Википедија:Администраторска табла

С Википедије, слободне енциклопедије
Добро дошли на администраторску таблу!

На овој страници корисници могу да затраже техничке радње које само администратори могу да изврше (брисање и закључавање страница, сакривање измена, блокирање и деблокирање уредника).

  • Ако сте нови корисник и потребна вам је помоћ око сналажења или уређивања Википедије, боље поставите питање на Википедија:Трг/Помоћ.
  • Ако се не слажете са садржајем чланка, затражите мишљење других уредника на страници за разговор чланка или га једноставно поправите (ако измене нису контроверзне).
  • Ако неки материјал (чланак, датотека) на Википедији крши ауторска права, означите га шаблоном {{Кршење лиценце}} и оставите поруку на СЗР.
  • Ако чланак представља очигледни вандализам и сматрате да би га требало избрисати, налепите шаблон {{Брзо брисање}}. С друге стране, ако сматрате да тема чланка није значајна за Википедију, додајте шаблон {{За брисање}} и покрените гласање на Википедија:Чланци за брисање.
  • Ако мислите да би неког корисника или IP адресу требало блокирати због вандализама, пријавите на страници Википедија:Пријаве вандализама.
  • Ако имате неспоразум са другим корисником, покушајте да га решите дијалогом, замолите некога лично за помоћ и пратите поступке на Википедија:Решавање сукоба. Администратори немају овлашћења да пресуђују у споровима између корисника.
  • Ако желите да тражите проверу чекјузера, не чините то овде, већ погледајте страницу Википедија:Чекјузер.
  • Ако покрећете расправу о индивидуалном уреднику, обавезно му оставите поруку на корисничкој страници за разговор. ({{замени:АТ-обавештење}} ~~~~)

Одељци ове странице се после одређеног периода (најчешће месец дана) архивирају ручно или ботовски.

Таблоидно новинарство[уреди | уреди извор]

Ово треба да се ослободи за ово. Ничим неизазван (разговор) 18:14, 25. април 2021. (CEST)

@Ничим неизазван:  УрађеноАца💬❤️️ 18:24, 25. април 2021. (CEST)

Застава Србије[уреди | уреди извор]

Мислим да би на овај шаблон требало да се дода застава Србије у периоду од 1835. до 1882. године. Boja02 (разговор) 21:13, 26. април 2021. (CEST)

@Boja02:  Урађено. — Ранко   Нико лић   23:51, 26. април 2021. (CEST)

Сајтнотис[уреди | уреди извор]

Поштовани, данас је, у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, почело такмичење у писању чланака о Спорту. Молим Вас да информацију о такмичењу додате у Сајтнотис. Унапријед хвала! — Бојана реци 21:25, 22. мај 2021. (CEST)

Урађено, Бојана. — Аца💬❤️️ 01:53, 23. мај 2021. (CEST)

Сајтнотис[уреди | уреди извор]

Поштовани, сутра 5.6, у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, почиње маратон у писању чланака Вики жене у Републици Српској 2021. Молим Вас да информацију о маратону додате у Сајтнотис. Унапријед хвала! Jeeleeenaaa (разговор) 17:45, 4. јун 2021. (CEST)

@Jeeleeenaaa:  УрађеноSimplyFreddie (разговор) 20:16, 4. јун 2021. (CEST)

Етнички Славонци[уреди | уреди извор]

Колико видим, чланак Етнички Славонци је пре пар дана обрисан, али на крајње некоректан начин. Предлагач (@НиколаБ:) који је такође и администратор, није нашао за сходно да ми као аутору тог чланка пошаље нотификацију о номинацији, на шта се потом надовезао и низ алузија које су током расправе изречене на мој рачун, поново без икакве нотификације. Таквим поступањем, ускраћено ми је право да браним чланак, а такође и право да одговорим на поменута прозивања. Стога молим да се чланак обнови и да се читава процедура понови, на исправан начин. Администратори би својим поступањем требали да дају пример коректног поступања, поготово када је реч о уклањању чланака, а основни ред (који налаже обавештавање корисника) да и не помињем. Сорабино (разговор) 04:28, 12. јун 2021. (CEST)

А шта је било некоректно у самој процедури? Узгред буди речено појма немам ко је писао тај чланак јер нисам ни погледао тај податак. Чланак је био препун слободних тумачења и произвољности. Колеге су се очито сложиле са тим мојим ставом и исход је такав какав јесте. А ти си имао довољно времена да се огласиш. И још нешто,измишљање топле воде (типа Словенкиња и слично) је овде такође непотребно ΝικόλαςΜπ. (разговор) 18:33, 12. јун 2021. (CEST)
@НиколаБ: хвала што сте овде јавно потврдили да приликом номинације спорног чланка нисте нотификовали аутора, а то нисте учинили ни приликом изношења разних алузија на рачун аутора у склопу расправе. Стога није тачно да сам као аутор имао прилику да се огласим, пошто нисам ни знао да је чланак номинован за брисање. Уједно бих молио администраторе који нису били укључени у тај процес да дају свој суд о валидности спроведеног поступка. Не желим овде да улазим у меритум расправе о самом чланку, али питање о етничкој припадности средњовековног становништва Славоније је потпуно легитимна историографска тема о којој постоји бројна литература, која је била наведена у обрисаном чланку. Стога молим да се чланак обнови, како би поменуто питање било расправљено на исправан начин. Сорабино (разговор) 19:08, 12. јун 2021. (CEST)
@Sorabino: Добар дан, колега није био у обавези да обавести аутора о брисању чланка, зато и постоји правило о седмодневном гласању, о брисању није одлучио сам већ је заједница гласала да се чланак избрише. Ми нисмо овде суд па да одлучујемо шта ће се даље десити већ су ту правила која се морају поштовати. Колега Никола је све урадио по поступку, остали су гласали тако да нема сврхе вратити чланак и поново покренути поступак. Acaalexaca (разговор) 20:41, 12. јун 2021. (CEST)
@Acaalexaca: да ли то значи да на нашој Википедији не важи препорука из општих правила, која се изричито односи на нотофикацију аутора о покретању поступка за брисање чланака? Тамо јасно стоји: Consider letting the authors know on their talk page by adding: {{subst: Afd notice|NominationName}}. Ако се препоруке не поштују од стране администратора, па се онда то правда непостојањем обавезе, није ли то поигравање са правилима? Колико видим, наш превод правила за брисање чланака је далеко сажетији и не садржи многе препоруке из општих правила, што је недостатак који би требало отклонити. Поред тога, одлука о брисању чланка је донета са минималним учешћем од свега пет корисника, тако да је реч о граничном случају, а мој глас против брисања би заједно са аргументима свакако утицао на исход процеса. У овом случају постоји основа да поступак понови или да се расправа реактивира како би омогућила шире учешће у одлучивању. Сорабино (разговор) 21:24, 12. јун 2021. (CEST)
@Sorabino: Правила са енглеске Википедије немају везе са нашом Википедијом. Правила у вези са чланцима за брисање су изгласана концензусом тако да су правила ок као и гласање које је било покренуто. Свако добро, Acaalexaca (разговор) 22:31, 12. јун 2021. (CEST)
@Acaalexaca: да ли бих као аутор чланка могао да добијем приступ извору, ради преузимања садржаја у циљу прераде, према примедбама које су изречене током расправе? Иако ова страница није место за покретање расправе о тематици која се односи на становништво средњовековне Славоније, морам да нагласим да приликом разматрања предлога за брисање нису ни дотакнута нека кључна питања, која су позитивно решена на неким другим Википедијама, тако да постоји простор за проналажење сличних решења на нашој Википедији, али на то нико није обратио пажњу. Сорабино (разговор) 22:55, 12. јун 2021. (CEST)
С обзиром на то да је Аца бузи рајт нау, ја сам преместио споменути чланак у песак аутора. Срдачан поздрав. — Аца💬❤️️ 00:33, 13. јун 2021. (CEST)
@Aca: Преузето, благодарим. Сорабино (разговор) 00:58, 13. јун 2021. (CEST)

Vandalizam[уреди | уреди извор]

Ako mogu admini da sakriju ovu Velimirovu izmenu. Vs6507 22:05, 18. јун 2021. (CEST)

 Урађено --Dcirovic (разговор) 22:17, 18. јун 2021. (CEST)

Закључавање чланка[уреди | уреди извор]

Замолио би администраторе да закључају чланак Никола Јокић за уређивање анонимаца, због честог вандализовања странице.— Soundwaweserb (разговор) 01:27, 29. јун 2021. (CEST)

 Урађено. — Ранко   Нико лић   01:33, 29. јун 2021. (CEST)
Мислим да смо се Ранко и ја сукобили, хаха. — Аца💬❤️️ 01:33, 29. јун 2021. (CEST)

Слика[уреди | уреди извор]

Случајно сам отпремио неодговарајућу датотеку за постер филма Свемирски баскет: Ново наслеђе, па бих замолио да она буде уклоњена уколико је могуће. Boja02 (разговор) 15:10, 3. јул 2021. (CEST)

Урађено. Сакрио сам и старију верзију датотеке јер не испуњава поштену употребу. Осим тога, замолио бих некога ко може да смањи димензије тренутне верзије тако да укупна величина буде мања од 100.000 пиксела (тренутно је 371.000). — Аца💬❤️️ 15:31, 3. јул 2021. (CEST)
Случајно сам отпремио неодговарајућу датотеку за постер филма Црна Удовица, па бих замолио да она буде уклоњена. Стварно се извињавам због ове потпуно исте грешке као и пре 3 дана. Стварно не знам како је опет дошло до ње.
Boja02 (разговор) 20:11, 6. јул 2021. (CEST)
Да ли је тренутна верзија датотеке одговарају? Ако јесте, обрисаћу само раније верзије. — Ранко   Нико лић   21:07, 6. јул 2021. (CEST)
Тренутна верзија је одговарајућа. Али, верзија пре ње треба бити обрисана.
Boja02 (разговор) 07:14, 7. јул 2021. (CEST)

Закључавање шаблона[уреди | уреди извор]

Замолио би администраторе да закључају Шаблон:Скорашње смрти за уређивање анонимаца, јер уноси моју смрт константно у тај шаблон.— Soundwaweserb (разговор) 17:16, 3. јул 2021. (CEST)

 Урађено --Dcirovic (разговор) 17:21, 3. јул 2021. (CEST)

Dcirovic Жељко Тодоровић, овај је почео да ме смара и на пројекту Мета, ја тамо не уређујем. Али, да ли би могли и тамо да ми закључате страницу. Опет додаје онај шаблон да сам умро [1]. Бизарно.— Soundwaweserb (разговор) 17:30, 3. јул 2021. (CEST)

Претпостављам да Мета има своју Админ плочу гдје то треба да пријавиш, ја не могу тамо ништа закључавати. — Жељко Тодоровић (разговор) 17:35, 3. јул 2021. (CEST) с. р.
Dcirovic Жељко Тодоровић Да ли може неко да пријави, јер ово се наставља, то је чисто малтретирање. Не знам где се то пријављује, али константно додаје на моју страницу тај шаблон. Треба ми помоћ, да неко то пријави тамо, ако могу Kizule и Sadko да помогну. Ја не знам где то да пријавим, не уређујем тамо и нисам упознат.— Soundwaweserb (разговор) 17:41, 3. јул 2021. (CEST)
На Мети се овдје подноси пријава. Биће доведен у ред и његов случај. — Садкσ (ријечи су вјетар) 17:43, 3. јул 2021. (CEST)

Вандализам[уреди | уреди извор]

Опет наставља да вандалише са ИП адресе, исто ради и на другим пројектима као што је Мета, администратори блокирајте дотичног.— Soundwaweserb (разговор) 23:30, 7. јул 2021. (CEST)

Био је блокиран, означавам ово урађеним. --Kizule (разговор) 06:27, 14. јул 2021. (CEST)

Блок[уреди | уреди извор]

Блокирати анона због имена, видио сам да је још неке налоге направио. Милош || 22:27, 13. јул 2021. (CEST)

Већ је  Урађено. --Kizule (разговор) 06:27, 14. јул 2021. (CEST)

Nova pravila, novi jezik, nauka[уреди | уреди извор]

U Jevtusenkovoj biografiji primetio sam ovu besmislenu konstrukciju <subjekt<atribut>> bio je... sto sam pokusao popraviti, ali nije islo. Dvojica su tvrdili kako se je bio menja u bio je posle zagrade. Kako nisam video po cemu je to tako, trazio sam objasnjenje - jer takvog pravila nema u pravopisu srpskog jezika (Matica srpska, 1993). Ponudjen mi je neki stilski prirucnik, koji opet nije opravdavao ovu besmislicu. Na koncu, jedan od ovih jezickih strucnjaka je odlucio da zakljuca clanak. Ostaje mi samo da mu cestitam na pobedi.

Ali, ali! Biser vikipedijanske mudrosti, jezicke ekspertize i znanja genetike je clanak Б-ћелија. Autor pokusava da nam objasni sta je u sustini B-limfocit zaboravljajuci na osnovno pravilo koje kaze da se ne transkribuju u cirilicu pojmovi nauke i tehnike. Hocu reci nema Ц језика u infomatici nego je to C jezik, niti Р простора u matematici (R prostor) niti г зрака u fizici (gama zrake). Dalje, isti autor zaboravlja dati definiciju B-limfocita, vec daje klasifikaciju i funkciju istog. Ili ne pravi razliku izmedju definicije, klasifikacije i funkcije. Pise:

Б-ћелије или Б-лимфоцити су главне ћелије хуморалног имунског одговора које настају у костној сржи.

Dragi nasi citaoci pogodite sta je to хуморални имунски одговор у костној сржи! Dalje:

Њихова главна ефекторска функција је секретовање антиген-специфичних антитела. Такође, Б-ћелије луче различите цитокине и презентују антигене, због чега оне спадају у професионалне антиген-презентујуће ћелије (АПЋ).

АПЋiha! Autor sebe titulira sa dr, trvdi da govori engleski na near-native nivou, a maternji mu je srpskohrvatski. Sta je znacenje ovih reci u srpskohrvatskom: ефекторска функција, секретовање, презентују, професионалне антиген-презентујуће ћелије? Pa, zatim hrabro uvodi u srpskohrvatski продукцију имуноглобулинских Ха ланаца и Ел ланаца Da biste znali o cemu je rec, onda: An immunoglobulin (Ig) consists of 2 identical light chains (L) and 2 identical heavy chains (H). Dakle rec je o L (lakom) lancu i o H (teskom) lancu. ХаХа!

Dakle, da biste bili urednik Vikipedije na srpskom, nije vam potrebno znanje ni nauke ni jezika. Prosto se titulirajte sa dr, i procitajte gorenapisano.— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 178.223.73.178 (разговордоприноси) Reference nabacane bez reda i smisla

Здраво! Извињавам се на закаснелом одговору. Написаћу Вам одговор о месту енклитике с обзиром на то да ме занима та тема. Према Нормативној граматици српског језика (Пипер, Клајн) и одлуци Одбора за стандардизацију српског језика енклитика се не може налазити после паузе, нарочито оне „кoja je у писaњу oзнaчeнa зaпeтoм, цртoм или заградом”. Што се тиче чланка о Б-ћелији, слободно исправите оно што мислите да је неправилно. — Аца💬❤️️ 17:42, 24. јул 2021. (CEST)
Овај мали Аца не зна о чему говори. По њему је <atribut>> у <subjekt<atribut>> bio je пауза!! О Б-ћелији - једина могућа исправка је брисати цели чланак.— 77.46.214.187 (разговор) 06:19, 7. август 2021. (CEST)

Шаблон инфокутија[уреди | уреди извор]

На овој страници треба подесити верзију заставе из 1882, а на овој верзију из 2004. Boja02 (разговор) 12:11, 29. јул 2021. (CEST)

Хришћанска назаренска заједница[уреди | уреди извор]

Да ли може да се закључа ова страница за измјене нерегистрованих корисника. Са једне странице се константно врше измјене, након што се измјене пониште, поново их враћа. Неке измјене сам прихватио и оставио у тексту. Међутим он/она је упоран у настојању да остане његов текст. АРК9367 (разговор) 15:46, 3. август 2021. (CEST)

 Урађено--Dcirovic (разговор) 16:34, 3. август 2021. (CEST)

Чарлс, принц од Велса[уреди | уреди извор]

Треба да се промени опис ове странице. Boja02 (разговор) 20:54, 4. август 2021. (CEST)

Пропуштени вандализам на Википодацима. Сређено. — Aca (разговор) 21:41, 4. август 2021. (CEST)

Категорије за Зимске олимпијске игре[уреди | уреди извор]

Поздрав, направио сам категорије Категорија:Освајачи ​медаља на Зимским олимпијским играма 1984. и Категорија:Освајачи ​медаља на Зимским олимпијским играма 1988. Али већ постоје категорије Категорија:Освајачи медаља на Зимским олимпијским играма 1984. и Категорија:Освајачи медаља на Зимским олимпијским играма 1988., што ми није приказивало кад сам правио ове. Може ли неко то да погледа, пребаци како треба и обрише дупликате? -- Vux33 (разговор) 13:14, 16. август 2021. (CEST)

Урађено. Разлика је била само у једном знаку — неломљивом размаку — који се налазио испред речи „медаља”. Можеш га видети кад укључиш истицање синтаксе. — Aca (разговор) 20:16, 16. август 2021. (CEST)

Разговор:Трилогија[уреди | уреди извор]

Закључати ову страницу за уређивање са ИП адресе, стално уносе неке глупости тамо.— Soundwaweserb (разговор) 13:15, 17. август 2021. (CEST)

 Обрисано и заштићено. — SimplyFreddie (разговор) 15:56, 17. август 2021. (CEST)

Вандализам[уреди | уреди извор]

Избрисати корисника СЛАВОЉУБ ТОМАНИЋ МУФЉУЗ ИЗ ОБРЕНОВЦА АРК9367 (разговор) 09:31, 1. септембар 2021. (CEST) Неко са ИП адресе 212.200.181.224 вандализује странице.

Корисник Miladin Grozdić 123432485860285 вандализује странице

Уништена страница[уреди | уреди извор]

Неко је уништио страницу посвећену српској властели Војиновићима, а која је била веома богато написана. Ко ће да сноси сакције за вандализам? — BosnaSRB RS (разговор) 22:05, 9. септембар 2021. (CEST)

Није био вандализам, била је то моја ненамјерна грешка. Чланак је враћен. — Ранко   Нико лић   22:19, 9. септембар 2021. (CEST)

Хвала Ранко— BosnaSRB RS (разговор) 22:34, 9. септембар 2021. (CEST)

Уништавање шаблона династије[уреди | уреди извор]

Шаблон Династија, уништен допуном ликова из америчке серије, вандал 14:53, 31. август 2021.HoneymoonAve27 је уклонио преусмерење на Шаблон:Инфокутија династија.

Молим хитну реакцију, јер су поменутом измјеном сви чланци о династијама вандализовани (примјера ради Немањићи, Котроманићи и други).

BosnaSRB RS (разговор) 22:33, 9. септембар 2021. (CEST)

И то је сређено. — Ранко   Нико лић   22:38, 9. септембар 2021. (CEST)