Википедија:Трг/Википолитика

Из Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на википедијски Трг!

НАВИГАЦИЈА

НПП · Помоћ · Речник
Актуелности
IRC · Контакт

Архива

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70


архивирај страницуАрхиве Трга по одељцима погледајте на Трг/Архива.

Одељци трга
Упутства

Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Табеле
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Foreign visitors?

You can contact the
English page of our Village Pump and ask a question.
Zanimanja po nacionalnostima - razvrstvavanje[уреди]

Moja pitanja su generalna, ali najlakše ću ih ostaviti na primerima:

  • Da li kategorija "Češki pisci" znači (1) Česi pisci ili (2) pisci iz Češke ili (3) pisci koji su pisali (i) na češkom?
  • U slučajevima pod (2) i (3), ako su ujedno i Česi onda (a) da li treba da budu i u kategoriji Česi (tj. onda to nije podkategorija kategorije Česi), (b) u koju kategoiju da stavljam Čehe arhitekte koji nisu živeli/radili u Češkoj/Čehoslovačkoj, već npr. u Srbiji/Jugoslaviji, pogotovo ako su bili Česi, živeli u Jugoslaviji i pisali na srpskohrvatskom?
  • Da li iz srpskih/čeških/ruskih sportista treba isključiti one koji su umrli/prestali da se takmiče/... pre, odnosno koji su rođeni/počeli da se bave sportom/potižu zapažene rezultate/... posle nastanka ove države (a delovali su u državi prethodnici/naslednici - Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, SSSR-u)?

Pretpostavljam da je ovo već negde raspravljeno, ali ne znam gde, tj. molim da me uputite. Hvala.

First sr (разговор) 02:11, 18. октобар 2016. (CEST)

На Википедији је устаљено да су те категорије на националној основи. Значи Чешки писци су писци који су по националности Чеси. --Јованвб (р) 23:42, 19. октобар 2016. (CEST)
Чешки писци (може да) значи све троје, и више. Такође, у уџбенику сваког аутора број 2 означава број 2 ма како и за које потребе га се употребило; тако и придев чешки на Википедији и било где и било када [осим у нпр. уметничким делима где писци могу да користе стилске фигуре и др. и мењају значење речи, одређују им друга нпр. пренесена значења итд.] има значење (сва значења) придева чешки која постоје у српском језику, па се и писци са држављанством Чешке Републике, и писци са националношћу Чешке Републике, и писци који су етнички Чеси, па ако су и било како Чеси и писци који су писали на чешком језику сврставају у категорију Чешки писци — осим ако неко жели да промени значење придева чешки па да себи да за право да дефинише категорију Чешки писци ограничавајући је само на нпр. националну припадност и тако одређујући другима да у исту не могу сврставати Чехе који имају чешко држављанство [као формални доказ „припадности” Чешкој Републици] али су по националности нпр. Американци [рођени су у САД, и родитељи им живе у САД, деле америчку културу и сл. али не морају нужно да имају америчко држављанство или саме корене] а истовремено етнички припадају Србима [Срби по етничкој припадности и живе у САД, не Србијанци односно немају пасош Србије нити имају икакве везе са Србијом, пример] (у овом случају би се писац могао сврстати и у чешке, и у америчке, и у српске писце — понављам, осим ако неко не жели да ограничи значење придева чешки, амерички и српски на оно шта њему одговара или где њему одговара [нпр. само на Википедији да ово значи само ово итд.]).
@Јованвб: Ове категорије су „устаљене највише на националној основи”, али не само јер долази до мешања, поистовећивања и злоупотребљавања значења придева, углавном како коме одговара; боље је рећи да су највише устаљене/засноване на националној припадности (и то не би требало да је она балканска национална која има значење етничке, неко она права национална према којој сви нацију вежу за државу а не за етничку групу или лабавији термин народ).
Свакако, категорије баш за писце најмање су засноване и требало би да су најмање односно да нису никако засноване (барем како ја мислим) на језику на којем писац пише (у овом формату имена категорије: придев + писци) јер нема смисла сврставати писца који је нпр. Македонац а пише на енглеском језику (а друге везе са Енглезима, Енглеском и др. уопште нема) у енглеске писце само због језика. За то би била права категорија Писци [који пишу] на енглеском језику и нема забуне, али по овом критеријуму се колико знам не категорише (такав Македонац би био категорисан само у категорију Македонци, не би се категоризовало према тој вези са енглеским језиком).
@First sr:
  • Да, све троје (треће није ако није прво или друго; в. пример Македонца).
  • а. Ја мислим да не треба додатна категорија Чеси у чланку поред ове Чешки писци јер категорија Чешки писци (књижевници, архитекти или шта већ) јесте поткатегорија категорије Чеси, то је неупитно.
    б. Ако је неко био Чех, онда је био Чех и иде у категорију Чеси — ма шта се користило као разлог за сврставање у ту категорију (а зависи од оног шта се све подразумева под Чех). Поред ове категорије, ако има и држављанство Србије — онда иде и у категорију Српски ... (односно требало би Србијански ..., према Србија, јер може, а корисно, а зна се значење веома јасно а са српски може да буде и нац. и етн., а још П2010 наводи да је управо србијански који се веже за Србију а да је српски за Србе). Категорија Српскохрватски писци не може да постоји тако да ту нема шта; једино ако је неко нпр. „утемељивач” неког језика (али тога нема, или је веома ретко) — могао би да иде директно у категорију која носи име тог језика, у овом примеру Српскохрватски језик.
  • Не, али опет све зависи. Ако је неко етнички Чех и био спортиста у Југославији — сигурно неће да иде у категорију Српски спортисти или Хрватски спортисти (осим ако по држављанству или националности припада некој наследници Југославије, било Србији, Хрватској, БиХ итд.); ако је неко етнички Рус и био спортиста у СССР — он ће да иде и у категорију Совјетски спортисти (која није поткатегорија категорије Руски спортисти) те у категорију Руски спортисти (према тој својој етничкој припадности Русима). Ко се такмичио за Чехословачку, за њега ће увек остати да је [био] чехословачки спортиста*, ако је Чех по етн. прип. свакако је и заувек чешки спортиста; чак и ако је Словак и по држ. и нац. и етн. прип. данас (а такмичио се за Чехословачку тада) и по распаду се наставио такмичити за Словачку — он и даље треба да буде у категорији Чехословачки спортисти (са значењем [бивши] спортиста бивше Чехословачке) — макар и да Чехословачка и даље постоји (тада са значењем бивши спортиста Чехословачке; ово је аналогно томе што се и фудбалери стављају у категорије свих клубова у којима су играли а не само оног у којем тренутно играју: нпр. Златан Ибрахимовић који је сврстан у све категорије клубова иако игра само за један + није у категорији Југословенски спортиста јер Југословени нису етничка група него бивша нација — обратити пажњу на енглеске категорије Swedish people of Bosniak descent / Swedish people of Croatian descent, затим Expatriate footballers in England / Swedish expatriate sportspeople in the United Kingdom итд. којих на српској Вики нема [Припадници ове нације који воде порекло до ове етничке групе и сл.]).
За категорисање би требало да постоји једна веома опширна смерница која даје коначни одговор на свако зашто (а коју би донели наравно уредници), а тога тренутно нема на српској Вики. Питање Википолитике јесте сигурно.
Категорија нпр. Немачки писци, Хрватски писци и сл. (придеви који означавају и државну, и националну, и етничку, и језичку припадност) еквивалентна је овој Чешки писци и „свенаменска” је, али категорија Британски писци или Амерички писци (која „не вреди” за етн. и јез. већ само држ. и нац.) није, као што није ни категорија Енглески писци (која „не вреди” за држ. и нац. већ само етн. и евентуално јез.). Обсусер 02:22, 20. октобар 2016. (CEST)

Поштена употреба[уреди]

Шта радити с оваквим (115) и сличним сликама (114) код којих је наведена поштена употреба, али се користе не само у мало више од једног, већ у стотинама чланака? У заградама сам навео на колико се страница користе само ове двије слике. Поштена употреба подразумијева минимално коришћење у минималној резолуцији што најчешће подразумијева један (мада се здраворазумски може проширити на 2–3 чланка ако је апсолутно неопходно да се опише или илустрира тема чланака), али је ово баш прекомјерно. У неким случајевима чак се ни не наводи одакле је слика преузета нити ко је аутор (ово сам примијетио у неким недавним сликама које сам патролирао). – Srdjan m (разговор) 20:19, 19. јул 2016. (CEST)

Obrisati ih iz suvisnih clanaka -- Bojan  Razgovor  04:17, 18. октобар 2016. (CEST)

Сви ти логотипови могу да се користе искључиво у чланцима који се директно односе на сам догађај. Није погрешно користити логотип вимблдонског тениског турнира у чланцима који се директно тичу тог догађаја (па колико год чланака било), али јесте ако тај лого ставимо у чланак о Лондону, Енглеској итд... --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 19:55, 20. октобар 2016. (CEST)

@НиколаБ: Није тачно да је у реду користити било коју датотеку лиценцирану под поштеном употребом у било колико чланака блиско повезаних с оним што је на датотеци. Види Resolution:Licensing policy, тачније: „Such EDPs must be minimal [...] to include identifying protected works such as logos, or to complement (within narrow limits) articles about copyrighted contemporary works”. Ја стварно не видим како је „минимално” и „у уским оквирима” користити нешто у 100 чланака. Дакле, треба се користити у једном главном чланку (и евентуално до 2 или 3 сродна чланка ако је баш неопходно), али користити датотеке у овећем броју чланака очито је кршење АП. Треба имати неке мјере. У сваком случају, Wimbledon је у међувремену сређен (јер сам ово написао у јулу), а исто треба урадити и за Australian Open и за сва слична прекомјерна кориштења датотека̂. – Srdjan m (разговор) 21:25, 20. октобар 2016. (CEST)

Водећи се том логиком лого олимпијских игара би смео да се користи само у главном чланку о ОИ, а никако у чланцима о појединачним играма? Елем:

Ova slika predstavlja logotip organizacije, objekta ili događaja, i zaštićena je autorskim pravom. Veruje se da se korišćenje slike logotipa u niskoj rezoluciji da bi se ilustrovao članak o dotičnoj organizaciji, objektu ili događaju može podvesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskom pravu SAD.

Face-wink.svg --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:39, 20. октобар 2016. (CEST)

@НиколаБ: Ако мислиш на општи логотип с прстеновима, он је у јавном власништву и може се користити гдје год ко пожели. Појединачни логотипови (рецимо за Рио 2016) нису и стога за њих вриједи то што си написао изнад. – Srdjan m (разговор) 21:54, 20. октобар 2016. (CEST)

Порнографија на Главној страни[уреди]

http://i.imgsafe.org/220f4516b3.png

Ко још мисли да овоме бар мало није место на Главној страни? --Vs6507 02:37, 3. децембар 2016. (CET) с. р.

Гласање о разрјешењу администратора[уреди]

Покренуо сам гласање о разрјешењу администратора Milicevic01. Молим да се гласање постави на сајтнотис како би заједница била упозната. --Жељко Тодоровић (разговор) 16:04, 7. децембар 2016. (CET) с. р.

Ставите ово на сајтнотис. До сада је била таква пракса (за сва гласања овог типа);--ANTI_PRO (разговор) 04:57, 8. децембар 2016. (CET)

Yes check.svg Урађено Радован 21:29, 8. децембар 2016. (CET)

Хан ван Мегерен[уреди]

Овај чланак написао сам још пре 4 године, врло трапаво и неуредно, јер искуства нисам ни имао, као ни ћириличну тастатуру, нисам имао ни довољно проверених информација о раду горе поменутог сликара. Налог који сам тада користио је заборављен, не могу да га вратим, не сећам се чак ни корисничког имена. Стога сам направио нови налог јуче, истина, пресловио текст, али га и допунио новим подацима. Врло се лоше још увек овде сналазим, али трудим се да оно што сам наумио да исправим/допуним буде коректно, тако да бих желео да се макар испоштује моје право да проширујем и уређујем оно што сам написао и што спада у моју сферу интересовања. Не налазим да су разлози за брисање мог јучерашњег измењеног и допуњеног чланка толико велики да је нужно то урадити. Уз то, неке реченице изгледају као откуцане руком неког малолетника, што ја тада и јесам био. Планирам још много тога да додам овом чланку, тако да се надам се да ће ми бити омогућено да радим на његовом проширењу и да користим ћирилично писмо, јер обично ово писмо употребљавам у узради текстова за семинаре или јавније радове.

Preusmerenja netacnih kategorija[уреди]

prema zakonu o teritorijalnoj organizaciji republike srbije jedinica lokalne samouprave "opstina pirot" vise ne postoji vec je na tom prostoru formirana nova jedinica "grad pirot". povodom toga sam postojecu kategoriju "opstina pirot" premestio i ispraznio na kategoriju "grad pirot", i oznacio je za brzo brisanje jer nema potrebe za njenim postojanjem posto je netacna. dcirovic je sklonio sablon za bb i ostavio ovu kategoriju kao "meko preusmerenje".

koliko ima smisla za postojanjem netacnih kategorija kao preusmerenja kada one mogu dovesti do zabune i dodatnih komplikacija. primer sto se tice ovog slucaja "opstina-grad" vec imamo na starnici "grad subotica", odnosno trenutno "opstina subotica" posto jedan korisnik smatra pomenuti zakon "nakaradnim" pa je resio "da uzme stvar u svoje ruke" i preimenuje na "opstina subotica".

smatram da bi o ovome trebalo da se izjasni zajednica. Lackope (разговор) 12:13, 20. јануар 2017. (CET)

Пракса прављења категорија-преусмјерења код нас не постоји. Што се Суботице тиче, има закон у коме све пише, није на нама да одлучујемо шта личи, а шта не личи на град/општину. —Ранко Николић (разговор) 13:16, 20. јануар 2017. (CET)

Prazne kategorije se obično brišu, jer se za razliku od članaka kategorije imaju prvenstveno internu primenu. Ako ne sadrže članke, nema potrebe da postoje linkovi na njih iz članaka ili drugih kategorija. Prazne kategorije nisu korisne za navigaciju ili sortiranje.

Međutim, nekim ispražnjenim i obrisanim kategorijama se često slučajno dodeljuju članci, i/ili one bivaju napravljene iznova i iznova. Pošto kategorije ne mogu da imaju „tvrda“ preusmerenja (i.e. #REDIRECT[[ ... ]]), problem se rešava primenom „mekih“ preusmerenja (i.e. {{Category redirect}}). Botovi patroliraju te katogorije i periodično premeštaju članke u preusmerene kategorije.

Mekano preusmerevanje kategorija je ustaljena praksa na Vikipedijinim projektima (e.g. WP:CATRED). Nema razloga da ovaj projekat bude izuzetak. --Dcirovic (разговор) 18:24, 20. јануар 2017. (CET)

kao sto je rekao ranko, takva praksa kod nas ne postoji, a da li ce se neka nova praksa primenjivati na ovom projektu onda o tome odlucuje zajednica a ne pojedinac. ako neko smatra da postoji opstina pirot, onda je to odraz njegovog neznanja, a mi ako ovaj projekat nazivamo enciklopedijom onda ne smemo podrzavati neznanje vec ono suprotno. Lackope (разговор) 10:55, 21. јануар 2017. (CET)

Злоупотреба и иживљавање[уреди]

[1] Шта се ово дешава, пљуште блокови ко киша без разлога или објашњења? На шта ово личи?! На хрватску википедију ето шта!! Срам вас било администратори у шта сте се претворили. Пу, гадите ми се.  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 79.175.89.29 (разговордоприноси)

А зашто је корисник Зрно блокиран? Zoranzoki21 (разговор) 15:36, 29. јануар 2017. (CET)

Вјерујем да ће и ово питање до вечерас ријешити администратор Ранко Николић. --Жељко Тодоровић (разговор) 19:53, 29. јануар 2017. (CET) с. р.

Човек је до сада блокиран од стране 5 различитих администратора. Дакле биће да је ипак до њега --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 20:07, 29. јануар 2017. (CET)

Dobijanje statusa[уреди]

Koliko je potrebno vremena da se dobije status automatskog patroliranog nakon trodnevnog glasanja? Zoranzoki21 (разговор) 12:54, 5. фебруар 2017. (CET)

Под условом да постоји консензус за додјелу, додијелиће га неко од бирократа чим буде на мрежи. – Srdjan m (разговор) 14:16, 5. фебруар 2017. (CET)
Ako se u skoro vreme i aktiviraju.. Trebalo bi još neko da se kandiduje za birokratu. Očigledno troje birokrata nije dovoljno. Zoranzoki21 (разговор) 14:45, 5. фебруар 2017. (CET)