Jump to content

Википедија:Правила блокирања — разлика између измена

нема резимеа измене
'''Блокирање''' је начин на који [[Википедија:Администратори|администратори]] Википедије спречавају кориснике и ИП адресе/опсеге да уређују [[Википедија|Википедију]].
 
'''БлоковиБлокаде се користе за спречавање штете и ометања Википедије'''. Не треба да се користе као казнена мера.
 
Трајање блокаблокаде варира (тренутно је уобичајено 24 часа) и може се укинути ако се уредник сагласи да престане са штетним понашањем. <!--[[Википедија:Правила блокирања#Ако се не слажете са блокирањем|Ако се не слажете са блокирањем]], разговарајте са администратором који је начинио блокаду. (''Види'' [[Википедија:Жалба на блок|Жалба на блок]]).-->
 
Сви корисници могу да захтевају блокблокаду на [[Википедија:Администраторска табла|Администраторској табли]] или неком од других доле наведенихдоленаведених места. У захтев укључите и ваљане доказе о преступу који оправдава блокирање. Администратори међутим, нису обавезни да изађу у сусрет вашем захтеву, ако не сматрају да је он оправдан. И сами администратори, чекјузери и бирократе могу бити блокирани, са последичним [[#Ефекти блокирања на корисника|ефектима на њихове друге моћи]].
 
''Примедба за администраторе:'' када блокирате ИП адресе, обратите пажњу на [[Википедија:Осетљиве ИП адресе|осетљиве ИП адресе]].
==== Лични напади који доводе кориснике у опасност ====
 
До блокирања може доћи када се начине претње или изврше неке акције (укључујући и акције ван сајта Википедије) које излажу уреднике Википедије политичком, верском или другом прогону од стране владе, њиховог послодавца или било кога другог. ПрименљивиПрименљиве су блоковиблокаде било ког трајања, укључујући и бесконачни.
 
Корисници који поставе оно за шта верују да су лични подаци других корисника без њихове сагласности могу бити блокирани на било који временски период, укључујући и бесконачно, у зависности од озбиљности инцидента и да ли администратор који блокира сматра да је у питању изоловани инцидент или постоји вероватноћа да ће бити поновљено. Ово важи без обзира да ли су објављени подаци тачни или не. Од овог правила су изузети чекјузери у случајима када објављују податке у складу са [[m:CheckUser policy|чекјузер политиком]].
Корисници могу бити блокирани када њихово понашање озбиљно омета пројекат — тј. када није у сагласности са цивилизованом, колегијалном атмосфером и долази у сукоб са процесом у којем уредници заједно и хармонично стварају енциклопедију.
 
Неслагање око садржаја није ометање, него је пре део нормалног функционисања Википедије и треба да буде решено процедурама [[Википедија:Решавање сукоба|решавања сукоба]]. БлоковеБлокаде за ометање треба наметнути само корисницима који на неки начин отежавају другима да доприносе Википедији.
 
Администратори могу да блокирају ИП адресе или корисничка имена која ометају нормално функционисање Википедије или представљају довољно озбиљну претњу истом. Неки (али не сви) од примера су и:
* [[Википедија:Ботови|Ботови]] морају да добију дозволу на тој страници пре него што почну да праве масовне измене, а администратори могу да их блокирају ако сматрају да су се ''„покварили“'' и почели да раде на штетан начин.
 
БлоковиБлокаде за велику непристојност су контроверзниконтроверзне; блоковиблокаде за ''„хлађење“'' су ''веома'' контроверзниконтроверзне. Размотрите да ли ће једночасовниједночасовна блокблокада имати за последицу двомесечну драму. ''Види'' [[Википедија:Деструктивно уређивање]].
 
Очигледни лудаци и корисници који агресивно и упорно крше основне политике могу по потреби бити блокирани ако постоји сагласност међу корисницима који нису умешани. Са таквим особама треба поступати љубазно и стрпљиво, али их треба спречити да недељама или месецима, колико би трајао захтев за процес пред одговарајућим телом, пустоше по Википедији. Не заборавите да случај поменете на [[ВП:АТ]]. Будите љубазни. <!-- ПРИМЕДБА: ОВО ПИТАЊЕ ЈЕ ДЕФИНИТИВНО ОТВОРЕНО ЗА ДИСКУСИЈУ, А ВРЛО ЈЕ БИТНО-->
 
=== БесконачниБесконачне блоковиблокаде (бановања) ===
Бесконачно блокираним или банованим корисницима забрањено је да уређују било који део Википедије. Могу их бановати администратори, Џимбо Велс или Одбор повереника Викимедије.
 
=== Избегавање блоковаблокада ===
 
Блокирани корисник не може да уређује ниједну другу страницу сем своје странице за разговор. Администратор може да поново да покрене блокблокаду за корисника који је намерно избегава блок, и може да продужи првобитнипрвобитну блокблокаду ако корисник настави са понашањима која заслужују блокблокаду. Налози и ИП адресе које се користе за избегавање блокаблокаде такође могу бити блокирани.
 
Измене начињене од стране блокираних корисника док су блокирани ''могу'' бити враћене. (Многи администратори враћају све измене блокираних корисника и добре измене поново чине под својим именом, да би избегли забуну код других администратора који би могли да надгледају истог корисника.)
== Ефекти блокирања на корисника ==
 
Блокирани корисници и ИП адресе и даље могу да виде све Википедијине стране, али веза ''„уреди“'' води на ''„[[МедијаВики:Blockedtext|Корисник је блокиран]]“'' страницу на којој је наведен разлог за блокирање (онако како га је унео администратор који је извршио блокблокаду) и објашњење како тражити деблокирање. Везе и укључивање шаблона у одељку ''„разлог“'' функционишу као и обично. Блокирани корисници су такође спречени да премештају странице или шаљу датотеке.
 
ИП адреса блокираног корисника такође је блокирана, тако да када блокирани корисник не може да начини исту измену анонимно или под другим корисничким именом. АутомататскиАутоматска блокблокада истиче после 24 часа — када је кориснички налог блокиран на бесконачно, његова ИП адреса ће бити аутоматски деблокирана 24 након последњег покушаја уређивања странице.
 
За администраторе, блокирање такође онемогућује коришћење враћања измене, брисање и враћање обрисаних страница, заштиту и скидање истих са страница. И даље могу да дају и укидају блокове, а бирократе и даље могу да произведу некога у администратора.
 
== Случајне блокаде ==
== Случајни блокови ==
 
Корисници са [[Протокол за динамичко подешавање хоста|динамичком ИП адресом]] ће повремено наћи да су случајно блокирани, пошто је њихову ИП адресу или опсег претходно користио вандал или блокирани корисник. ОвиОве блоковиблокаде могу да нестану ако је могуће исфорсирати промену ИП адресе. Ако то није могуће, блокблокаду треба пријавити администратору који је извршио блокблокаду и/или најближем пријатељски расположеном администратору путем електронске поште — за вероватне кандидате погледајте [[Википедија:Списак администратора]]. ИРЦ канал -{#wikipedia-sr}- такође може бити од користи.
 
Администратори често могу да пропусте случајно блокиране уреднике уклањањем само аутоматском блокирања ИП адресе. (Не заборавите да администратора који је извршио блокирање обавестите о колатералној штети.)
Треба бити опрезан пре него што блокирате корисника који је можда наступио у најбољој намери.
 
Блокирање да би се спровео [[Википедија:Викиодмор|Викиодмор]] или одсуство је нарочито забрањено. Администратори такође не би требало да блокирају сами себе у сврхе тестирања осим ако је онеспособљен [[Википедија:Аутоблок|аутоблок]], или администратор користи статичку ИП адресу, пошто се аутоблокаутоблокада може проширити и на друге кориснике.
 
== Упутства за администраторе ==
Идите на [[Special:Specialpages|Посебне странице]] и онда на везу ''„Блокирај корисника“''. Ово води на [[Посебно:Blockip]]. Посебно:Blockip је такође доступна и са везе [блокирај] која се појављује поред сваког непријављеног корисника на [[Посебно:Recentchanges|скорашњим изменама]].
 
''„Разлог“'' који уноси администратор ће бити приказан блокираном кориснику када покуша да уређује, као и у [[Посебно:Log/block|историји блокирања]] и [[Посебно:Ipblocklist|списку блокирања]]. Ако разлог није очигледан или је потребно више од једне линије за објашњење блокаблокаде, администратор може да забележи блокблокаду на [[Википедија:Трг/Википолитика]] и/или на [[ВП:АТ]].
 
Администратор који је блокирао корисника треба да напише разлог за блокблокаду и дужину блокаблокаде или на страници за разговор блокираног корисника или на Тргу/Политика. На тај начин, други уредници као и сам корисник, биће обавештени о блокублокади.
 
По дифолту, уредник који је блокиран и даље може писати по својој корисничкој страни и страни за разговор. На тај начин може изразити своје неслагање с блокомблокадом. Међутим, уколико ову могућност злоупотреби и настави с понашањем због ког је био блокиран, администратор је слободан да му одузме и ову опцију.
 
==== Опције за блокирање ИП адресе ====
=== Водич за интервале блокирања ===
 
Интервал блокирања може да се изабере из менија или да се унесе у текстуално поље у [http://www.gnu.org/software/tar/manual/html_node/Date-input-formats.html ГНУ стандардном формату]. Алтернативно дужина блокирања може да буде -{''indefinite''}- или -{''infinite''}-, што значи да је блокблокада бесконачанбесконачна, док год га неки администратор експлицитно не уклони.
 
Ако није унето време истицања блокаблокаде, појављује се порука о грешци.
 
Доленаведена времена представљају конвенцију, сачињену у циљу заштите Википедије, а не у циљу кажњавања прекршилаца. То су само смернице — ако сте начинили нешто шта завређује блокаду, захтев да се казни администратор јер вас је блокирао на 31 сат уместо на 24 тешко да ће бити узет за озбиљно.
 
За неке типове забрањеног понашања постоје чвршће смернице о дужини блокирања:
* '''Вандализам''' — не треба блокирати након изолованих вандалских инцидената. Динамичке ИП адресе блокирати што краће како би се избегла ''успутна штета'' (могуће је да неки корисник који није вандал за време трајања блокаблокаде добије блокирану динамичку ИП адресу и да искуси блокаду иако није ништа скривио). Статичке ИП адресе и улоговани корисници: почети од 24 сата и постепено повећавати интервал у случају потребе; упорни вандали могу да буду блокирани неограничено, али ову меру користити пажљиво.
* '''Претерано враћање''' ([[Википедија:Правило о три враћања|кршење правила о три враћања]]) — начелно 24 сата. Добро је оставити обавештење на страници за разговор блокираног корисника.
* '''Непримерена корисничка имена''' — у случају малициозног корисника (на пример подражавање другог корисника), одмах бесконачно блокирати. Ако то није случај (на пример име неке славне личности), требало би упозорити корисника пре блокирања и на корисничкој страници оставити обавештење о разлогу блокирања као и везу ка том упозорењу.
* '''Малициозни сокпапети''' — нове налоге блокирати на било колики временски интервал или бесконачно; [[Википедија:Сокпапет|Сокпапете]] који крше политику блокирати бесконачно.
*'''Јавни налози''' — овакве налоге треба блокирати и оставити поруку да јавни налози на Википедији нису потребни.
*'''Ботови''' — ботове треба одмах блокирати уколико раде било шта шта им није одобрено, или уколико изгледа да су се ''отргли контроли'' (понашају се на непредвиђен начин). ПочетниПочетна блокблокада треба да траје 24 часа што би требало да буде довољно времена да оператор бота реагује на поруку на страници за разговор.
*'''Лични напади који доводе кориснике у опасност''' — након блокирања администратор би требало да приватно контактира неког бирократу који ће одлучити о даљим активностима (кога даље треба обавестити и да ли спровести мере брисања измена из историје).
 
=== Блокирање опсега ===
 
Блокирање опсега се понекад примењује када се проблематични корисник јавља са неколико сродних ИП адреса. Тада се блокира цео опсег адреса које тај корисник користи. Постоји велика вероватноћа да ће овакавоваква блокблокада захватити чак и више легитимних корисника, па ову меру треба примењивати само када је реметилачко понашање толико често и озбиљно да чини остале мере неефикасним. Пажљиво оцените дужину блокаблокаде како би онона биобила што је краћи могућекраћа.
 
Неопходно је да имате одређена знања о томе како мреже и ИП означавање функционише, као и о бинарној аритметици. Ако не поседујете ова знања обратите се за помоћ неком другом администратору.
=== Ако се не слажете са блокирањем ===
 
Ако се не слажете са блокирањем које је спровео други администратор, немојте да поништавате тајту блокблокаду, а да претходно нисте покушали да контактирате тогс администраторатим администратором и да расправите питање са њим. Ако је тај администратор недоступан, консултујте се на Тргу или на ИРЦ каналу. Блокирани корисници често електронском поштом контактирају више администратора тврдећи да су жртве неправде, а због тога што разлог блокирања није увек очигледан из корисникових измена, добра је пракса да се ако је икако могуће консултује администратор који је блокирао тог корисника.
 
Изузеци овоме су када је очигледно да је дошло до грешке (у смислу омашке, не грешке у процени), а администратор који је блокирао корисника није онлајн: на пример, ако је корисник блокиран због кршења правила о три враћања, а дошло је до само три враћања. Ако умешани администратор није доступан, оставите му поруку на страници за разговор.