Википедија:Администраторска табла

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Администраторска табла је место где корисници могу да траже техничке акције које само администратори могу да испуне (закључавање, премештање страница, неодложна брисања).

Не користите ову страницу за расправе и покушајте сажето да срочите ваш захтев, примедбу или жалбу. Хвала.

 • Ако имате питања о Википедији, погледајте чланак Википедија, или поставите питање на Википедија:Трг/Разно.
 • Ако вам треба помоћ у сналажењу или уређивању на Википедији, видите Википедија:Трг/Помоћ.
 • Ако се не слажете са садржајем чланка, једноставно га поправите (уколико ваше измене нису контроверзне), или затражите мишљење других уредника на страници за рзговор чланка.
 • Ако неки садржај (чланак, датотека) на Википедији крши Ваше ауторско право, означите га са {{Кршење лиценце}} и оставите поруку на страни за разговор.
 • Ако мислите да неки чланак треба обрисати, такав захтев не припада овде. Уместо тога, означите чланак са {{Брзо брисање}} уколико евидентно не припада Википедији, или га означите са {{За брисање}} и поставите на Википедија:Чланци за брисање.
 • Ако мислите да неког корисника или IP адресу треба блокирати због вандализама, то пријавите на страници Википедија:Пријаве вандализама.
 • Ако имате неспоразум са другим корисником, покушајте да га решите дијалогом, замолите некога лично за помоћ, пратите поступке на Википедија:Решавање сукоба, или замолите заједницу за помоћ на Википедија:Трг/Википолитика. Администратори немају овлашћења да пресуђују у споровима између корисника.
 • Ако желите да тражите проверу чекјузера, не чините то овде, него погледајте Википедија:Чекјузер.
 • Википедија има и велики Трг са разним пододељцима, међу којима може бити и онај који вама треба. Пошто википедијски Трг прати далеко више корисника него ову страну, сва је прилика да ћете тамо добити бржи одговор.
Затражи помоћ администратора

Uređivanje stranice Ratko Šoć[уреди]

Poštovani, Molim Vas za pomoć pri formatiranju slika na stranici slikara Ratka Šoća (https://sr.wikipedia.org/wiki/Ratko_%C5%A0o%C4%87) Jednostavno kada obeležim da se fotografija postavi desno, neće.... Nadam se da neko ima vremena i da uredi fotografije na stranici.

Uzgred, još jednom se zahvaljujem MareBG na uređivanju teksta na stranici

— Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца Ratko Šoć (разговордоприноси) 18:34, 5. август 2018. (CET/CEST)

Молба[уреди]

Замолила бих да странице са шаблоном рут не мењају ботови. Такође, смањинити учесталост лансирања ботова по чланцима.--Тајга (разговор) 22:20, 2. септембар 2018. (CEST)

@Тајга: само Бојанов бот то ради. Остали ботови не зато што и сам шаблон {{рут}} има у себи шаблон {{nobots}} који Бојан упорно игнорише. Упозораван је и опомињан небројено пута и ништа. Ја не видим друго решење сем гашења тог бота, с обзиром да то није једина замерка на рад поменутог. --Miljan Simonović (разговор) 22:55, 2. септембар 2018. (CEST)

Претпостављам да је тако. Никада се нисам сукобила у изменама са другим ботовима и сама имам прегршт примедби на исти, али ево, ова је била задња. Више пута сам замолила власника, сваки пут сам добила безразложно осоран одговор, уз беспотребне описе мог карактера, те мог начина уређивања, који се више него граниче са увредама. Можда је твој предлог бољи.--Тајга (разговор) 23:10, 2. септембар 2018. (CEST)

Ja sam tebi lepo rekao da a) ili da radis u svom imenskom protosoru i da na miru prckas svoje clanke, ili b) da odradis sve odjednom. -- Bojan  Razgovor  02:09, 4. септембар 2018. (CEST)
Мислим да сам објаснила, да заиста нећу моћи да се „склањам” у мој именски простор, посебно не због ботова. Сваком уреднику који жели да настави с уређивање неког чланака, радо препуштам. Не бавим се прчкањем по чланцима (мада некима тако изгледа), многе ствари мене бар, коштају доста труда да их пронађем, а узгред ни едитор није баш најбољи, тако да измене одједном нису могуће, нисам ја машина. Радије ћу променити пројекат. Чланци свакако нису моји, нити су кад то били, нити ће бити, они припадају задужбини у којој се стварају и одржавају и за ову овде, нисам сигурна шта ће на крају остати.--Тајга (разговор) 02:51, 4. септембар 2018. (CEST)
Може се кад се хоће. Мој проблем је техничке природе, твој проблем је проблем сујете и воље. -- Bojan  Razgovor  02:54, 4. септембар 2018. (CEST)
@BokicaK: ако је проблем техничке природе, онда треба пронаћи решење, а не терати уреднике да раде онако како теби одговара. Како други ботови немају тај проблем? --Miljan Simonović (разговор) 03:54, 4. септембар 2018. (CEST)
Bot ne radi nista osim sitnih prepravki. Nista veliko ne dodaje, nista veliko ne brise, ne menja smisao clanka. Najgore sto joj se može desiti je sukob izmena, ali kako ja to radim nocu, ta mogucnost je minimalna. A i to nije strašno. Ne mogu da ga ažuriram (a probao sam), a pitanje je zašto ne vidi nobots, da li je to od starosti, trebalo je to oduvek da bude u najranijim verzijama. -- Bojan  Razgovor  04:06, 4. септембар 2018. (CEST)
Небитно је колико је велика промена, битно је да мењаш чланак док неко други ради на њему. Бројни корисници раде ноћу, а велики је проблем уколико су то новији корисници, који ни не знају шта треба да раде кад дође до сукоба измена, па изгубе читав рад. Ако не знаш сам, можеш да потражиш помоћ. --Miljan Simonović (разговор) 04:16, 4. септембар 2018. (CEST)
Битно је колика је измена. Ноћу раде двоје, троје, укључујући мене. Пробао сам програмере да цимам, нису решили. -- Bojan  Razgovor  04:28, 4. септембар 2018. (CEST)
Да сам уместо онаквих одговора, макар једном добила објашњење о томе како постоји неки технички проблем, вероватно бих то некако успела да размуем. Међутим, с обзиром на оно написано горе, а и доле, овде није у питању само један технички проблем. Између осталог, те не баш лепе карактерне особине, које другима приписује, а било их је још доста, власник дотичног бота већ одавно има и од њих пати. Мене би, на пример, било срамота да оваквим] и оваквим изменама намерно ометам друге уреднике. Али ако су проблеми и ти што осим бота у одређено време има још уредника, проблеме ћу смањити за један, и у главном и у свим осталим именским и временским просторима, на начин који сам већ поменула, с обзиром да је, како видим, он једино могуће изводљив.--Тајга (разговор) 17:15, 4. септембар 2018. (CEST)
Интересантно је да су се те измене десиле више од сат времена након што си престала да радиш на том чланку и прешла на други, а да си рад на њему наставила 14 сати касније, тако да сумњам да си имала сукоб измена. Можеш мислити, пар празних места је додато и одузето. Стварно велико ометање. Ја не ометам друге уреднике и то намерно. Ћутим и радим. Мени је мало више срамотно да теби треба чак 6 измена до додаш категорије. Твоје карактерне особине су одлично приказане у овом есеју:
Википедија:Не храните примадоне!
-- Bojan  Razgovor  04:35, 5. септембар 2018. (CEST)
И оно чиме сам ја тебе као увредио није ништа у поређењу са оним шта сам ја добио, па сам остао овде да радим. А ти слободно иди. -- Bojan  Razgovor  04:41, 5. септембар 2018. (CEST)
Види овако, Бојане, ти се такође неретко понашаш као да пројекат не може без тебе. Не капирам због чега су вам обома потребни ови Ad hominem напади овде и оволико препуцавање. Изнесен је конкретан проблем, да видимо да ли је то стварно толико велики проблем и ако јесте, да ли се може решити. Када бих ја вратио твог бота, или било ког корисника, сваки пут када ми се измена није свиђала, испало би да је чланак моје приватно власништво, што наравно није исправно. Твој бот у неким ситуацијама заиста фино ради, ја махом гледам да ручно исправим грешке које направи, сем када проценим да је то бесмислен посао, али далеко од тога да би корисници требало да се прилагођавају скрипти која масовно мења чланке. Било би логично, али не и нужно, да је обрнуто. Намерно пишем не и нужно, јер би неки стандард заиста требало испоштовати, али у циљу одржавања пројекта, а не због прилагођавања потребама неког другог корисника. Кад постоји оволики број људи који износи замерке, онда значи да нешто вероватно не функционише како треба. А бот свакако не ради сам, већ ти управљаш њиме и одговоран си за његово понашање. Lotom (разговор) 07:11, 5. септембар 2018. (CEST)
Ja nisam nju napao prvi, ona je ta koja pravi scene -- Bojan  Razgovor  05:03, 8. септембар 2018. (CEST)
Далеко од тога да сам ову тему отварала ради личног нападања било кога. Ако се неко сматра увређеним, због било чега што сам испод наслова теме написала, а отворила сам је на Ђорђев предлог, да би се и други уредници изјаснили о њој, стварно се извињавам. Мислила сам да тема нисам ја, али вероватно је човек у праву, посебно се извињавам Бојану, јер уместо да ћутим и радим, само правим проблем. А проблем је, како се из детаљног објашњења види, тај што проблема нема и што сам ја примадона, те правим од мушице слона. И такође што користим алатку за додавање категораја, јер вероватно то није требало да радим, сасвим јасно има чега а ме буде срамота. Дакле, ако има још неких примедби у вези бота, без проблема, ту сам. --Тајга (разговор) 23:23, 5. септембар 2018. (CEST)
Исти проблем имам. --MareBG (разговор) 23:20, 2. септембар 2018. (CEST)

@Miljan Simonović: @Тајга: @MareBG: @Lotom: Још једна у низу грешака бота Аутобота. Крајње је време да неко скупи храброст и реагује адекватно, блокада на трајно и/или одузимање бот заставице, шта год само га зауставите.--Soundwaweserb (разговор) 10:13, 3. септембар 2018. (CEST)

To nije greska bota. Nema potrebe za portalom Crvena zvezda. -- Bojan  Razgovor  02:09, 4. септембар 2018. (CEST)

Дуго већ овај бот не ради како треба. Без намере да увредим Бојана који је изузетно вредан корисник. Горе напоменуте ствари су најмањи проблем. Бот једе референце већ месецима. У једном тренутку је било преко 150 чланака са грешкама у референцама, већину је појео овај бот. Средио сам ја један део, остало је чини ми се корисник ДЋировић. Ево примера где је појео везе недавно, чланци Бошњаци, Смисао живота, Ваљкасти црви (појео 4 реф.), Дискографија албума Мајкла Џексона, Манама итд итд.... Наравно Бојан то увек фер среди кад му се скрене пажња, међутим како је кренуло опет ћемо имати преко 100 чланака са грешакама у референцама. Да се среди то да не брљави по референцама и не напада ноћну смену кад је шаблон за радове у току и све ок. --MareBG (разговор) 23:46, 5. септембар 2018. (CEST)

Svaki put kada pogresi, kada obrise deo teksta jer uhvati vise nego sto bi trebalo, treba revertovati. -- Bojan  Razgovor  05:03, 8. септембар 2018. (CEST)

Слажем се са изнетим предлозима да Autobot не буде изузетак него да као и остали ботови прескаче чланке на којима је шаблон за радове у току. Ако постоји технички проблем како да се у кодовима среди да тако ради, требало би тај проблем решити било консултовањем у оквирима ове заједнице или на Мети тј. гдегод постоје упућеније особе које могу да помогну око тога. Требало би да то није толики проблем када скоро сви ботови имају већ ту опцију у себи. --Ђорђе Стакић (р) 08:41, 6. септембар 2018. (CEST)

Ево, ја и остали активни програмери Пајвикија (@Xqt:, @Dvorapa:, @Dalba:) смо спремни да помогнемо Бојану да реши проблем са том грешком која му се приказује када ажурира Пајвики. Мада се слажемо да ако бот настави са овом праксом због тога што власника истог боли она ствар треба да се блокира. То што администратори овог пројекта немају (цензурисано) да блокирају бота, то њима на част.. Старије верзије Пајвикија не читају да ли на страници постоји шаблон рут или не. Пре 7 месеци је тек додато да бот може да чита да ли има шаблона Радови у току или не: [1] и аутоматски је и омогућено за овај пројекат одмах. Као што је рекао Саунд: „Крајње је време да неко скупи храброст и реагује адекватно, блокада на трајно и/или одузимање бот заставице, шта год само га зауставите.” --Zoranzoki21 (разговор) 14:03, 8. септембар 2018. (CEST)
Свака част Зоки! Обожавам и дивим се храбрим уредницима који имају воље да буду од помоћи. Мислим да заслужују да им се за то пружи, више него једна прилика. И то са гутањем шаблона, не само оног за референце, такође је велики проблем. Видела сам до сада доста „осакаћених”, посебно старијих чланака.--Тајга (разговор) 16:13, 8. септембар 2018. (CEST)

Баш лепо што се оволико администратора укључило у расправу око овог проблема. Не на шест, на три месеца треба скратити рок...

Елем, с обзиром да је Бојан коначно објаснио у чему је проблем и с обзиром да је заједница обавештена да постоји решење за тај проблем, грешке бота, првенствено уређиваче чланака који имају шаблон {{рут}}, неће више бити толерисане, а уколико неко од корисника примети да Бојан крши ово правило, захтев за блокирање може поставити на место предвиђено за то. Поздрав, Miljan Simonović (разговор) 17:07, 8. септембар 2018. (CEST)

@BokicaK: је л ово значи да нећеш да подесиш бота да избегава чланке који имају шаблон {{рут}}, иако ти је понуђено решење и помоћ како да то учиниш (пошто си досад тврдио да би хтео, али не можеш)? Је л то твој одговор на целу ову причу? Ако јесте, он повлачи за собом гашење бота, а ако није, онда предузми кораке за решавање овог проблема. --Miljan Simonović (разговор) 01:27, 12. септембар 2018. (CEST)

@Miljan Simonović: Dečko, umeš li ti da čitaš? Da citiram sebe:

„ Пробао сам програмере да цимам, нису решили.”

-- Bojan  Razgovor  06:10, 13. септембар 2018. (CEST)

То значи да или ће поправити бота и прескакати чланке који су уредно означени шаблоном, или ће остати без њега на неко време. Нећемо се натезати овде, нисмо на пијаци --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:30, 12. септембар 2018. (CEST)
Slobodno. Onda cete vi koji ne smetate drugima, da ispravite ovakve greske. Em prvo u dogledno vreme nece biti nikog da to ispravlja, a oni koji pokusaju ce se desavati iste stvari kao i meni.

( greske kad ih uočite. Ali ovako nešto ne uočavate danima. Jel se vi takmičite da skupite što više patroliranih izmena ili zaista patrolirate -- Bojan  Razgovor  06:10, 13. септембар 2018. (CEST)

Primera ima mnogo sto sam ispravio u novim clanacima. Nazalost, kratak sam sa vremenom, nastavicu kada dodjem sa posla. -- Bojan  Razgovor  06:10, 13. септембар 2018. (CEST)

Бојане, је л' можеш да појасниш шта тачно значи да си цимао програмере и да нису решили? Моја претпоставка је да радиш са старим пајвикипедијабот пројектом (СВН, или compat на гит-у), који се више не ажурира, а не са новијим пајвикиботом (core на гиту). --Ф± 07:40, 13. септембар 2018. (CEST)


Могући проблеми:

 1. пајвики није ажуриран (то знамо)
 2. пајтон није ажуриран на верзију 3.6 барем (могуће је да зато неће пајвики да функционише кад се ажурира)
 3. нешто треће

Мене интересује кога је Бојан контактирао и где јер тренутно активни програмери не знају уопште да их је икада било где контактирао. --Zoranzoki21 (разговор) 08:34, 13. септембар 2018. (CEST)

Kad sam gledao nisu mi bili odgovorili. Sad vidim da jesu. https://www.mediawiki.org/wiki/Manual_talk:Pywikibot/Installation#pip_+_windows_+_python2_problems -- Bojan  Razgovor  04:10, 14. септембар 2018. (CEST)

Мислим да би омогућавање бота Citation bot увелико ријешило проблеме које праве Бојанови ботови, јер би се смањио број акција које они спроводе. Бот иначе сређује референце, само би требао неко се разумије у програмске језика и технику да поразговара са власником бота Smith609, да видимо шта треба урадити да би се омогућио код нас. — Ранко   Нико лић   11:37, 16. септембар 2018. (CEST)

Закључати[уреди]

Превентивно закључати чланак Феликс Брих и забранити за анонимце да уређују.--Soundwaweserb (разговор) 17:09, 22. септембар 2018. (CEST)

 Урађено. — Ранко   Нико лић   18:03, 22. септембар 2018. (CEST)

Проблем?[уреди]

Да ли неко зна зашто је у мом песку, овде, целокупни текст представљен као шаблон када се уређује визуелно иако би требала само инфокутија да буде таква. Ако је могуће да неко од администратора (или било ко други ко зна у чему је проблем) реши проблем, хвала. Serbian Nickmen (разговор) 11:56, 28. септембар 2018. (CEST)

Додати[уреди]

Зар не би требало да се дода и гласање за Николин захтев за постајање биократе? Serbian Nickmen (разговор) 10:56, 2. октобар 2018. (CEST)

Закључавање[уреди]

Може ли неко да закључа чланак Слободан Милошевић због анонимних корисника. Хвала --Pinki (разговор) 21:50, 5. октобар 2018. (CEST)

Clanak o produkciji Zeleni trougao[уреди]

Postovanje,

Zeleo bih da obrisete clanak o produkciji Zeleni Trougao. U pitanju je mala filmska ekipa iz okoline Uzica (Srbija). Vise se ne bavimo ovim poslom, i ne bih zeleo da ove informacije ostanu javne. Hvala unapred. Clanak sam ja napravio, ali sam lozinku zaboravio sa mog prethodnog naloga na Vikipediji. Ako treba nekako to da potvrdim, napisite mi neki kontakt, mejl ili sta pa cu vam objasniti.

Pozdrav, Nikola

Нејмар[уреди]

Закључати чланак за уређивање анонимаца на неко време или трајно због вандализма.--Soundwaweserb (разговор) 14:46, 8. октобар 2018. (CEST)

 Урађено --Miljan Simonović (разговор) 15:04, 8. октобар 2018. (CEST)

Спојити чланке[уреди]

Племенски савез Лужичких Срба спојити са Лужички Срби (племенски савез), хвала. --MilosHaran Ум? 18:40, 8. октобар 2018. (CEST)

@MilosHaran: свако може да споји два чланка и то тако што ће текстове укомбиновати у једну смислену целину (без понављајућих делова), а потом старији чланак оставити за главни наслов, а онај новији претворити у преусмерење на главни наслов. --Miljan Simonović (разговор) 19:13, 8. октобар 2018. (CEST)

@MilosHaran: Sadržaj i istorije izmena su spojeni. --Dcirovic (разговор) 20:15, 8. октобар 2018. (CEST)

Корисник:Tzar7[уреди]

Замолио бих неког од администратора да обрати пажњу на новог корисника Tzar7 који данима већ упорно брише моје измене и вандализује чланак Слатина. Хтео бих да напоменем да је исти тај корисник и пре неколико је месеци са ИП адресе вандализовао исти тај чланак, па сам је чланак администратор Марко закључао на пар недеља. Корисник Tzar7 је прво избрисао мој текст у чланку Слатина, у одељку "Порекло становништва по родовима", јер му се очито није свидео тај текст због његовог политичког мишљења. Мој текст је избрисао јер нисам имао изворе, а уместо што је избрисао могао је да стави да мом тексту хвале извори,. Затим је нови корисник убацио нови текст. Корисник Tzar7 је у одељку "порекло становништва по родовима", о породици Чубрк написао да су у сродству са Пардусима, а притом је написао да су неки Катићи који немају везе са Чубрцима такође рођаци са Пардусима. Ја сам тај део где се спомињу Катићи избрисао, а корисник MareBG и Tzar7 су ту моју измену неколико пута поништили. Затим је корисник Tzar7 у истом чланку избрисао нови назив Слатине "Ђелбишт, а као разлог је навео, цитирам следеће "Слатина је назив Ђелбишт добила 2008. године, после признања такозваног "независног Косова". Тај нови назив користе становници Слатине, Вучитрна и околних села и и тај нови назив такође појављује на мапама и имам изворе за то.--Ookuninusi (разговор) 23:49, 10. октобар 2018. (CEST)

Поништавао сам ти измене сваки пут када си брисао референцирани садржај корисника Tzar7 и успут скренуо пажњу како да комуницираш са новајлијама. Што се тиче назива Ђелбишт, сматрам да треба да стоји, чак сам ти послао и референцу за то, па ти је ако желиш убаци. --MareBG (разговор) 00:03, 11. октобар 2018. (CEST)
Добро за ово око порекла становништва сте у праву. А назив Ђелбишт за који имам референце не видим зашто не би остао. Корисник Tzar7 тај нови назив Слатине брише и разлог наводи Слатина је назив Ђелбишт добила 2008. године, после признања такозваног "независног Косова", а на његовој корисничкој страници можемо видети корисничку кутијицу у којој пише "Овај корисник не признаје независност Косова и Метохије." и јасно се види да овај назив неодговара кориснику због његовог политичког става. Ја поштујем свачији политички став, али ово је енциклопедија, а не скупштина и овде није место политици. Ја сам корисника Tzara7 већ неколико пута покушавао мирним путем да решим овај проблем и упозоравао сам га да не брише тај назив, али он не обраћа пажњу и стално брише тај назив.--Ookuninusi (разговор) 00:20, 11. октобар 2018. (CEST)
Ајде и овде да пишем...И ја имам исту кутијицу, свима нам се разликују ставови и то је у реду, кључно је да имамо исти циљ — унапређење енциклопедије. Набављена је референца за твоју тврдњу и то је то, ако се обрише, поништимо јер реф. материјал се не сме брисати, исто важи за све овде које год кутијице имали. --MareBG (разговор) 00:34, 11. октобар 2018. (CEST)

Брисање странице[уреди]

Тражим од администратора брисање странице са непотребним преусмерењем https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Корисник:MiraM/Бане_Опачић. — Милан Животић (📩) 00:45, 12. октобар 2018. (CEST)

 Урађено--Dcirovic (разговор) 00:54, 12. октобар 2018. (CEST)

Uređivanje stranice Jens Leman[уреди]

Poštovani, zamolio bih brisanje dela Klubovi u okviru teksta u članku https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B5%D0%BD%D1%81_%D0%9B%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD jer su već ubačeni u tabeli sa desne strane, pa da ne budu duplirani podaci. Ja ga ne mogu obrisati jer mi izbacuje poruku da je automatski filter prepoznao izmenu kao štetnu. Srdačan pozdrav. — Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца SimplyFreddie (разговордоприноси) 15. октобар 2018. у 17:27 (CET/CEST)

Искрено, ја лично не видим штетност у томе што су подаци о клубовима „дуплирани”. Ако друге колеге сматрају супротно, немам ништа против да се исти уклоне. Радован 18:44, 15. октобар 2018. (CEST)