Принцеза Катарина од Грчке и Данске

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 25. април 2020. у 01:06; аутор: Acaalexaca (разговор | доприноси) (Направљено превођењем странице „Catherine de Grèce”)
(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)

Шаблон:Infobox Rôle monarchique

Принцеза Катарина од Грчке и Данске

Катарина (или Катарине ) од Грчке и Данске (на модерном грчком  : Αικατερίνη της Ελλάδας / Ekateríni tis Elládas ), а након свог брака, Лади Брандрам (4. мај 1913 - 2. октобар 2007) била је принцеза Грчке и Данске и ћерка Константина I Грчког .

Живот принцезе Катарине обележен је тешким ратом и егзилом. Први светски рат и грчко-турски рат 1919-1922 натерали су породицу да напусти Грчку чак два пута, иако Катарина није имала још ни десет година.

Адолесценција прицезе се одвоја у Италији, месту где је њена породица пронашла склониште током рата а школовање је завршила у Енглеској. Још као млада изгубила је оца 1923. године а мајку 1932. године. Сироче, зближава се са својом сестрама и браћама са којима живи све до удаје. Након реституције монарфије у Атини, сели се код брата Ђорђа II Грчког заједно са својом сестром Иреном од Грчке преузима улогу домаћице монархије коју је након развода запоставила бивша краљица Елизабета од Румуније.

Након другог светског рата принцеза се улаже у спашавање рањених војника и уписује се као добровољачка медицинска сестра. Због битке за Грчку краљевска породица бежи у егзил а Катарина одлази у Египат где је наставила са радом као медицинска сестра.

Катарина је 1946. одлучила да се придружи свом брату, краљу Ђорђу , у Енглеској. Током дугог путовања, упознаје британског мајора Рикарда Брандрама и убрзо двоје младих људи се заљубљују. Пар се вјенчао 1947., убрзо након обнове монархије у Грчкој. Кратко време живели су у Ираку, затим су се преселили у Уједињеном Краљевству. У овој земљи, принцеза, сада под називом Лејди води дискретан и скроман живот сем великих догађаја који који су утицали на живот краљевских породица.

Породица

Катаринина породица 1914. године.

Катарина је најмлађе дете краља Константинс Првог Грчког (1868-1923) и његове супруге принцеза Софије од Пруске, краљице Грчке (1870-1932), ћерка немачког Фридрихс Трећег од Немачке (1831-1888) и његове супруге принцезе Викторије од Сакс-Кобург и Гота (1840-1901).

21. априла 1947, Катарина се удаје у краљевској палати Атине за британскog мајора Рикарда Брандрама(1911-1994) са којим има једног сина званог Пол Брандрам који се оженио 1975. године са Џенифер Дијане Стел са којом се развео 2009. године како би се опет оженио са Кејтом Вархуст.

Прогонства

Прво прогонство

Елефтериос Венизелос, жестоки непријатељ грчке краљевске породице.

Руска револуција која се десила 1917. године и проглас цараНиколаја II Александровича да грчка краљевска породица губи подршку доводи до промене краља и терања Катаринине породице у егзил. 11. јуна , Катарина и њена породица беже у тајности из Атинске палате. Следећег дана, краљевска породица напушта Грчку, преко Оропоса . Катарина је тада имала четири године и последњи пут је видела брата Александра, који је тада био нови краљ.

Након преласка Јонског мора и Италије, Катарина, њени родитељи и њена браћа и сестре настанили су се у Шварцајској, најпре у Сент Морицзу, а затим у Цириху [1] .

Референце

  1. ^ Bertin 1982, стр. 218.