Списак познатих паса — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 1: Ред 1:
==Стварни пси==
==Стварни пси==
*'''Хачико''' (Hachiko) - симбол лојалности у [[Јапан]]у
*'''Хачико''' (-{Hachiko}-) - симбол лојалности у [[Јапан]]у
Сваке године 8. Априла на церемонији на [[Токијо|Токијској]] Шибија (Shibuya) жељезничкој станици, сви љубитељи паса одају пошту лојалности [[Акита|Акити]] званој Хачико, вјерном љубимцу доктора Исабура Уена (Eisaburo Ueno), професора на Токијском Универзитету. 21 маја [[1925]] године, када је куја имала осамнаест мјесеци, доктор Уено је умро. Сљедећег дана и сљедећих девет година, Хачико је долазила на станицу и чекала га, прије него би отишла кући, сама!
Сваке године 8. априла на церемонији на [[Токио|Токијској]] жељезничкој станици „Шибуја“ (-{Shibuya}-) , сви љубитељи паса одају пошту лојалности [[Акита|Акити]] званој Хачико, вијерном љубимцу доктора Исабура Уена (-{Eisaburo Ueno}-), професора на [[Универзитет у Токију|Универзитету у Токију]]. 21. маја [[1925]]. године, када је куја имала осамнаест мјесеци, доктор Уено је умро. Сљедећег дана и сљедећих девет година, Хачико је долазила на станицу и чекала га, прије него што би сама отишла кући.


* '''Олд Шеп''' (Old Shep) - Амерички симбол вјерности
* '''Олд Шеп''' (-{Old Shep}-) - Амерички симбол вијерности
Ова је куја бдјела на жељезничкој станици, пет година нако што је ковчег покојног јој власника, утоварен у воз.
Ова је куја бдјела на жељезничкој станици, пет година након што је ковчег њеног покојног власника утоварен у воз.


* '''Пиклс''' (Pickles) - пас који је пронаша [[трофеј]] [[светски фудбалски куп|свјетског купа у фудбалу]]
* '''Пиклс''' (-{Pickles}-) - пас који је пронашао [[трофеј]] [[светски фудбалски куп|свјетског купа у фудбалу]]
У жбуњу у јужном [[Лондон]]у, [[1966]] године, Пиклс је пронашао украдени трофеј свјетског фудбалског купа.
У жбуњу у јужном [[Лондон]]у, [[1966]]. године, Пиклс је пронашао украдени трофеј свјетског фудбалског купа.


* '''Тоби''' (Toby) - најбогатији пас на свијету
* '''Тоби''' (-{Toby}-) - најбогатији пас на свијету
Америчка милионерка Ела Вендал (Ella Wendal) је [[1932]] године оставила својој [[пудла|пудлици]] Тоби, 75 милиона долара.
Америчка милионерка Ела Вендал (-{Ella Wendal}-) је својој [[пудла|пудлици]] Тоби [[1932]]. године оставила 75 милиона долара.


*'''Рин Тин Тин'''- чувени филмски пас.
*'''Рин Тин Тин'''- чувени филмски пас.


* '''[[Лајка]]''' - прво живо биће астронаут
* '''[[Лајка]]''' (-{Лайка}-)- - прво живо биће са Земље у космосу
Лајка је први пас у свемиру на руском [[сателит]]у [[Спутњик 2]]. На врхунцу [[хладни рат|хладног рата]], 3. новембра [[1957]] године Лајка је кренула на пут без повратка. Изгорила је при повратку у земљину атмосферу, 4 априла [[1958]] године.
Лајка је била први пас и прво земаљско живо биће у Свемиру. На врхунцу [[хладни рат|хладног рата]], 3. новембра [[1957]]. године, Лајка је ушла у Земљину орбиту у совјетском сателиту под називом „[[Спутњик 2]]“. Сателит је изгорио при повратку у Земљину атмосферу, 4 априла [[1958]]. године, и Лајка је изгубила живот.


* '''Стрелка и Белка''' - астронаути после Лајке
* '''Стрелка и Белка''' - животиње-астронаути послије Лајке


==Фиктивни пси==
==Фиктивни пси==

Верзија на датум 18. новембар 2008. у 17:13

Стварни пси

  • Хачико (Hachiko) - симбол лојалности у Јапану

Сваке године 8. априла на церемонији на Токијској жељезничкој станици „Шибуја“ (Shibuya) , сви љубитељи паса одају пошту лојалности Акити званој Хачико, вијерном љубимцу доктора Исабура Уена (Eisaburo Ueno), професора на Универзитету у Токију. 21. маја 1925. године, када је куја имала осамнаест мјесеци, доктор Уено је умро. Сљедећег дана и сљедећих девет година, Хачико је долазила на станицу и чекала га, прије него што би сама отишла кући.

  • Олд Шеп (Old Shep) - Амерички симбол вијерности

Ова је куја бдјела на жељезничкој станици, пет година након што је ковчег њеног покојног власника утоварен у воз.

У жбуњу у јужном Лондону, 1966. године, Пиклс је пронашао украдени трофеј свјетског фудбалског купа.

  • Тоби (Toby) - најбогатији пас на свијету

Америчка милионерка Ела Вендал (Ella Wendal) је својој пудлици Тоби 1932. године оставила 75 милиона долара.

  • Рин Тин Тин- чувени филмски пас.
  • Лајка (Лайка)- - прво живо биће са Земље у космосу

Лајка је била први пас и прво земаљско живо биће у Свемиру. На врхунцу хладног рата, 3. новембра 1957. године, Лајка је ушла у Земљину орбиту у совјетском сателиту под називом „Спутњик 2“. Сателит је изгорио при повратку у Земљину атмосферу, 4 априла 1958. године, и Лајка је изгубила живот.

  • Стрелка и Белка - животиње-астронаути послије Лајке

Фиктивни пси

  • Леси - ... се враћа кући

Шкотски овчар по имену Леси је главни лик из филма „Леси се враћа кући“ из 1942 године. Овај лик је доживио много римејкова у истом филму или у филмовима са истом тематиком. Иако је у питању куја, Леси су најчешће глумили мужијаци, јер се сматра да боље изгледају пред камерама.

  • Маза, Луња и Шврћа - Дизнијев дугометражни цртани филм и стрип.

У овом филму се среће женка Америчког кокер шпанијела по имену Маза, која живи у богатој породици, са мјешанцем по имену Луња, који живи на улици. Пролазећи кроз заједничке авантуре ова се два пса на крају заљубљују једно у друго.

Снупи је име пса Чарлија Брауна (Charlie Brown) из стрипа Пинатс (Peanuts), којег је креирао Чарли Шулц. Снупи је почео свој живот на стрипу 4. октобра 1950 године, као обичан пас, али је временом у једног од најбитнијих јунака у стрипу, по којем је овај стрип и најпрепознатљивији.

Пси познатих људи

  • Блонди

Њемачки овчар, по имену Блонди је био љубимац Адолфа Хитлера. Како би се увјерио да су капсуле са цијанидом исправне, Хитлер се послужио са Блонди. Тек када је утврдио да је Блонди мртва, и сам је искористио капсулу.

За вријеме битке на Сутјесци, граната је пала близу Јосипа Броза Тита, убивши енглеског официра и њемачког овчара Лукса, који је скочивши на Тита, истом спасио живот.