Jump to content

Доктор Стрејнџ (филм) — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Boja02 преместио је страницу Доктор Стрејнџ на Доктор Стрејнџ (филм))
Одбегли чаробњак Касилијус и његови следбеници упадају у Камар-Таџ, скривену тврђаву у [[Катманду]]у. Они обезглаве чувара библиотеке и односе неколико старих, мистичних текстова који припадају Древној (енгл. ''Ancient One''), врховном врачу (енгл. ''Sorcerer Supreme'') и учитељу мистичних вештина. Древна отпочиње битку, али Касилијус бежи са неколико својих следбеника.
 
У [[Њујорк]]у, Стивен Стрејнџ је богат, светски признат и арогантан неурохирург. Путујући на једну од забава где је међу званицама, разговарајући о операцији над припадником Ваздухопловства Сједињених Држава који је пао са велике висине {{refнапомена|aПад пуковника Џејмса Роудса приказан је у филму [[Капетан Америка: Грађански рат]]}} он доживљава саобраћајну несрећу која му трајно оштећује нерве у рукама и удаљава га из операционе сале. Стрејнџова колегиница и бивша девојка, Кристин Палмер, труди се да му помогне на путу ка излечењу, али увиђа самодеструкцију у Стрејнџовим поступцима и одлази из његовог живота. Вођен бројним експерименталним третманима, Стрејнџ долази до Џонатана Пагборна, који је излечен након потпуне одузетости доњих удова. Пагборн упути Стрејнџа у Камар-Таџ, где Стрејнџ упознаје Морда, једног од ученика Древне. Древна Стрејнџу показује астралну пројекцију и друге димензије, попут Димензије огледала. Иако Древна одбије Стрејнџа, мења мишљење у жељи да исправи грешку коју је начинила са Касилијусом.
 
Уз Древну и Морда као менторе, Стрејнџ се све више уплиће у свет мистичних вештина кроз књиге из библиотеке чији је чувар сада Вонг. Стрејнџ сазнаје да Земља, поред заштитника као што су [[Осветници]] има и заштитнике у свету магије. Три таква центра су Светилишта у Њујорку, Хонг-Конгу и Лондону, које чаробњаци штите. Древна открива да је Пагборн имао избор да остане и учи даље о мистичним вештинама, али је одабрао да се задовољи враћањем хода. Стрејнџ брзо напредује у учењу, тајно читајући књиге из библиотеке које су намењене само врхунским чаробњацима. Он тако сазнаје за реликвију која се зове Агамотово око које служи за управљање временом. Мордо и Древна сазнавши за Стрејнџова истраживања, упозоравају на опасности када је контролисање закона природе у питању, као и да је Касилијусов циљ вечни живот.
Касилијус са украденим текстовима долази до Дормамуа, господара Димензије таме, димензије у којој време не постоји. Касилијус успе да уништи Светилиште у Лондону и тиме значајно ослаби Земљину заштиту. Приликом напада на Светилиште у Њујорку, Стрејнџ се сукоби са Касилијусом. Стрејнџ успе да заустави Касилијуса уз помоћ Плашта за левитацију док Древна и Мордо не стигну у помоћ. Морда погађа Стрејнџово откриће да је дуговечност Древне повезана са енергијом из Димензије таме. У борби у Димензији огледала, Касилијус фатално рани Древну, која умире у болници. Знајући куда је Касилијус кренуо, Стрејнџ и Мордо отварају портал ка Хонг-Конгу, али прекасно, јер је Светилиште већ пало и Дормаму креће у освајање Земље. Стрејнџ користи Агамотово око и крши законе природе како би поновио борбу са Касилијусом у Хонг-Конгу. Схвативши да не може победити Касилијуса док год га Дормаму храни снагом из Димензије таме, Стрејнџ одлази у центар Димензије таме где зароби Дормамуа у временску петљу. Колико год пута Дормаму убио Стрејнџа, драгуљ из Агамотовог ока би временском петљом враћао Стрејнџа на почетак све док Дормаму не пристане на нагодбу и прекине са нападом на Земљу, враћајући Касилијуса у Димензију таме.
 
Мордо напушта Камар-Таџ и ред чаробњака. Стрејнџ, сада учитељ мистичних вештина, враћа Агамотово око у Катманду и одлази у Њујорк како би се посветио учењу. У завршним сценама Стрејнџ одлучује да помогне Тору и Локију у потрази за Одином;{{refнапомена|bШто најављује филм [[Тор: Рагнарок]]}}; Мордо се суочава са Пагборном и одузима му моћи којима је ходао, констатујући да се данас превише људи бави магијом.
 
== Улоге ==
 
== Напомене ==
{{напомене}}
*{{note|a}}Што је приказано у филму [[Капетан Америка: Грађански рат]]
*{{note|b}}Што најављује филм [[Тор: Рагнарок]]
 
== Спољашње везе ==
Анониман корисник