Википедија:Администраторска табла

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Администраторска табла је место где корисници могу да траже техничке акције које само администратори могу да испуне (закључавање, премештање страница, неодложна брисања).

Молимо вас да не користите ову страницу за расправе и покушајте концизно да срочите ваш захтев, примедбу или жалбу. Хвала.

  • Ако имате питања о Википедији, погледајте чланак Википедија, или нас контактирајте на Википедија:Трг/Разно.
  • Ако вам треба помоћ у сналажењу или уређивању на Википедији, видите Википедија:Трг/Помоћ.
  • Ако се не слажете са садржајем чланка, једноставно га поправите (уколико су ваше измене неконтроверзне), или затражите мишљење других уредника на страници за рзговор чланка.
  • Ако неки садржај (чланак, датотека) на Википедији крши Ваше ауторско право, означите га са {{Кршење лиценце}} и оставите поруку на страни за разговор.
  • Ако мислите да неки чланак треба обрисати, такав захтев не припада овде. Уместо тога, означите чланак са {{Брзо брисање}} уколико евидентно не припада Википедији, или га означите са {{За брисање}} и поставите на Википедија:Чланци за брисање.
  • Ако мислите да неког корисника или IP адресу треба блокирати због вандализама, то пријавите на страници Википедија:Пријаве вандализама.
  • Ако имате неспоразум са другим корисником, покушајте да га решите дијалогом, замолите некога лично за помоћ, пратите поступке на Википедија:Решавање сукоба, или замолите заједницу за помоћ на Википедија:Трг/Википолитика. Администратори немају овлашћења да пресуђују у споровима између корисника.
  • Ако желите да тражите проверу чекјузера, не чините то овде, него погледајте Википедија:Чекјузер.
  • Википедија има и велики Трг са разним пододељцима, међу којима може бити и онај који вама треба. Пошто википедијски Трг прати далеко више корисника него ову страну, сва је прилика да ћете тамо добити бржи одговор.
Затражи помоћ администратора

Dopuna clanka[уреди]

Pozdrav,

automatski filter mi ne dozvoljava da sacuvam izmenu clanka https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D1%81%D0%B8_%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80 jer sam obirsao sliku sa greskom i dodao novu ispravnu. Dva sata sam ispravljao greske u prevodu i sada zbog toga ne mogu da sacuvam izmene. Inace radim seminarski rad, pa mi je pomoc hitno potrebna. Hvala unapred

Заштитити страницу Википедија:Такмичење у писању чланака/ЦЕЕ пролеће 2018[уреди]

Учестали вандализми.--Ookuninusi (разговор) 17:08, 23. мај 2018. (CEST)

 Урађено --Miljan Simonović (разговор) 18:46, 23. мај 2018. (CEST)

ИП вандал[уреди]

Послати на хлађење пар дана [1].--Soundwaweserb (разговор) 15:14, 24. мај 2018. (CEST)

 Урађено --Miljan Simonović (разговор) 15:24, 24. мај 2018. (CEST)

Заштити чланак Манастир Студеница[уреди]

Учестали вандализми.--Окунинуши (разговор) 20:50, 25. мај 2018. (CEST)

Ове године је вандализован два пута — пре пет дана и данас. Мислим да нема потребе за закључавањем. Уколико вандализми буду интензивнији, тада има смисла закључати га. --Miljan Simonović (разговор) 21:08, 25. мај 2018. (CEST)

Спајање историја чланака[уреди]

Авичи и Авићи -- Bojan  Razgovor  04:33, 26. мај 2018. (CEST)

Значи обрисати један (правописно исправан назив), други преместити на његово место, па га обрисати и онда вратити све измене. -- Bojan  Razgovor  05:09, 27. мај 2018. (CEST)
 Урађено. Искрено, покушао сам чим си написао, али нисам имао појма како се ради, па сам сачекао да неко одради. Али, хвала на објашњењу. --Miljan Simonović (разговор) 09:35, 27. мај 2018. (CEST)

Deblokiranje[уреди]

Ne bi bilo loše, da se nakon 6 godina bloka, odblokira korisnik Antidiskriminator. Kako se vidi, čovek je na ostalim inačicama projekata, pre svega engleskoj, skladno i normalno uređivao, pisao itd. Verujem da nakon 6 godina, šta god da je svojevremeno bio incident, možemo da praštamo za greške. Za 6 godina ljudi se mogu munjevito promeniti. Što će reći Antidiskriminator kojem je dat blok pre 6 godina i ovaj sad nisu isti čovek (inače, ovo je priča iz krivičnog prava i psihologije).

Inače, ne bi bilo loše da se napravi neka podstranica ili slično gde bi se redovno pregledali ti trajni ili iznimno dugački blokovi. Da imamo nekakvu mogućnost revizije i evidencije. --ANTI_PRO (разговор) 02:50, 29. мај 2018. (CEST)

Мислим да би прије и разматрање ове акције, било потребно да и сам корисник изрази жељу за уређивањем на овом пројекту. Нисам упућен у разлоге блокаде,корисник је блокиран пар мјесеци прије него што сам ја направио налог на Википедије, тако да би било пожељније да огласе они корисници који су у то вријеме увелико доприносили пројекту. — Ранко   Нико лић   05:55, 29. мај 2018. (CEST)
Još će neko da pokrene priču o deblokadi Verlora jer je prošlo "dovoljno vremena" (kao AD u svoje vreme Face-grin.svg). Ne, hvala. AD treba da ostane blokiran. --В. Бургић (разговор) 07:18, 29. мај 2018. (CEST)

А зашто да се не покрене расправа о деблокирању? Шта год да је урадио то не заслужује трајни блок, "доживотну". Људима увијек треба дати нову шансу, шта може да уради ако му се макне блокада? Може да вандализује и да опет буде блокиран, али му је барем пружена шанса. Нисам заговорник тих вјечитих блокада. -- Vux33 (разговор) 08:30, 29. мај 2018. (CEST)

neka se javi, neka objasni da se promenio, pa da vidimo. Tako smo radili i sa nekim drugim korisnicima. --В. Бургић (разговор) 09:41, 29. мај 2018. (CEST)
Idi pogledaj njegovu korisničku stranicu na en.wiki. Govori sama za sebe. Tamo je napisao više od pola hiljade uzornih članaka (dobar deo od kojih te iste pojedini onda sa engleskog prevode ovde). Sve je prilično rečeno. I šta to uopšte znači blokiran doživotno. Pre svega mi ovde treba da uvedemo proceduru perispitivanja i revizije takvih blokova, pa onda sve ostalo. --ANTI_PRO (разговор) 10:49, 29. мај 2018. (CEST)
У праву је Вукс, против сам доживотних блокирања, али не знамо ни шта је то урадио да би добио овако драконску казну?--Soundwaweserb (разговор) 10:56, 29. мај 2018. (CEST)
Šta god da je uradio nakon 6 godina je ništavno. Ili neko stvarno ovde misli da šaljemo nekakvu **lošu poruku** ostalim korisnicima ovde ako nakon, ni manje ni više 6 godina, uklonimo trajni blok nekom korisniku, pa i za bilokakvo delo koje je učinio. Dakle, to je nonsens. To je koncept pravde iz sredjeg veka. Ono što mi treba da uradimo jeste da konačno ili otvorimo debatu o trajnim blokovima načelno, ili ono bar napravimo posebnu stranicu gde će se ovakvi i slični trajni blokovi preispitivati jednom godišnje, gde cela zajednica može da učestvuje. --ANTI_PRO (разговор) 11:09, 29. мај 2018. (CEST)

Нека затражи сам скидање блока, образложи захтев и то је то ΝικόλαςΜπ. (разговор) 11:37, 29. мај 2018. (CEST)

On je blokiran jer je bio dosadan da se odblokira drugi korisnik koji je pravio visestruke naloge i glasao njima. -- Bojan  Razgovor  05:12, 30. мај 2018. (CEST)

@BokicaK: Pa to su onda smešne i trivijalne stvari za blok koji ulazi u sedmu godinu. Odblokirajte čoveka samoinicijativno. Ovo blokranje na trajno je postalo kao crna rupa. Već duži niz godina. Bez bilokakve revizije bloka. Da li je moguće da samo ja jedini u ovome, od svih u raspravi, vidim problem? --ANTI_PRO (разговор) 21:47, 30. мај 2018. (CEST)
@ANTI_PRO: Што се тиче овог назови проблема мени лично се чини да на sr.wp не постоји можда довољно прецизно дефинисана процедура за овакве ствари. Ревизија блока (ко је предлаже, ко је одобрава, када или под којим политичким/метеоролошким/хороскопским приликама и сл.) би се сигуран сам разматрала као нека од опција у сличним ситуацијама и тада би некакве процедуре највероватније и помогле... под лудом претпоставком да су оне уопште потребне. Али само када би ове процедуре и имали. Међутим пре било које, од мноштва њих које би гарантовано потанко образлагале све могуће поступке и варијанте, једна - претпостављам прва - морала би бити макар предложена е да би била потом у сласт вивисецирана и с великом муком дигестирана. А врло могуће евентуалним гласовањем на концу и генетски или већ како уштројена међу фундаменте овога пројекта. Наравно, све ово уз претпоставку да одговарајућа процедура заиста не постоји односно да није довољно прецизно дефинисана. Ја у своје име могу под пуном ем материјалном ем моралном а бо`ме и личном одговорношћу да тврдим да бих потенцијално овлаш барем бацио поглед на предлог за ову - како сам је назвао - процедуру. ;-) Уздравље, --СлободанKovačevićбиблброKS 23:52, 30. мај 2018. (CEST)
Ако је стварно само то разлог за блокирање, онда је дужина блока драконска. Мишљења сам да је потребно извршити ревизије свих блокада на неодређено, е сада је питање како ћемо то извести. — Ранко   Нико лић   16:39, 31. мај 2018. (CEST)
Pogledajte njegove doprinose pre blokiranja. Bio je dosadan sa zahtevom da se odblokira korisnik koji je napravio 40+ naloga kojima je remetio glasanja. Ako pravljenje 40+ naloga nije dovoljan razlog za beskonačno blokiranje, onda neko ima problem. Ako je neko uporan u zahtevu da se neko ko je napravio 40+ naloga (i radio druge stvari u vreme kada ovaj nije bio uopšte registrovan) odblokira iako su mu rekli da neće, onda ima još veći problem. -- Bojan  Razgovor  20:42, 31. мај 2018. (CEST)

О свачијој блокади у сваком моменту је могуће отворити расправу. Био неко блокиран на 3 мјесеца или на „доживотно”, блок се увијек може ванредно укинути. Тако да баш и не схватам шта бисмо ми то требали урадити, прописати као неки образац за деблокаду и онда смо ријешили ствар и постали паметни? Што се тиче самог корисника Антидискриминатора па није он блокиран због тога што је тражио деблокаду неког ранијег корисника који је злоупотребљавао налоге (то је исувише просто тако представити). Он је имао неколико дуготрајних блокада због троловања (које је квалификовано као озбиљно па су према томе и блокови били такви). Замислите да се неко након 6 мјесеци блокаде врати и настави троловати. Па онда након 1 године блокаде уради исто. Посљедња његова тема троловања је била довољно увјерење да корисник не мисли престати са троловањем, а никако неки измишљен разлог да се неко „доживотно” блокира (нико се наравно трајно не блокира јер тек тражи нешто, па макар катастрофално претјерао у досађивању). Више нас уредника памти њега и његово троловање које је оцијењено као озбиљно и деструктивно по пројекат и остале уреднике. То нису била повремена троловања која се скоро па узимају као нормална за сваког корисника него чињеница да неко несмањеном жестином настави да тролује након годину и по блокаде! --Жељко Тодоровић (разговор) 23:19, 31. мај 2018. (CEST) с. р.

Побогу, одбликирајте наравно одмах човека, за име света, седам година... --Anastan (разговор) 22:13, 13. јун 2018. (CEST)

Спајање чланака[уреди]

Флувијални процес и Флувијална ерозија -- Bojan  Razgovor  05:11, 30. мај 2018. (CEST)

Крас (геоморфологија) и Псеудокрас -- Bojan  Razgovor  05:14, 30. мај 2018. (CEST)

ИП Вандал[уреди]

Блокирати анонимца [2], пошто масовно мења из биографија у животопис, филмографија у филмопис, без претходног консензуса.--Soundwaweserb (разговор) 21:16, 30. мај 2018. (CEST)

Исти проблем --Drazetad (разговор) 21:18, 30. мај 2018. (CEST)

 Урађено --В. Бургић (разговор) 21:29, 30. мај 2018. (CEST)

I need help reviewing a Global RFC[уреди]

Dear admins, I am preparing a Global Request for Comments about financial support for admins that might be relevant for you .

Can you please review the draft and give me some feedback about how to improve it? Thank you.

MassMessage sent by Micru on 20:00, 7. јун 2018. (CEST)

Trnavčevići u divljini[уреди]

Или заштитити чланак или блокирати вандала. — Александар () 09:18, 9. јун 2018. (CEST)

Скинути са сајтнотиса[уреди]

Треба са сајтнотиса скинути „Прикључите се расправи о дефинисању правила о значају и релевантности људи на Википедији”. Очигледно ту нема активности уредника, очигледно да нема консензуса да се ишта мијења/допуњава, нико није заинтересован, дошло љето, таман сад да је неком до расправе о томе. Ионако већ дуже вријеме неопрадано се налази на сајтнотису иако је јасно да нема активности у заједници поводом тога. --Жељко Тодоровић (разговор) 01:46, 13. јун 2018. (CEST) с. р.

 Урађено --Miljan Simonović (разговор) 01:59, 13. јун 2018. (CEST)

Заштитити чланак Trnavčevići u divljini[уреди]

Док се не расправи око синхронизације на страници за разговор. — Александар () 19:26, 19. јун 2018. (CEST)