мењао име. Рођен је као Луције Аурелије Комод, а од 191. године његово име је гласило Император цезар Луције Елије Аурелије Комод Август Пије Феликс.

Биографија[уреди]

Детињство и младост[уреди]

Комод је рођен као близанац од оца Марка Аурелија и мајке Фаустине Млађе. Његов брат је рано умро. Већ са пет година добио је титулу цезара, а са 17 година постао је савладар (Август). Један део своје младости провео је заједно са оцем у рату против Маркомана.

Комодов динар

Комод као цар[уреди]

Прве године владавине[уреди]

Још од устанка Авидија Касија, Комод се обучавао за задатак владара. 176. године постао је император, а већ 178. године нашао се са оцем на Дунаву, у једном ратном походу.

17. марта 180. године умро је Комодов отац, Марко Аурелије, у једном војном логору на Дунаву. Тако је Комод постао самостални владар. Одмах потом, он је склопио мир са Маркоманима и 22. октобра 180. прославио је тријумф у Риму.

Што се тиче народа, Комод се од почетка старао да му обезбеди хлеба и игра. Са сенатом Комод није био у добрим односима. С друге стране преторијанцима Комод је обезбедио много утицаја и то на штету односа са Сенатом.

Комод

Лудило?[уреди]

Владавина Комода је све више била обележена његовим неповерењем према околини. Почела су бесмислена убиства. Комод се све више идентификовао са Хераклом, а почео се појављивати обучен као гладијатор, што је изазивало згражавање. Све више је показивао знаке лудила.

190. године преименовао је месец март у име „комод“. По његовој одредби све римске легије су се имале звати „Комодове“, а чак је сваки Римљанин требало да добије агномен Комод, а град Рим планирао је да назове Colonia Lucia Annia Commodiana, пошто га је делимично обновио после једног пожара.

Комод је захтевао да буде поштован као бог. Потпуно је занемарио управаљање Царством, проводећи време у свом харему са 300 жена. Неколико античких аутора тврди да је имао инцестуозне односе са сестром.

Убиство[уреди]

Последњег дана 192. године Комод је убијен у једној широкој завери у којој су учествовала и његова конкубина Марција. Био је убијен у сопственом купатилу, само један дан пре него што је требало да преузме дужност конзула, обучен у гладијатора. Одмах након смрти, Сенат је увео забрану сећања (лат. damnatio memoriae) на Комода, што је значило, између осталог, уништавање свих јавних натписа које је он подигао. Ипак, 195. године, Септимије Север је из политичких разлога захтевао да се рехабилитује успомена на Комода. Сенат га је чак деификовао.

Занимљивости[уреди]

Комодов лик и лик његовог оца послужили су као основ за радњу филма Гладијатор, Ридлија Скота.

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Луције Вер
Римски цар Наследник:
Пертинакс
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}