Потпредсједник Федерације Босне и Херцеговине

С Википедије, слободне енциклопедије

Потпредсједник Федерације Босне и Херцеговине сарађује са предсједником Федерације Босне и Херцеговине у обављању његове функције.

Од општих избора 2002. бирају се два потпредсједника из два различита конститутивна народа у односу на предсједника. Претходно, од 1994, бирао се један потпредсједник.

Надлежности[уреди | уреди извор]

Према Уставу Федерације Босне и Херцеговине[1] установљена је подјела извршних надлежности између предсједника Федерације, потпредсједника Федерације, премијера, замјеника премијера и министара.

Потпредсједници Федерације су надлежни за:[2]

  • замјењивање предсједника Федерације;
  • сарадњу са предсједником Федерације у оним ситуацијама у којима је потребно да предсједник затражи њихову сагласност;
  • извршавање оних дужности повјерених од предсједника Федерације или Парламента.

Сагласност потпредсједника Федерације је потребна да би се распустили домови Парламента када предсједник Федерације утврди да нису у могућности да донесу потребне законе.[3] Сагласност је потребна и за именовање Владе након консултација предсједника Федерације са премијером или кандидатом за премијера. Такође, Влада се може смијенити одлуком предсједника Федерације уз сагласност потпредсједника.[4]

Избор[уреди | уреди извор]

У избору предсједника и два потпредсједника Федерације најмање трећина делегата из клубова бошњачких, хрватских или српских делегата у Дому народа могу кандидовати предсједника и два потпредсједника.

Избор захтијева прихватање заједничке листе три кандидата, већином гласова у Представничком дому, а затим и већином гласова у Дому народа, укључујући већину клуба сваког конститутивног народа. Уколико ниједна листа кандидата не добије потребну већину у оба дома, поступак кандидовања се понавља. Уколико и у поновљеном поступку један од домова одбије заједничку листу, сматраће се да су кандидоване особе изабране прихватањем листе у само једном дому.

Мандат предсједника и потпредсједника Федерације је четири године.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Устав Федерације Босне и Херцеговине (са амандманима I—CIX)
  2. ^ Члан IV. Б. 7. Устава ФБиХ
  3. ^ Члан IV. А. 16. Устава ФБиХ
  4. ^ Чланови IV. Б. 4. и 5. Устава ФБиХ
  5. ^ Члан IV. Б. 2. Устава ФБиХ

Спољашње везе[уреди | уреди извор]