1. оклопна армија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Прва оклопна армија
Deut.1.PzArmee-Abzeichen.png
Ознака немачке Прве оклопне армије
Део Вермахта
Команданти
Командант Евалд фон Клајст
Еберхард фон Макензен

Прва оклопна армија (нем. 1.Panzerarmee) била је немачка тенковска армија, која се борила у Другом светском рату.

1940.[уреди]

Када је формирана, Прва оклопна армија је добила име Панцер група Клајст (нем. Panzergruppe Kleist) и активирана је 16. новембра 1940, са фелдмаршалом Евалдом фон Клајстом на челу. Била је размештена окупираној Француској до 1941. Априла 1941, Панцер група Клајст је учествовала у инвазији на Југославију као део Друге армије фелдмаршала Максимилијана фон Вајхса. Панцер група Клајст се добро показала на југословенском фронту, брзо сломивши југословенску Пету и Шесту армију, пре уласка у Београд.

1941.[уреди]

Маја 1941, Панцер група Клајст је постала Панцер група 1 (нем. Panzergruppe 1), и постала је део Армијске групе Југ, фелдмаршала Герда фон Рундштета, почетком операције Барбароса. На почетку ове операције, јуна 1941, Панцер група 1 је укључивала две панцер дивизије и две моторизоване СС дивизије, међу којима је била и Телесна гарда Адолфа Хитлера. Панцер група 1 се борила против Црвене армије на јужном делу Источног фронта. 6. октобра 1941, Панцер група 1 је унапређена у Прву оклопну армију (1. Panzerarmee) након пада Кијева, а Клајст је још увек био на челу. Након тога, Прва оклопна армија је кренула у поход на Ростов. Заједно са Телесном гардом Адолф Хитлер предвођеном обергрупенфирером Сепом Дитрихом, фон Клајст је невољно извршио напад на Ростов. Његова Прва оклопна армија је успела да освоји град у новембру, али га је Црвена армија поново преузела осам дана касније.

1942.[уреди]

Јануара 1942. формирана је Армијска група фон Клајст, која се састојала од Прве оклпопне армије и 17. армије, са фон Клајстом на челу. Армијска група фон Клајст је играла главну улогу у одбијању совјетског напада у Другој бици за Харков маја 1942. Ова армијска група је распуштена истог месеца. Прва оклопна армија, још увек под фон Клајстовом командом, која је раније била придружена Армијској групи Југ, је постала део Армијске групе А под фелдмаршалом Вилхелмом Листом. Група армија А је по плану требало да води поход на Кавказ током операције Плави и да заузме Грозни и нафтна поља код Бакуа. Прва оклопна армија је требало да буде на челу напада. Напад је у почетку био успешан, и освојени су Ростов, Мајкоп, Краснодар, и цела кубанска област.

Међутим, септембра 1942, офанзива Армијске групе А је заустављена на Кавказу, и Лист је смењен. Након што је Адолф Хитлер на кратко лично преузео команду над Армијском групом А, поставио је фон Клајста на чело, 21. новембра 1942. Кад је фон Клајст преузео команду над Армијском групом А, генерал-пуковник Еберхард фон Макензен је постао командант Прве оклопне армије. Децембра 1942, кад је Немачка шеста армија већ била уништена у Стаљинградској бици, Црвена армија је започела успешну офанзиву против Армијске групе А. Прва оклопна армија је евакуисана кроз Ростов јануара 1943, пре него што су Совјети успели да је одсеку у Кубану. До фебруара 1943, повукла се западно од реке Дон, и фон Клајст је повукао остатак својих снага са Кавказа у област Кубана, источно од Керчког мореуза.

1943.[уреди]

Јануара 1943, фон Макензенова Прва оклопна армија је придружена Армијској групи Дон под фелдмаршалом Ерихом фон Манштајном. Месец дана касније, фон Манштајн је распоредио Прву оклопну армију заједно са Четвртом оклопном армијом за контранапад на северно крило совјетских снага које су извршиле пробоје. Прва оклопна армија је допринела немачком успеху у Трећој бици за Харков, марта 1943. Октобра 1943, совјетске снаге су прешле реку Дњепар између Дњепропетровска и Кременчуга. Прва оклопна армија је извршила контранапад заједно са Осмом армијом, али није успела да истера Совјете. Крајем тог месеца, кад је Црвена армија окружила Кијев, фон Макензена је заменио генерал-пуковник Ханс-Фалентин Хубе. Марта 1944, две совјетске тенковске армије су се пробиле кроз Украјину и запретиле су да одсеку Прву оклопну армију и Осму армију од СС и Четврте оклопне армије. Истог месеца, Хитлер је разрешио фон Манштајна.

1944.[уреди]

Прва оклопна армија је остала део Армијске групе Југ од марта 1943. до јула 1944. До тад су се немачке снаге повукле из Украјине и Совјети су већ претили Варшави. Марта 1944, Прва оклопна армија се нашла у кризи јер су је опколила два совјетска фронта у бици за Каменц-Подолски џеп. Изведен је успешан пробој и већина људства се извукла, али је тешка опрема изгубљена. Октобра 1941, када је Прва оклопна армија формирана, била је велика армија, која се састојала од четири корпуса, неколико пешадијских, панцер, моторизованих, планинских и СС дивизија, заједно са Румунском армијом и неколико италијанских, румунских и словачких дивизија. До пролећа 1944, Прва оклопна армија се значајно смањила и састојала се од само три корпуса, два пешадијска, четири панцер и једне СС дивизије. Након јула 1944. повукла се из Украјине и Пољске пре него што је са Армијском групом А учествовала у борбама у Словачкој. Током свог постојања, од октобра 1941, до маја 1945, Прва оклопна армија је готово све време провела на Источном фронту. Распуштена је 8. маја 1945. Њен последњи командант је био генерал Вилхелм Хасе.

Команданти[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]