Пређи на садржај

Википедија:Лутак

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
Чарапић

Лутак (енгл. sock puppet, често и чарапић, сокпапет) јесте засебан налог који се користи у циљу преваре. Неки од примера који јасно крше ово правило јесте коришћење два корисничка имена да гласате два или више пута у изјашњавању уредника, или да заобиђете друга правила и смернице Википедије.

Сви википедисти могу регистровати корисничко име или налог са којег могу уређивати. Овај налог ће, током времена, изградити историју измена и постати википедијски „идентитет” те особе, помажући другима да комуницирају и сарађују са том особом и разумеју њихове интересе и гледишта.

Иако то није често, неки википедисти такође праве и засебне налоге. Засебан налог је додатно корисничко име које користи википедиста који већ има налог. У таквим случајевима, претпоставља се да је главни налог онај са најдужом историјом и највише измена.

Постоји ограничен скуп прихватљивих употреба за засебне налоге, и велики број употреба које су изричито забрањене — посебно, коришћење засебног налога да се избегне истраживање, да се други заведу прављењем нарушавајућих измена са једним налогом и прихватљивих измена са другим, или да се на други начин вештачки изазове контроверза, није дозвољено. Недозвољена употреба засебног налога може исходовати забраном уређивања.

Ако неко користи засебне налоге, препоручује се у највећем броју случајева да та особа пружи везу између налога како би било лако установити да их дели један појединац и како би се избегао сваки привид или сумња на луткарство (види обавештење о засебном налогу).

Налози-луци

[уреди | уреди извор]

Википедисти се поносе својим коришћењем консензуса у решавању питања и својом претпоставком да већина људи покушава да помогне пројекту. Луци се користе у супротности са овим вредним одликама Википедије, стварањем илузије веће подршке за једно гледиште и избегавањем забрана.

Све употребе налога као лутака су забрањене и завређују агресиван приступ како би се енциклопедија заштитила од њихових дејстава. Коришћење лутака ће по правилу водити до казни за главни налог, обично блокирања или, у екстремним случајевима, трајне забране уређивања на Википедији.

Гласање и друго исказивање подршке

[уреди | уреди извор]

Луци могу бити злоупотребљавани како би се створио утисак више подршке за тачку гледишта него што заправо постоји. Иако типично побеђује тежина изнесених аргумената, корисник који има више лутака које „расправљају” једна са другом води до значајне пометње. Зато, немојте то радити. Ово укључује гласање више пута у било којим изборима, или коришћење више од једног налога у расправама какве су Википедија:Чланци за брисање, Википедија:Захтеви за администрирање, или на странама за разговор.

Поред вишеструког гласања, луци могу бити злоупотребљавани за довођење у заблуду, одвраћање пажње, или за стварање илузије шире подршке за неку позицију него што је она стварно има. У случају да се чекјузер провером открије да је на гласању гласао корисник и његови луци, постоји консензус да ће сви гласови бити поништени, док ће сви бити блокирани — луци на неодређено, а власник на одређени период.

Заобилажење правила

[уреди | уреди извор]

Правила се примењују по особи, не по налогу. Правила као што су правило о три враћања односе се на измене сваке особе. Коришћење другог налога за кршење правила ће исходовати тиме да ће казне бити примењене на ваш главни налог. Лутке се не смеју користити за избегавање било којих мера које је изрекла заједница, или обавезујућих одлука проистеклих из поступка посредовања, укључујући и блокове, забране уређивања или периоде мировања, као ни блокова администратора. Избегавање мера ће за последицу имати враћање часовника на почетак и могућно продужење мера.

Меснати луци

[уреди | уреди извор]

Меснати лутак (енгл. meatpuppet) је википедијски израз који означава особу која уређује за рачун или као посредник за другог уредника. Иако Википедија претпоставља најбољу намеру, посебно за нове кориснике, окупљање нових уредника на Википедији у сврху утицања на изјашњавање, враћања измена, или другачијег покушаја стварања привида консензуса се снажно обесхрабрује. Нови корисник који се упусти у исто понашање као и други корисник у истом контексту, и за којег изгледа да уређује Википедију искључиво са том сврхом, ће бити подложан мерама које се примењују на корисника чијем понашању се придружују. Израз меснати лутак је омаловажавајући и треба бити веома опрезан у његовом коришћењу.

Не доводите меснате лутке. Сматра се врло непримереним да својим пријатељима, члановима породице или заједницама ваших истомишљеника говорите о Википедијиним ланцима, како би они дошли на Википедију и подржали вашу страну у расправи. Ако осећате да расправа игнорише ваш глас, тада је одговарајуће деловање да избегавате личне нападе, затражите на Тргу коментаре и учешће других википедиста, или покушате да решите неслагање, укључујући у тешким случајевима и формално посредовање. Ово су добро тестирани поступци, који су осмишљени тако да избегну проблем у којој се пристрасност на једну страну замењује пристрасношћу на другу страну.

Википедија има правила и поступке како би ублажила ометање пројекта које изазивају меснати луци:

 1. Консензус у многим расправама и разговорима се не заснива на броју гласова, већ на тачкама у вези са политиком пројекта које изнесу уредници. Мање је вероватно да новајлије разумеју Википедијина правила и праксу, или да ће допринети новим аргументима које већ нису поменули други корисници.
 2. У гласањима или расправама налик на гласања, на нове кориснике се често не обраћа превише пажње или им се даје значајно мање тежине, посебно ако пуно њих изражава исто мишљење.
 3. На Википедији на енглеском језику, за потребе решавања сукоба, Арбитражни комитет је одлучио да, када постоји неизвесност у погледу тога да ли је једна страна заправо један корисник са луцима, или више корисника који делују као меснати луци, они могу бити третирани као један ентитет. Википедија на српском језику нема Арбитражни комитет, али заједница може примењивати овај закључак уколико сматра за подесно.

Дељење ИП адресе

[уреди | уреди извор]

Уколико два или више корисника живе или раде заједно, делећи тако рачунар или интернетску везу, или ако користе јавни рачунар или дељену мрежу, попут оних које се налазе у канцеларијама, школама, библиотекама, или јавним интернетским приступним тачкама, ови налози могу у чекјузер истрази изгледати као луци. Осим овога, такви људи, који често знају један другога и имају пуно лицем-у-лице контаката, могу имати иста интересовања и стилове писања, или чак могу учити један другог о Википедији и њеним техникама и обавештавати један другог о овдашњим дешавањима (мада се у овим ситуацијама примењују смернице Википедија:Конфликт интереса и Википедија:Позивање на гласање). Чекјузери не могу да знају ко користи рачунар на другом крају. Како би избегли оптужбе о луткарству, такви корисници би можда требало да унапред пријаве повезаност на својим корисничким странама. Блиско повезани корисници могу бити посматрани као један корисник за потребе Википедије уколико уређују са истим циљевима. Када уређују исте чланке, учествују у истој расправи заједнице, или подржавају један другог у било којој врсти неспоразума, блиско повезани налози би требало да објаве своју повезаност и поштују релевантна правила попут правила о три враћања као да је у питању један налог. Уколико не желе да објаве повезаност, овакви налози би требало да избегавају уређивање у истим областима, посебно о контроверзним темама.

Административни луци

[уреди | уреди извор]

Заједница снажно одбацује могућност да корисници имају више од једног корисничког имена са администраторским приступом. Уколико администратор напусти пројекат, врати се под новим именом и пријави се за администраторски приступ, очекује се да ће се они одрећи администраторских права на старом налогу (ово стари налог може да уради без приказивања везе између налога). У принципу, може се управљати само једним налогом са правима приступа вишим од редовног уредника. Администратори који користе други налог на забрањен начин ризикују да им администраторски приступ буде скупно и неопозиво одузет.

Алтернативни налози

[уреди | уреди извор]

Неодговарајуће употребе алтернативних налога

[уреди | уреди извор]

Избегавање провере

[уреди | уреди извор]

Алтернативни налози не би требало да буду коришћени за уређивање које се сматра неприхватљивим. Коришћење алтернативних налога-лутака и тако дељење ваше историје прилога значи да други корисници не могу да открију правилности у вашим прилозима. Ово каткада може бити легитимно (види доле под легитимне употребе), стварање алтернативних налога како бисте збунили или заварали уреднике који би могли легитимно бити заинтересовани да провере ваше прилоге представља кршење овог правила.

Налози „Доктор Џекил” и „Мистер Хајд”

[уреди | уреди извор]

Забрањује се коришћење алтернативних налога за намерна кршења правила или нарушавање пројекта:

 • Свим уредницима је забрањено да управљају налогом „Мистер Хајд” у сврху нарушавања пројекта или вештачког стварања контроверзе. Никада није прихватљиво држати један налог „чистим”, а користити други налог за упуштање у контрапродуктивно понашање.
 • Администраторима је такође забрањено да отварају и користе налоге „Мистер Хајд” како би могли да се упуштају у уређивачке ратове и свађе, док би са својим правим „Доктор Џекил” налогом изигравали неутралног администратора који штити стране или спроводи „правила о три враћања” на истим чланцима.

Легитимне употребе алтернативних налога

[уреди | уреди извор]

Алтернативни налози имају легитимне употребе. На пример, истакнути корисници могу да направе нови налог како би искусили како заједница функционише за нове кориснике.

Раздвајање и безбедност

[уреди | уреди извор]

Неки уредници користе алтернативне налоге како би раздвојили своје прилоге, из разних разлога:

 1. Уредник који чини значајне доприносе у некој области од интереса у Википедији може регистровати други, засебан налог, који ће користити искључиво у вези са развојем те области.
 2. Пошто јавни рачунари могу имати инсталиране вирусе-тројанце и килогере, који могу пресретати и бележити шифре, корисници могу регистровати засебан налог како би спречили преузимање својих главних налога.
 3. Корисници који су признати стручњаци у једној области можда не желе да доведу у везу своје доприносе у тој области са доприносима у чланцима о темама у којима немају исти статус стручњака, или које сматрају мање значајним.
 4. Особа која уређује чланак који је веома контроверзан унутар његове/њене породице, друштвеног или професионалног круга, и чији је википедијски идентитет познат унутар тог круга или се може отпратити до њиховог стварног идентитета, могу желети да користе засебан налог како би избегли последице у реалном свету од своје укључености у ту област.
 5. Уредник може користити јавно објављени алтернативни налог за вршење послова одржавања, како би поједноставио организацију таквих послова.

Налози-двојници

[уреди | уреди извор]

У контексту корисничких налога, налог-двојник (или налог-сенка) је други налог који се региструје са корисничким именом сличним главном налогу како би се предупредило преузимање и лажно представљање од стране вандала. Овакви налози су дозвољени и требали би бити означени шаблоном {{доказани лутак}}, или напросто преусмерени на сопствену корисничку страну. Налоге-двојнике не би требало користити за уређивање.

Окретање новог листа под новим именом

[уреди | уреди извор]

Уколико имате негативну историју уређивања и стварно сте одлучили да чисто и поштено окренете нови лист, а не желите да вас притом прати прљави траг вашег претходног понашања, можете једноставно престати да користите претходни налог (или налоге), и отворити неповезани нови налог који постаје једини налог који онда користите, и користите га на добар начин.

Престанак коришћења старог налога изричито значи да стари налог никада више неће бити коришћен за уређивање. Ако стари налог буде иоле коришћен заједно са новим налогом, након што сте наводно престали да га користите, тада ви нисте престали да га користите и он подлеже правилима о засебним налозима, види горе.

Када се престаје са коришћењем налога, препоручује се да се на корисничкој страни старог налога забележи да је неактиван, како би се спречило да се овај прелазак интерпретира као покушај злонамерног луткарства.

Обратите пажњу да право на нестанак не покрива ово, и да се на поновљено мењање налога обично гледа као на начин да се избегне истраживање и сматра кршењем овог правила. Такође, уредницима којима је забрањен приступ Википедији немају ову могућност на располагању: њима је уређивање Википедије потпуно забрањено, било анонимно, било под ма којим корисничким именом.

Две најчешће бриге и њихови уобичајени одговори су:

 • Бићу примећен: Ако промените своје понашање, и чланке на којима радите, нема разлога да будете повезани. Ако наставите на истим чланцима, или се ваш стил писања толико снажно издваја да ће бити брзо примећен, или се вратите проблематичном уређивању, тада је вероватно да ће веза бити уочена без обзира на то да ли промените налог или не. Након откривања ће се вероватно гледати негативније на понашање које би се могло протумачити као прикривање.
 • Бићу идентификован чекјузер алатком или ћу касније бити оптужен да сам лутак: Чекјузер алатка се користи у случају сумње на кршење политике Википедије. Уколико не користите стари налог нити се упуштате у проблематично понашање, неће бити пуно разлога да неко затражи проверу, док ће захтев без доброг разлога највероватније бити одбијен због недостатка разлога. (Међутим, треба рећи да ако будуће коришћење налога ипак привуче пажњу заинтересованих уредника или администратора, онда је вероватно да ће веза бити откривена. Види обавештење о засебном налогу како да умањите могућност проблема.)

Уредници који управљају ботовима (програмима који уређују аутоматски или полуатоматски) се охрабрују да отворе засебне налоге (и затраже да они буду означени као ботови), како би аутоматске измене могле бити сакриване из скорашњих измена.

Налози-ликови

[уреди | уреди извор]

Налози-ликови, које користи више људи у одређену сврху, на Википедији су званично дозвољени само у веома изузетним случајевима. Уколико управљате налогом са више корисника, он ће вероватно бити блокиран.

Једини одобрени налог-лик на Википедији на српском језику је Корисник:Чекјузер, преко којег корисници могу коришћењем функције „пошаљи е-пошту овом кориснику” послати поруку на затворену листу за кориснике са чекјузер приступом; међутим, овај налог се не користи за уређивање.

Међутим, Задужбина Викимедија и Одбор повереника задржавају право да користе налоге-ликове где год је то неопходно.

Обавештење о засебном налогу

[уреди | уреди извор]

Уколико неко жели да користи засебне налоге, препоручује се у већини случајева да он пружи везе између налога, како би било лако утврдити да их користи један појединац, или да барем о овоме извести у поверењу.

Уредници који желе да јавно прикажу везу засебног налога са својим главним налогом, могу то да учине означавајући засебне налоге шаблоном {{додатни налог|ГЛАВНИ НАЛОГ}}.

Уколико корисник не жели да јавно укаже на везу између два налога због приватности или других разлога, корисници се охрабрују да пошаљу е-пошту листи за чекјузере у којој ће обавестити о главном и засебним налозима (или старом и новом налогу), како би се умањиле шансе да дође до могућих неспоразума. Ову листу прате корисници који тренутно имају чекјузер овлашћења; листа је по позиву, и само њени чланови могу одобрити прослеђивање ваше поруке на листу, тако да ћете добити обавештење да је порука на чекању. Када је један од чекјузера проследи на листу, она ће бити третирана поверљиво и биће потврђен пријем. (Википедија на српском језику нема Арбитражни комитет; на пројектима са Арбитражним комитетом, овакво обавештење шаље се, осим чекјузерима, и на листу Комитета.)

Идентификовање и поступање са могућим луцима

[уреди | уреди извор]
ВАЖНО:
Поступци идентификовања лутака на Википедији на српском језику разликују се од поступака на неким другим пројектима Викимедије. Уколико основано сумњате да се неки кориснички налог користи као лутак, контактирајте чекјузере, тражећи проверу и образлажући своју сумњу. Више појединости у одељку Чекјузер. Молимо немојте јавно сумњичити кориснике, тражити провере или галамити о свом захтеву; ово шкоди радној атмосфери на пројекту, односима међу корисницима и делотворности чекјузер алата. Хвала.

Луци се обично идентификују на основу својих видљивих измена, као и на основу заштићених података о измена који су доступни малом броју корисника са чекјузер правима приступа. Провере се врше по образложеном захтеву, који се прослеђује преко налога-улоге Корисник:Чекјузер. Поступање са налогом-лутком може укључивати блокирање лутка и означавање његове корисничке стране и стране за разговор са корисником.

На Википедији на енглеском језику, Арбитражни комитет је донео одлуку да докази да је корисник упознат са конвенцијама уређивања на Википедији (попут коришћења вики означавања, описа измена, и темељних правила), сами по себи, нису довољна основа да се корисник третира као лутак. Наша заједница може, али не мора, имати у виду овакве одлуке.

Одлике лутака

[уреди | уреди извор]

Није изненађујуће да луци обично показују далеко већу фамилијарност са Википедијом и њеним уређивачким поступком од већине нових уредника. Они ће вероватније користити описе измена, без одлагања се укључити у постојеће ратове измена, или учествовати у поступцима као што су Чланци за брисање или Захтеви за администрирање унутар својих првих неколико измена. Они често уређују један чланак или веома узак круг тема. Када се прегледа историја њихових измена, они ће вероватнији бити потпуно нови или налози са једном наменом.

Лутке-страшила

[уреди | уреди извор]

Једна врста лутака се понекад назива „луцима-страшилима”. Њих праве корисници који имају једно гледиште, али се кроз овакве лутке понашају као да имају супротно гледиште, како би то гледиште приказали у лошем светлу, или како би деловали као провокатори. Они ће често износити лоше аргументе, које њихов „противник” (заправо власник лутака) може лако одбацити. Ово им у суштини омогућује да износе страшило-аргументе, тако што овакве лутке постају оличење страшило-аргумента против којих се залажу њихови ствараоци. Они се често праве глупим или изгледају необавештено, и могу се понашати отворено хипокритички. Ефекат је често да се омете расправа и спречи озбиљан разговор о аргументима са обе стране. Може бити теже проверити сумњу на овакве лутке, пошто често има људи који се природно понашају на овај начин са истим резултатима.

Чекјузер

[уреди | уреди извор]

Како би установила лутке, Википедија у неким случајевима користи поступак познат као чекјузер. Када није јасно да ли је у питању луткарство, могу се консултовати подаци записани у серверском логу. Ради поштовања Политике приватности Задужбине Викимедија, приступ овим подацима ограничен је на мали број корисника са чекјузер приступом и користи се само у озбиљним случајевима, са разумним разлогом, како би се на основу извесних доказа установило да ли је корисник А исти као корисник Б. Резултати се увек исказују једино на начин који је у складу са политиком приватности, што у многим случајевима значи да подаци не могу бити откривени у свим појединостима.

Захтеви се подносе слањем поруке електронске поште налогу-улози Корисник:Чекјузер, кроз Википедијин систем слања електронске поште: Посебно:Emailuser/Чекјузер. Ваша порука биће прослеђена на затворену листу, којој приступ имају једино корисници са текућим чекјузер правима, и добићете потврду да је ваша порука прослеђена. Након провере, добићете и одговор једног од чекјузера, у складу са политиком приватности. Чекјузер алат није магични штапић, и понекад може захтевати значајно време. Захтеви морају бити разумно образложени. „Пецање”, у којем напросто међу корисницима у текућој расправи тражите лутке, није подржано и захтеви за такве провере вероватно неће бити усвојени. Такође, важно је напоменути да чекјузер алат никада не може са сигурношћу потврдити да два налога нису повезана. Чекјузер алат може једино потврдити да су налози повезани, или да у време провере нису постојали очигледни машински забележиви докази о вези.

Чекјузери могу вршити провере и из других разлога, укључујући и личне сумње, или захтеве од стјуарда, OTRS-а или Задужбине. У сваком случају, неће бити јавног записа о провери осим у случају потврдног налаза.

Администраторска табла

[уреди | уреди извор]

У извесним (на пример хитним) случајевима, може бити подесно да се сумња на лутка изнесе на администраторској табли. Међутим, овај поступак треба избегавати апсолутно када год је то могућно и водити се горе описаним редовним поступком.

Нетачна оптужба за луткарство

[уреди | уреди извор]

У неким случајевима можда није потпуно јасно да ли је налог лутак, пошто је циљ обично да се избегне откривање. Могу бити уочене сличности у интересовањима и стиловима уређивања, али није свако довољно упознат са корисником како би разумео ова испољавања. Водите рачуна да може бити да је исти разлог нагнао више корисника да почну да учествују у Википедији, посебно у контроверзним областима какве су чланци о политици, вери или чланцима за брисање. Поред овога, корисници могу учити од других уредника или бити утиском њиховог уређивачког стила, чиме ће њихови стилови писања и уређивања изгледати налик једни другима.

Ако сте ви нетачно оптужени да сте лутак, немојте то примати превише лично. Нови корисници су непознати и могуће је да изазову неосновану сумњу. Останите овде неко време и унесите добре измене, и ваша дела ће говорити за вас. Ово је генерално једини исправан начин да докажете да нисте ничији лутак: чак ни чекјузер не може урадити ништа друго осим да потврди одсуство доказа за такву оптужбу.

Блокирање

[уреди | уреди извор]

Уколико се нађе да особа користи лутка, налози-луци могу бити трајно блокирани. Сваки администратор има дискреционо право да блокира и главни налог. ИП адресе коришћене за луткарство могу бити блокиране, али подлежу извесним ограничењима за трајне блокове.

Означавање

[уреди | уреди извор]

Постоји неколико шаблона за означавање корисничких страна и страна за разговор налога-лутака. Шаблони су само подесна пречица и нису део овог правила.

Идентификовање и поступање са неодговарајућим засебним налозима

[уреди | уреди извор]

Засебни налози који се користе у нескладу са овим правилом, или неодговарајуће на други начин, могу бити блокирани као „неодговарајући засебан налог” и тако означени. Да би се установило да ли је засебан налог неодговарајући, може се потражити консензус. Блокирање или друга врста лека у случају неодговарајућег засебног налога може бити одређено консензусом или дискрецијом администратора.

Тражење консензуса

[уреди | уреди извор]

Консензус се може тражити на више начина. Један од начина је да поднесете захтев на администраторској табли. Изјашњавање би требало да траје барем седам дана и требало би да га закључи администратор.

Шта чини засебан налог

[уреди | уреди извор]

Два налога се сматрају засебним налозима у смислу овог правила уколико њима управља исти уредник, и садрже испреплетане измене, у смислу да се измена додаје са другог налога било где на Википедији, између две измене са првог налога. Међутим, може бити ситуација у којима уредник има главни налог, затвори тај налог, и отвори нови главни налог.

Временско преклапање је једини начин да се установи да ли су два налога засебни налози истог уредника. Консензусом се може установити да су два налога засебни налози истог уредника чак и ако се они не поклапају временски и ако је притом само један налог активан. На пример, може постојати веза у коришћењу између сва или више налога, која показује да постоји непрекидно стање наслеђивања у серији засебних налога. Налоге чине засебним налозима истог уредника његова дејства, а не имена налога.

Поступање са уредником

[уреди | уреди извор]

Постоји значајна разлика између уредника који на неодговарајући начин користи засебан налог и особе која управља луцима. Стога, уредник који на неодговарајући начин користи засебан налог може и даље доприносити енциклопедији кроз свој главни налог. Неодговарајући засебан налог није лутак и претпоставка најбоље намере се и даље примењује на главни налог тог уредника. Агресивни приступи којима се енциклопедија штити од лутака не би редовно требали бити примењивани на главни налог уредника на добром гласу који је на неодговарајући начин користио засебан налог.

Промена статуса неодговарајућег засебног налога на лутка

[уреди | уреди извор]

Правила и смернице се примењују по особи, не по налогу. Злоупотреба једног засебног налога ће утицати на могућност те особе да управља засебним налозима. Уколико постоји консензус да особа користи један засебан налог на неодговарајући начин, и заједница изрекне мере, тада се будућа употреба било којих других засебних налога од стране те особе сматра избегавањем мера заједнице. Сви такви засебни налози се тада сматрају луцима, и са њима се може поступати већ према одељку Налози-луци или Идентификовање и поступање са луцима.