Википедија:Администраторска табла

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Администраторска табла је место где корисници могу да траже техничке акције које само администратори могу да испуне (закључавање, премештање страница, неодложна брисања).

Не користите ову страницу за расправе и покушајте сажето да срочите ваш захтев, примедбу или жалбу. Хвала.

 • Ако имате питања о Википедији, погледајте чланак Википедија, или поставите питање на Википедија:Трг/Разно.
 • Ако вам треба помоћ у сналажењу или уређивању на Википедији, видите Википедија:Трг/Помоћ.
 • Ако се не слажете са садржајем чланка, једноставно га поправите (уколико ваше измене нису контроверзне), или затражите мишљење других уредника на страници за рзговор чланка.
 • Ако неки садржај (чланак, датотека) на Википедији крши Ваше ауторско право, означите га са {{Кршење лиценце}} и оставите поруку на страни за разговор.
 • Ако мислите да неки чланак треба обрисати, такав захтев не припада овде. Уместо тога, означите чланак са {{Брзо брисање}} уколико евидентно не припада Википедији, или га означите са {{За брисање}} и поставите на Википедија:Чланци за брисање.
 • Ако мислите да неког корисника или IP адресу треба блокирати због вандализама, то пријавите на страници Википедија:Пријаве вандализама.
 • Ако имате неспоразум са другим корисником, покушајте да га решите дијалогом, замолите некога лично за помоћ, пратите поступке на Википедија:Решавање сукоба, или замолите заједницу за помоћ на Википедија:Трг/Википолитика. Администратори немају овлашћења да пресуђују у споровима између корисника.
 • Ако желите да тражите проверу чекјузера, не чините то овде, него погледајте Википедија:Чекјузер.
 • Википедија има и велики Трг са разним пододељцима, међу којима може бити и онај који вама треба. Пошто википедијски Трг прати далеко више корисника него ову страну, сва је прилика да ћете тамо добити бржи одговор.
Затражи помоћ администратора

Uređivanje stranice Ratko Šoć[уреди]

Poštovani, Molim Vas za pomoć pri formatiranju slika na stranici slikara Ratka Šoća (https://sr.wikipedia.org/wiki/Ratko_%C5%A0o%C4%87) Jednostavno kada obeležim da se fotografija postavi desno, neće.... Nadam se da neko ima vremena i da uredi fotografije na stranici.

Uzgred, još jednom se zahvaljujem MareBG na uređivanju teksta na stranici

— Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца Ratko Šoć (разговордоприноси) 18:34, 5. август 2018. (CET/CEST)

Clanak o produkciji Zeleni trougao[уреди]

Postovanje,

Zeleo bih da obrisete clanak o produkciji Zeleni Trougao. U pitanju je mala filmska ekipa iz okoline Uzica (Srbija). Vise se ne bavimo ovim poslom, i ne bih zeleo da ove informacije ostanu javne. Hvala unapred. Clanak sam ja napravio, ali sam lozinku zaboravio sa mog prethodnog naloga na Vikipediji. Ako treba nekako to da potvrdim, napisite mi neki kontakt, mejl ili sta pa cu vam objasniti.

Pozdrav, Nikola

Чехословачки вучјак[уреди]

Јел може неко да уради изглед чехословачког вучјака? Ја сам покушао да одрадим изглед према подацима о класификацији FCI, али нисам стручан за псе.

Хвала, Konduras (разговор) 20:17, 1. новембар 2018. (CET)

Јел може неко? Konduras (разговор) 20:56, 4. децембар 2018. (CET)

Фалсификовање извора[уреди]

Замолио бих адмистраторе да баце поглед на следећи "случај" који је више него замимљив, по разним основама. Пре пет година, тачније 15. фебруара 2013. године, у чланак Црногорци (народ) убачена је тврдња да је византијски цар Константин VII Порфирогенит у свом чувеном историографском делу De administrando imperio записао следеће:

Словени својим доласком се дијеле на двије групе народа. Западна група се населила у западне дјелове ромејске провинције Далмације, те су због јаког утицаја Рима попирмили Христову Вјеру по западним начинима. Њихово име води поријекло од њихове ријечи „Црвен“, што означава црвену боју, те су и њихова обиљежја сва црвена. Други дио, овај ближи нама, источни се населио у источне дијелове римске провинције Далмације, на нашу територију. Покрштавани су до дана данашњих, и наша Вјера је проширена до самих Пагана (Паганија), те међуријечјем измјеђу ријека Врбас и Уне, па све до Саве на сјеверу. Наш цар Јустинијан их је након њиховог и варварског (аварског) напада на Константинопољ (Опсада Цариграда 626. године) примио на нашу земљу, али под условом да приме нашу грчку Христову Вјеру, и да служе нама као бранитељи Хришћанства од дивљака и безбожника. Зато им је име Серби, јер служе нашем Царству као штит.

Читав овај "изворни" одељак је, благо речено, потпуна измишљотина, односно фалсификат, што се лако може проверити помоћу научних издања, било Моравчиковог (Moravcsik, Gyula, ур. (1967) [1949]. Constantine Porphyrogenitus: De Administrando Imperio (2. изд.). Washington: Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies. ) или Ферјанчићевог (Ферјанчић, Божидар (1959). „Константин VII Порфирогенит”. Византиски извори за историју народа Југославије. 2. Београд: Византолошки институт. стр. 1—98. ). У случају тог спорног одељка није реч чак ни о преради неког стварног садржаја из поменутог дела, већ је цео одељак у потпуности измишљен. Поред тога, претрагом интернета се такође веома лако може установити да тај "изворни" текст постоји само на једном месту - у горе поменутом чланку на нашој Википедији. Иначе, корисник "Konstantin.micko" који је убацио тај текст у поменути чланак био је активан вема кратко, само током те 2013. године. У разним чланцима има разних грешака, али ретко се среће овако очигледан пример отвореног фалсификовања историјских извора ... и то тако стоји више од пет година. Сорабино (разговор) 13:42, 2. новембар 2018. (CET)

Ово није за администраторску таблу, ово је за страну за разговор датог чланка. --Miljan Simonović (разговор) 14:13, 2. новембар 2018. (CET)
Ја сам прошао кроз странице De Administrando Imperio (1993), у којима је реч о Словенима на Балкану, и нисам нашао ништа слично ономе што се тврди у прва два цитата. Трећи цитат нема смисла јер не доказује оно што се тврди испред цитата. Оставо сам коментар на страни за разговор.--178.222.183.93 (разговор) 11:57, 9. новембар 2018. (CET)

Закључавање[уреди]

Молим администраторе да на неодређено закључају страницу Петар Бојовић. У последње време су се појавиле измене који препричавају некакво батинање. Тај део је споран те молим да се до проналажења консензуса закључа странице за анонимусе. Хвала. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 21:47, 2. новембар 2018. (CET)

@Snake bgd: Чланак је привременом закључан. Својим враћањем сте уклонили и низ корисних измена, као што су корекције типографских грешака и спољашњих веза. Требало би то коригујете. --Dcirovic (разговор) 21:59, 2. новембар 2018. (CET)

Возачка дозвола и зелени картон[уреди]

Јел може неко додати слуке возачке дозволе у бившој СФРЈ, папирних дозвола у Србији, БиХ и Хрватској, као и њених пластичних наследника? Треба ми за истоимени чланак. Исто тако би ми требале која слика о зеленом картону осигурања и међународној возачој дозволи. Хвала унапред Konduras (разговор) 22:35, 3. новембар 2018. (CET)

Портал:СД Црвена звезда[уреди]

Замолио бих неког од администратора да промени назив овог портала у Портал:СД Црвена звезда/Вести и овог портала у Портал:СД Црвена звезда/Вести/Архива због слагања у именима и преусмеравања. SimplyFreddie (разговор) 01:01, 4. новембар 2018. (CET)

Сека[уреди]

Драги Никола, не разумем у чему је проблем. Годинама анонимно додајем ситне детаље у чланке и правим преусмерења и никад ми досад нисте правили проблем поводом тога. Нисам у чланку додао да је Секино име Зухра (с друге стране би можда чак и било прихватљиво додати да се провлачи таква нетачна информација, пошто је због тога добила много медијског простора), а чак сам и у опису прављења преусмерења написао да није право име, али да значи због претраге. Ако је проблем што је увредљиво, онда обришите и преусмерења типа јебање и пампрчење. Али није очигледно то проблем, него чињеница да је Википедија на српском језику постала есктремнија од оне на хрватском. Али у реду је, ето вама вашег приватног пројекта, ионако сви знају да је ово чиста спрдња.

Причаш о спрдњи, а ладно уносиш информацију за коју сам кажеш да је нетачна??? Хоћемо онда и направити преусмерења Дива на Јелена Карлеуша јер је ето тим термином скретала пажњу на себе?. Уозбиљите се, није ово таблоид ΝικόλαςΜπ. (разговор) 22:11, 5. новембар 2018. (CET)

По добро, има логике не додавати такве ствари, али опет има и у додавању, због претраге. Али свакако нисам унео нетачну информацију у чланак, пошто нисам написао тамо да се тако зове, свашта... Дива је већ поменута у контексту Карлеуше, због истоименог албума, тако да ће ту лако наћи ко је тако тражи и без преусмерења. Било како било, океј, јасно ми је да се не слаже нико са мном, али пробајте следећи пут то боље да ми саопштите. Брисање без објашњења (странице за разговор ваљда не би требало никад ни брисати) и помињање вандализама нису кул, размислите како би то схватио неки потенцијални корисник који не зна много о раду на Википедији. А многи без везе сматрају Вики неозбиљним колективом, па се ни не усуђују да нешто измене. Овако се само још више обесхрабрују они који се на то усуде. Позз. Додатак: нашао сам коначно где се потписује. 94.189.157.34 (разговор) 03:47, 6. новембар 2018. (CET)

Колико само буде вандализама на дневном нивоу и када би свакоме објашњавали по сат времена зашто то не сме да се ради, где би нам крај био. Преусмерења се обично праве са синонима, вишезначних назива, оригиналне ортографије и сл. Али зато се на пример тај податак о том имену може унети у чланак, уз објашњење како, зашто и од стране кога је до њега дошло, уз адекватну референцу наравно. Потис се врши аутоматски уношењем четири тилде ~ или кликом на дугме за потпис. Све најбоље и надам се да ћете направити налог и наставити са конструктивним доприносима на википедији на српском језику ΝικόλαςΜπ. (разговор) 17:57, 6. новембар 2018. (CET)

Postovani, zamolio bih vas za pomoc oko stranice![уреди]

Postovani, nov sam u pisanju clanaka na Wikipeidi, nakon uspesno objavljene stranice na srpskom jeziku, istu sam preveo na engleski ali sam ocigledno napravio odredjene greske koje za sada ne uspevam da ispravim. Bio bih vam zahvalan na pomoci oko editovanja stranice i njenog uspesnog objavljivanja, postavicu link da mozete da je pogledate. Unapred puno hvala. Dalibor

https://en.wikipedia.org/wiki/Concrete_Ship,_Ex_Sip --Korisnik 011 (разговор) 18:17, 7. новембар 2018. (CET)Dalibor Obradovic

Урош Ђурић[уреди]

Сакрити изменуǃ --Lotom (разговор) 22:25, 8. новембар 2018. (CET)

 Урађено --Dcirovic (разговор) 22:28, 8. новембар 2018. (CET)

Bane Opačić[уреди]

Сакрити измену јер истоветни текст већ постоји у чланку Бане Опачић. — Милан Животић () 12:24, 9. новембар 2018. (CET)

Прошло је пар дана од постављања захтева. Да ли може неки администратор да се огласи поводом овога? Поздрав. — Милан Животић () 01:32, 13. новембар 2018. (CET)
@Милан Животић: Урађено је, мада сте могли и да само преместите тај садржај на песак тог корисника. --Dcirovic (разговор) 01:44, 13. новембар 2018. (CET)
@Dcirovic: Хвала на обрађеном захтеву. Поздрав. (п.с. не морате ми персирати) — Милан Животић () 01:52, 13. новембар 2018. (CET)

Проблематичне измјене[уреди]

Корисник @Радован Јовчић: већ дуже вријеме уноси проблематичне измјене у чланке о манастирима и при томе одбија било какву комуникацију са другим корисницима (100% измјена у ГИП). Пет различитих корисника му је до сада скренуло пажњу на те измјене, али он наставља по своме. Неке од ствари које ради:

WR 16:40, 10. новембар 2018. (CET)

Слажем се да га треба блокирати, сада је кренуо и анонимно да вандализује преко ове ИП адресе [1]. Пре свега да исправим, не мења писмо већ изговор (екавицу мења у ијекавицу). Такође, на неколико чланака које је направио, референце су биле ужасне. Ставио сам шаблон за сређивање (референци), он га је сваки пут склањао. Замало да дође до сукоба изменама. Примери [2], [3], [4], [5], [6], има још доста примера, али да не дужим даље мислим да је ово довољно за блокаду. Хвала ВЛАДА да? 15:56, 11. новембар 2018. (CET)
Писмо је лапсус, нисам видио шта сам написао. Не мислим да су неформатиране референце велики проблем у поређењу са другим стварима које ради. У неколико чланака је унио потпуно нетачне ствари. Он дода референцу или спољашњу везу у чланак а онда напише нешто потпуно суптротно од онога што пише у извору. У неколико чланака форсира Драгутина као ктитора појединих манастира супротно референцама које постоје у чланку. Ако настави да мијења описне називе одјељака ускоро ће сви ти чланци имати само одјељке прошлост и садашњост. — WR 16:58, 11. новембар 2018. (CET)

Блокиран на три дана. Ако настави са истом праксом по истеку блокаде зна се шта следи. Све подсећа на активности блокираног колеге Андрије који је имао обичај да ради сличне ствари. Блокирана и ај-пи адреса. Ако неко има воље и жеље па да врати све његове измене --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 18:54, 11. новембар 2018. (CET)

Бот, Бојан, моје лично мишљење, саботаже и све остало што сам искусио на овом пројекту[уреди]

Поздрав свима, свашта сам имао прилике да видим на овом пројекту. И безобразлук и неправду према појединим корисницима и много још ствари. У овом тзв. обраћању хтео бих прво да се осврнем на проблем целог пројекта а то је Аутобот. Ја не знам шта ви чекате да се деси па да коначно предузмете нешто поводом Аутобота. Сви се жалимо на бота, ви ништа не предузимате. Чак сам технички покушавао Бојану да помогнем, али, он се прави мутавим, јер, јелте, ви му чувате леђа! Прогутам кнедлу кад видим ботову измену у којој мења назив шаблона за референцирање са домаћег назива на енглески из образложења власника које је АПСОЛУТНО безвезе. Ако је у питању нека алатка, пријави се власнику алатке. Хвала богу, Медијавики се исто тако преводи на српски језик. Али када видим измену попут ове у којој се мења назив одељка за референцирање који ја као уредник имам право да у чланку који направим назовем како год ја хоћу, бот НЕМА право да он мења на назив који власнику истог падне на памет, јер ми немамо правило у којем пише да тако и тако тај и тај одељак треба да се зове. Слободно ви мене блокирајте због повреде ваше сујете. Поносан сам сваки пут на себе кад год вас оборим са аргументима, и то ћу се у наредном периоду и трудити да радим. Дакле, отворите очи већ једном и предузмите мере. И Бојану је једном морало да се одузме право администратора. Мораћете исто тако једног дана да одузмете боту право.

Идемо даље. Захвалио бих се на томе што сте несвесно доказали моју теорију о томе да гласате против сваки пут када се кандидујем за администратора ето тако јер не можете да ме поднесете и да не бих ни случајно постао администратор јер бих био администратор каквог сви корисници сматрају коректним. Моју теорију сте несвесно доказали у овој циркуској представи. И ја ћу вама на следећим мојим кандидатурама када год будете гласали против да потурам, као што ће НиколаБ моје грешке потурати Саунду, Тајги (јавно јој се извињавам на спомињању али морам кад већ наводим своје аргументе да лепо наведем шта ме мучи и шта желим да сви знају) и другима који сматрају да сам коректан корисник како на Википедији тако и на другим пројектима Викимедијине Фондације моје грешке, тако ћу и ја вама да потурам значку Златни љиљан. Ако желите да будем и ја такав, онда сте погрешили корисника за то. А што се тиче мог мишљења за Википедију на хрватском језику, стојим иза тога и стојаћу. Са тамошњим администраторима почевши од Кубуре па надаље имам много бољу комуникацију која је веома коректна, него са појединим овдашњим администраторима којима је овде у интересу да растерују активне уреднике који им сметају као и да их дестимулишу да доприносе како би њихови пајтоси издоминирали пројектом и растурили овај пројекат.

Захваљујем се свима који желе да ме дестимулишу да будем активан и да доприносим, као и онима који ме стимулишу да се борим. Захвалан, --Zoranzoki21 (разговор) 22:39, 11. новембар 2018. (CET)

Ти очито баш не можеш да функционишеш без испада, скандала и препирки. Јер и кад их нема ти их направиш, као сада. И сваки пут кад помислим да си одрастао и да идеш у правом смеру, ти ме дематујеш својим поступцима. Добро, твој избор ΝικόλαςΜπ. (разговор) 06:25, 12. новембар 2018. (CET)

НиколаБ се први појави, почне да прича нешто шта сви већ знамо. Ово није нити испад нити скандал нити препирка. Ово сам хтео вама админима да ставим на знање из угла уредника какво је стање на пројекту. --Zoranzoki21 (разговор) 14:17, 12. новембар 2018. (CET)

ΝικόλαςΜπ. , админ табла служи за личне исповијести? Ово бих ја одмах обрисао, није википедија форум па да се пишу исповијести, осим на страницама за разговор. Зоран очигледно не може без неке расправе па је покреће кад год је ситуација мирна. Зоране, да си више концентрисан на рад на пројекту, умјесто вођења доконих расправа, које немају смисла нити имају поенту, не вјерујем да би имао проблема да будеш админ. -- Vux33 (разговор) 07:38, 12. новембар 2018. (CET)

Није лична исповест, него скретање пажње појединим админима какво је стање на овом пројекту из угла уредника (не само из мог, него и других који се боје да вам кажу било шта). --Zoranzoki21 (разговор) 14:17, 12. новембар 2018. (CET)
Који се боје? Чега се боје? Батина, останка без посла, чега? Чега то треба да се бојиш на википедији да не би рекао оно што мислиш? Стварно не разумијем ко се то боји и чега. -- Vux33 (разговор) 17:59, 12. новембар 2018. (CET)
Који се боје тога да кажу своје мишљење како не би повредили сујету појединих администратора па им се улизавају у фазону цицо мацо куцо. --Zoranzoki21 (разговор) 18:23, 12. новембар 2018. (CET)
Ово није за админ таблу. Чињеница је само да ми немамо значајан број константних уредника ни у ГИП-у, а камоли оних који би се бавили техничким делом пројекта. --Lotom (разговор) 09:49, 12. новембар 2018. (CET)
Слажем се. --Zoranzoki21 (разговор) 14:17, 12. новембар 2018. (CET)
Ово је за Трг/Разно. Честитам ти на коректној комуникацији са Кубуром и хр вики екипом. Можда да покушаш тамо да се кандидујеш? Можда би администратору Жељки, користећи ту коректну комуникацију, могао рећи да не уноси овакве ствари у чланак? Хвала ти што си потврдио да је мој глас против био оправдан и добићеш га и следећи пут када се кандидујеш.— WR 10:16, 12. новембар 2018. (CET)
Ја се не бавим историјским темама. Захваљујем се и на сваком наредном гласу против, али ја ћу једног дана бити администратор колико год ти гласао против! --Zoranzoki21 (разговор) 14:17, 12. новембар 2018. (CET)
Слажем се да Бојан треба да поради на боту. Није ми јасно зашто је шаблон извори још у давна времена преименован у reflist. Због једне алатке? Такође сам приметио и уклањање литературе са чланака о насељеним местима. Зашто??? (@BokicaK:) Иначе, ово није за администраторски таблу. Зоране, пробај да се суздржиш од овога. Слажем се да на овој Википедији постоји дискриминација и неправедност, али шта ћеш. Живот је такав да недужни најчешће испаштају… — Александар () 10:34, 12. новембар 2018. (CET)
Амин. --Zoranzoki21 (разговор) 14:17, 12. новембар 2018. (CET)
Зато што није коришћена у писању чланака, нити има шта у њој о теми чланка, а спамована је у 50.000 чланака. -- Bojan  Razgovor  10:43, 12. новембар 2018. (CET)
Нисам хтео да офговрам ништа, јер Зоран нема довољно пажње у стварном животу (можда нема девојку или дечка, или пријатеље), па тражи нашу. Рекао сам хиљаду пута, униформишем све јер ми то помаже да бот не прави грешке и дуплира садржај. И не, не можеш, као аутор чланка да бираш како ћеш да зовеш секције. Стандардизоване су називи Спољашње везе, Види још. Не можеш ништа друго да користиш, макар био Џимбо Велс лично. Никада нисмо стандардизовали Референценце/Литература/Извори/Библиографија, па сте направили чвор од свега и свачега. Неко је позивао референце испод секција Литература, неко испод Извори. Неко наводи изворе за писање чланка у секцији Извори, неко у Библиографија, а неко под Референце. Покушавам да размрсим тај чвор. А ви слободно гутајте шта год хоћете. -- Bojan  Razgovor  10:51, 12. новембар 2018. (CET)
Имам пријатеља Бојане и то није твој проблем да ли ја имам или немам. И који ме саветују да се борим овде, и који би волели али не желе ЗБОГ ТЕБЕ да уређују на Википедији ЗБОГ ТВОГ БОТА, и који ме саветују да баталим Википедију. Девојку имам хвала богу. Е сад кад си већ споменуо „да можда немам дечка”, волео бих да се сетиш када ти и НиколаБ размењујете „француске кисиће” на Википедији (сад да ли то радите и ван ње не знам нити ме занима). Хомофоб нисам, а ви слободно наставите да се препуцавате да ли имам девојку или дечка. Али се немојте кладити, изгубићете улог. Хвала још једном на коментару због којег сам се још више смејао у односу на претходне! --Zoranzoki21 (разговор) 14:17, 12. новембар 2018. (CET)

Слушај ме сад добро Зоране, јер ово је последњи пут да добијаш само упозорења на твоје безобразлуке. Следећи пут кад започнеш нешто овако, биће ти то уједно и последња уредничка активност на овом пројекту. Што се тиче познавања вики технике и ботова, Бојан је за тебе Бог отац, и оно што је он урадио овде за све ове године ти нећеш до краја живота (ниси ти овде администратор и нема ти шта да одлучујеш чијег бота треба блокирати или не). Под два, расправа на чланку о Медаљи Златних љиљана је била нормална, конструктивна и углавном меритумска (изузмемо ли пар бесмислених коментара), а пошто ти у истој ниси учествовао на академском нивоу (што ће рећи да ниси имао шта да кажеш) нема разлога ни да је потежеш овде. Треће, нико овде није ни незамењив ни богом дан, а посебно не уредници који нису способни да напишу један просто-проширени чланак са 2+ реченица, и самим тим си последњи на овом пројекту који има право да било коме било шта говори о уређивању и писању чланака. Твој приватни живот овде не занима никога, и самим тим има савршено да те не интересује ни ток дискусије који се тебе не тиче, а који воде други уредници. Твоји испади, провокације, перфидно вређање и нападање, а после глуматање увређене снајке и самопроглашавање за политичког дисидента, постали су крајње напорни и иритантни. Википедија није фејсбук, нити било каква друштвена мрежа, јасно је о чему се овде расправља, а о чему не (свима је ваљда јасно осим теби). Па кад си се већ огласио на админ табли, ево и да ти званично одговорим − следећи пут кад започнеш нешто овако следи ти трајна блокада. И то не само на овом, већ и на свим осталим налозима. Јесам толерантан, имам коњске живце и висок праг толеранције, али све има своје границе. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 20:33, 12. новембар 2018. (CET)

Ти ништа друго осим блокирања ни не знаш. Идемо даље, Бојана изгледа да интересује моја приватност те је и добио одговор. Овакав одговор сам од тебе и очекивао, и није ништа ново, било у питању да сам ја, Саунд и други. --Zoranzoki21 (разговор) 21:03, 12. новембар 2018. (CET)
А ја и ти смо иначе заједно овце чували па ти мене познајеш и знаш како ја реагујем? Не увлачи друге у валстито блато. Мислим да сам био довољно јасан и немам намеру више да се понављам --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:37, 12. новембар 2018. (CET)
Знам. Имао сам прилике и да чујем од других, и да видим, и да окусим то на себи. --Zoranzoki21 (разговор) 00:03, 13. новембар 2018. (CET)
 • Molim ovo ne pripisati Zoranu. "Bog otac" Bojan Kalkan koristi Autobot čija upotreba izgleda ovako: meša ćirilicu i latinicu, dodaje imena gradova bez ikakvih referenci, negde dodaje a negde ne ikonice zastava država, pored kineske zastavice u istom redu su Нанкинг, Салвадор, Сиднеј, Асмара, Пуебла, Витлејем, Гелик, piše Malmo Municipality umesto Malmo. Ne razumem zašto ovakav nered ostaje posle famoznog Autobota u članku o Firenci, podnaslov Partnerski gradovi?--178.223.83.77 (разговор) 16:42, 28. новембар 2018. (CET)

Трајна блокада[уреди]

За овог корисника због неприкладног корисничког имена. — Милан Животић () 16:38, 14. новембар 2018. (CET)

Додати ово на чланак Клокочевик-код Слав.Брода. Онемогућено је да ја поставим.[уреди]

поставити након овога текста: капелу, поред које је 1988. године изграђена и нова црква.

ово:

[1].

.....

a ово додати на чланак Трњани Гарчин

Уништена је и плоча са именима погинулих антифашиста као и црвена петокрака, која је била изнад спомен-плоче [2].

— Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца 77.243.24.100 (разговордоприноси)

Постоји добар разлог зашто не можеш да додаш те „референце”.— WR 22:19, 18. новембар 2018. (CET)

А тај ваш "добар" разлог је тајна? — Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца 77.243.31.79 (разговордоприноси)

Сврха референце је да потврди наводе из реченице иза које стоји. Твоја прва „референца” упакована у шаблон „cite book” је слика која не потврђује ниједан навод из реченице. Исто је и са другом „референцом”. Било би лијепо да имамо те слике под слободном лиценцом па да их користимо за илустрацију чланка, али као референце се не могу користити без обзира што можда говоре више од хиљаду ријечи.— WR 11:25, 19. новембар 2018. (CET)

Што не би могло,ако може на другим чланцима? Потврђује написано и свјетлописом.

Рекламирање корисника[уреди]

Заштитити ову страницу Корисник:Ivan Milanovic од уређивања анонимног корисника и склонити рекламни садржај. Страница наиме није никаква биографија уредника Википедије већ политичка промоција коју креирају ИП адресе. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:38, 18. новембар 2018. (CET) с. р.

Ево сада и женска страница Корисник:Ivana Milanovic са истом рекламом. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:47, 18. новембар 2018. (CET) с. р.

Корисник:KriperMS[уреди]

Охладите мало човека, опет се залетео.--Ванилица (разговор) 18:05, 20. новембар 2018. (CET)

Исправљање грешака[уреди]

При прављењу и повезивању категорија и страница направио сам пар грешака па бих молио администраторе да поправе следеће ствари:

1. Брисање категорија:

2. Брисање шаблона Шаблон:Црвена звезда јер већ постоји као Шаблон:ФК Црвена звезда.

3. Шаблон:ФК Црвена звезда сам пробао да преповежем на вики податке због имена па су се ту неке ствари побркале и сад је повезан само са википедијом на енглеском језику, а било их је још неколико.

Извињавам се за ове грешке, нису биле намерно направљене, надам се да се може исправити, посебно ова трећа ставка. — SimplyFreddie (разговор) 17:54, 24. новембар 2018. (CET)


 Урађено — ставке 1 и 2. Што се тиче преповезивања, видим да си направио нову ставку на Википодацима, а већ постоји ставка за шаблон. Пошто се претерано не бавим Википодацима, не знам како функционише процес брисања и/или спајања ставки, тако да то препуштам неком другом. --Miljan Simonović (разговор) 18:07, 24. новембар 2018. (CET)

Видим да на другим језицима постоје ови шаблони али да нису повезани на википодацима (то је вероватно то што сам упрскао). Ја бих њих повезао са ова два већ повезана, али не знам која од ове две ставке је вишак па ћу сачекати. — SimplyFreddie (разговор) 00:57, 25. новембар 2018. (CET)
EDIT: Тражио сам помоћ на енг. вики, сређен проблем. — SimplyFreddie (разговор) 10:22, 25. новембар 2018. (CET)
Миљане, требало је да погледаш где је шаблон био у употреби пре брисања. Створили су се проблеми у одређеном броју чланака, који се могу решити, али у сваком случају треба да се обрати пажња. Такође, @SimplyFreddie:, кад преименујеш шаблон требало би да у самом шаблону замениш локацију на коју „баца“, тј. назив тог шаблона, јер је у супротном онемогућено директно уређивање истог. Ово је конкретан пример на шта мислим. --Lotom (разговор) 10:28, 25. новембар 2018. (CET)
@Lotom: ово је администраторска табла и корисник је тражио интервенцију администратора. Мењање чланака у којима се шаблон користи је могао и требало је да изврши онај ко је мењао и сам шаблон. --Miljan Simonović (разговор) 10:39, 25. новембар 2018. (CET)
Корисник је нов и још увек учи, а искуснији су ту да му помогну. Не држим ти слово, али скрећем пажњу да би требало проверити неке основне ствари, да не би испала већа штета од користи. Не видим ни шта је погрешно у томе да постоји преусмерење шаблона, ако тренутно нема таквог коме би такав назив најправилније „легао“. Зато сам напоменуо, теби је то једно дугменце, видиш шта је повезано, скренеш пажњу (новом) кориснику шта још треба да измени како би све дошло на своје и то је то. То је моје мишљење и не бих више да гушим АТ. --Lotom (разговор) 11:47, 25. новембар 2018. (CET)

Апел српском народу[уреди]

Ово доле је мој коментар/предлог везан за садржај овог чланка који сам написао још пре више од године дана. Пошто је коментар/предлог архивиран без икакве озбиљне дискусије или акције, активирам га поново. Разлог више за то што је чланак писан у форми оптужбе против многих угледних српских интелектуалаца који нису више нису међу живима па не могу да реагују на ову оптужбу.--93.87.254.50 (разговор) 14:00, 27. новембар 2018. (CET)

Ја сам пре месец дана оставио коментар на страни за разговор овога чланка указујући на погрешан приступ Апелу а тиме и погрешне закључке у тексту. Покушао сам данас да наставим дискусију и видео да је страна за разговор архивирана а уређивање стране онемогућено са образложењем Учестао спам. Прочитао сам архивирану страну и неугодно сам изненађен понашањем уредника који се потписује са Bojan. Како видим, исти уредник је онемогућио приступ страници за разговор овога чланка. Ословити некога ко указује на озбиљне пропусте у чланку са мамлазе, тврдити да списак потписника Апела постоји "у Народној библиотеци Србије или неком од архива" па затим кад му се предочи непостојање списка одговара са "Шта сад ти хоћеш, да идем у акцију спасавања документа насталог пре више од 70 година?" па још "Da cujem koje si sve knjige o Drugom svetskom ratu procitao, da znam da pricam sa kvalifikovanom osobom" је у најмању руку одсуство самоконтроле.

Како видим из архивиране дискусије госп. Бојаново образовање је у сфери технике а не историје што је још један разлог за чуђење. Поред недостатка основне културе у комуникацији са другима он одлучује шта може бити у чланку а шта не може при чему прави базичне грешке у логици, оперишући некомплетним и ирелевантним подацима које купи по блоговима или памфлетима. Ја сам покушао навести неке од асистената катедре за историју Србије 20 века Филозофског факултета да се укључе бар у дискусију о оваквим темама на српској Википедији. Наишао сам само на одбијање, што сад разумем у потпуности. Предлажем две корективне и обавезне мере:

 • Омогућити слободан доступ чланку и страници за дискусију
 • Заштитити квалификовано мишљење и ставове већине у дискусији и у складу са оваквим ставовима побољшати текст чланка.--93.86.33.191 (разговор) 11:48, 18. април 2017. (CEST)
Ne bih se upuštao u detalje, ali moram da odgovorim na poslednju rečenicu - mišljenje i stavovi su irelevantni, makar bili i većinski i ne znam kako kvalifikovani. Kod kontraverznih tema, ključna je literatura, a ne mišljenje. --В. Бургић (разговор) 16:03, 27. новембар 2018. (CET)
Много је референци и детаља из референци већ дато у дискусији. Свакако, мишљења без знања су безвредна и морају бити искључениа из расправе, а тема није контроверзна. Дискусија не треба да се води овде и о критеријима јер критерији морају бити строго академски, него на страни за дискусију а слобода дискусије подразумева слободу доступа чланку.--93.87.254.50 (разговор) 19:31, 27. новембар 2018. (CET)

@Burga:, pricas sa n-puta blokiranim korisnikom. -- Bojan  Razgovor  02:23, 28. новембар 2018. (CET)

Ако је неко од вас анонимаца спреман да на цивилизован начин објасни шта му смета у том чланку, ја сам спреман да вас саслушам. То подразумијева суздржавање од личних напада, увреда и омаловажавања других корисника и коментарисање искључиво садржаја чланка. Колико видим, у чланку је објашњено да су неки потписници потписали апел својом вољом а да је на друге вршен притисак да га потпишу. Не видим шта је са те стране спорно.— WR 21:08, 30. новембар 2018. (CET)

Kakav bre anonimac, to je jedan lazov koji menja IP adresu i naloge ko carape. Poznat kao Vujkovica_brdo -- Bojan  Razgovor  01:28, 1. децембар 2018. (CET)

A pitajte cekjuzere da objave koji je aktivni urednik sokpapet blokiranog IP10992163218AD (inace je to sve isti lik) Ja znam, meni su potvrdili -- Bojan  Razgovor  01:37, 1. децембар 2018. (CET)
Господине Калкан, побрините се прво о свом идентитету, поготово онда кад се потписујете пуним именом и презименом. Мој идентитет је ван Вашега домашаја и о њему се не дискутује овде. А о мамлазима и лажовима ћу дискутовати само у оквиру овог памфлета.
WR. Ја сам овде анонимац чији су коментари потписани са 93.87... и држим се строго цивилизованих норми дискусије тј. никога не омаловажавам нити вређам. Питате шта је спорно у чланку где је објашњено да су неки потписници потписали апел својом вољом а да је на друге вршен притисак да га потпишу? Можете прочитати из дискусије о квалитету овог чланка да постоји и трећа група људи чија су имена на памфлету одштампаном у неколико хиљада примерака а који нису уопште потписали Апел. Даље је бесмислена (не спорна) тврдња "Апел је потписало укупно 533[1] особа" јер није сачуван оригинални списак потписника нити има докумената на основи којих би се поуздано могао нестали списак реконструисати. Тврдња "Апел је потписало укупно 533[1] особа" је дакле лаж и увреда. Правити произвољан избор потписника у оквиру чланка о овом памфлету је опет лаж и увреда. Лаж и увреда је и тврдња: "Неки потписници Апела, као што су Александар Белић, Михаило Илић, Виктор Новак, Вељко Петровић, Јован Ердељановић и Иван Ђаја, који су касније изразили резервисаност према „новој Србији“ или Немачкој, су новембра 1941. ухапшени и заточени неколико месеци у логору Бањица." јер за ову тврдњу не постоји ни један једини документ који је оправдава. Нико од именованих није нити имао шансу да каже ишта против „нове Србије“ или Немачке нити би то људи здравог разума тада ризиковали јавно рећи.--93.87.159.106 (разговор) 13:35, 1. децембар 2018. (CET)

Kako anonimni zna moje podatke? To su konstantno radili svi ovi blokirani korisnici, mislim i IP10992163218AD. Hajde da vidimo ko je lazov. Neka cekjuzeri @Dungodung:, @Djordjes: i @Обрадовић Горан: objave rezultate svoje istrage i zakljucaju ovu temu za vjeki vjekova... -- Bojan  Razgovor  02:16, 2. децембар 2018. (CET)

Велика грешка[уреди]

Поздрав свим администраторима, треба ми ваша помоћ. У оквиру такмичења о писању чланака о музици, ја сам направио чланак који већ постоји. Што је највећи проблем, првобитни чланак је такође написан у оквиру такмичења. Реч је о чланку Дискографија Елвин Клептона, а оригинал чланак је Дискографија Ерика Клептона. Плус то што сам ја свој чланак назвао Дискографија Елвин Клептона, а његово име је Ерик. Хвала унапред. ВЛАДА да? 11:05, 30. новембар 2018. (CET)

Ово није проблем који захтева администраторску интервенцију. Само треба упоредити чланке и из „погрешног” (Дискографија Елвин Клептона) пребацити у „прави” (Дискографија Ерика Клептона) оно што фали. А што се тиче тога што су чланци написани за такмичење, то треба расправити са жиријем и видети како то средити. (Мој предлог је да се то што будеш унео у чланак исправног назива теби рачуна као допуна постојећег чланка.) --Miljan Simonović (разговор) 15:16, 30. новембар 2018. (CET)
Знам да ово није посао који захтева интервенцију администратора, овде сам се обратио више да би ми неко од администратора дао савет (успут, хвала на савету). Додао сам недостатке на прави чланак, и сад може да се избрише онај лош. Успут, нисам знао да чланак већ постоји јер није био повезан са енглеском Википедијом. Поздрав. Face-smile.svg ВЛАДА да? 20:50, 30. новембар 2018. (CET)
 Урађено --Miljan Simonović (разговор) 20:57, 30. новембар 2018. (CET)

Пошто се ради о једном чланку, а имамо два аутора, засигурно ћете бити оцијењени само за лични допринос истом. Радован 01:42, 1. децембар 2018. (CET)

Zaštita članka[уреди]

Poštovani, Novi sam korisnik pa mi trebaju sledeće instrukcije: 1 - Obzirom da sam afirmisani književnik i član Udruženja književnika Srbije pišem autobiografsku stranicu (članak). Kako da zaštitim stranicu t.j. da onemogućim ostale korisnike da je edituju? 2 - Da li je moguće pre objavljivanja praviti "draft" stranice t.j. sređivati je 10-ak dana pa tek onda objaviti?

Hvala unapred — Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца Literatura Beograd (разговордоприноси) 11:50, 1. децембар 2018. (CET/CEST)

Moguće je raditi na članku, tako što se na vrh stavi šablon {{rut}}. Onog trenutka kad napišete snimite tekst na bilo kojoj strani na WP, u skladu sa upozorenjem na dnu stranice, objavili ste ga pod Creative Commons BY-SA licencom, i svako može da ga menja. To je smisao vikipedije. Ako ne želite tako nešto, napravite sajt posvećen sebi. To, naravno, ne znači da neće osvanuti članak o Vama ovde, pod uslovom da ste dovoljno relevantni. --В. Бургић (разговор) 19:05, 2. децембар 2018. (CET)

New Wikimedia password policy and requirements[уреди]

CKoerner (WMF) (talk) 22:21, 6. децембар 2018. (CET)

Блокада[уреди]

Неприкладно корисничко име за налог. — Милан Животић () 16:57, 9. децембар 2018. (CET)

 Урађено--Dcirovic (разговор) 17:07, 9. децембар 2018. (CET)

Закључати наслов[уреди]

Треба ову корисничку страницу закључати за уређивање Корисник:Uspesi Srednje škole Miloje Vasić Veliko Gradište или блокирати налог због неадекватног корисничког имена. Већ неколико пута склањам текст, али узалуд. --Жељко Тодоровић (разговор) 19:45, 9. децембар 2018. (CET) с. р.