Председнички избори у САД 1832.

С Википедије, слободне енциклопедије
Председнички избори у САД 1832.

← 1828 2. новембар – 5. децембар 1832. 1836 →

288 чланова Изборног колегијума[а]
145 електорских гласови потребни за победу
Излазност57%[1] Пад 0,3%
 
Номинован Ендру Џексон Хенри Клеј
Странка Демократска Национално-републиканска странка
Матична држава Тенеси Кентаки
Кандидат за потпредседника Мартин Ван Бјурен[б] Џон Сергеант
Гласови изборника 219 49
Однесених држава 16 6
Бр. гласова 701.780 484.205
Проценат 54,2% 37,4%

 
Номинован Џон Флојд Вилијам Вирт
Странка Поништавајућа странка Анти-масонска
Матична држава Вирџинија Мериленд
Кандидат за потпредседника Хенри Ли Амос Елимејкер
Гласови изборника 11 7
Однесених држава 1 1
Бр. гласова Н/А[в] 100.715
Проценат Н/A 7,8%

Резултати избора: Плава боја означава државе у којима је победио Џексон, жута означава државе у којима је победио Клеј, тиркизна означава државе у којима је победио Флојд, and наранџасто-жута означава државе у којима је победио Вирт. Бројеви означавају број електорских гласова додељених свакој држави. У Мериленду нису дата два гласа.

председник пре избора

Ендру Џексон
Демократска

Изабрани председник

Ендру Џексон
Демократска

Председнички избори у Сједињеним Државама 1832. били су 12. четворогодишњи председнички избори, одржани од петка, 2. новембра до среде, 5. децембра 1832. Актуелни председник Ендру Џексон, кандидат Демократске странке, победио је Хенрија Клеја, кандидата Националне републиканске странке.

На изборима су први пут коришћене конвенције за председничке номинације, а демократе, национални републиканци и Анти-масонска партија су користили конвенције за одабир својих кандидата. Џексон је добио поновну номинацију без противљења, а Демократска национална конвенција из 1832. заменила је потпредседника Џона К. Калхуна Мартином Ван Бјуреном. Национална републиканска конвенција је номиновала карту коју је водио Клеј, Кентакијанац који је био државни секретар под председником Џоном Квинсијем Адамсом. Антимасонска партија, једна од првих великих трећих страна у САД, номиновала је бившег државног тужиоца Вилијама Вирта.

Џексон се суочио са тешким критикама због својих поступака у рату са банкама, али је остао популаран у широј јавности. Освојио је већину гласова народа и 219 од 286 електорских гласова, чинећи већину држава изван Нове Енглеске. Клеј је освојио 37,4% гласова и 49 електорских гласова, док је Вирт освојио 7,8% гласова и носио је државу Вермонт. Гувернер Вирџиније Џон Флојд, који није водио активну кампању, освојио је електорске гласове у Јужној Каролини. Након избора, чланови Националне републиканске партије и Антимасонске партије формирали су Виговску партију, која је постала главни противник демократа у наредне две деценије.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Електори су изабрани на свих 288 распоређених позиција; међутим, два електора из Мериленда су се обавезала да ће на листи Клеј/Сергеант уздржани да гласају за председника или потпредседника, чиме је укупан број датих електорских гласова достигао 286.
  2. ^ У Алабами, Џорџији, Мисисипију, Северној Каролини и Вирџинији, демократски потпредседнички кандидат на листићу био је Филип П. Барбур. Међутим, сви демократски бирачи из тих држава дали су своје електорске гласове за Ван Бурена. 30 електора Пенсилваније гласало је за Вилијама Вилкинса за потпредседника.
  3. ^ Флојд се није појавио на гласачком листићу ни у једној држави која је бирала своје бираче путем народног гласања. Његове изборне гласове доделило је законодавно тело Јужне Каролине.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „National General Election VEP Turnout Rates, 1789-Present”. United States Election Project. CQ Press. 

Спољашне везе[уреди | уреди извор]