Председнички избори у САД 1880.

С Википедије, слободне енциклопедије
Председнички избори у САД 1880.

← 1876 2. новембар 1880. 1884 →

369 чланова Изборног колегијума
185 електорских гласови потребни за победу
Излазност78% [1] Пад 4.6 pp
 
Номинован Џејмс А. Гарфилд Винфилд Скот Ханкок
Странка Републиканска Демократска
Матична држава Охајо Пенсилванија
Кандидат за потпредседника Честер А. Артур Вилијам Инглиш
Гласови изборника 214 155
Однесених држава 19 19
Бр. гласова 4.446.158 4.444.260
Проценат 48,32% 48,21%

Резултати избора: Црвена боја означава савезне државе у којима је победио Гарфилд, плава означава савезне државе у којима је победио Ханкок. Број изнад савезне државе означава број изборника које та држава има

Председник пре избора

Радерфорд Б. Хејз
Републиканска

Изабрани Председник

Џејмс А. Гарфилд
Републиканска

Председнички избори у Сједињеним Државама 1880. били су 24. четворогодишњи председнички избори, одржани у уторак, 2. новембра 1880. године, на којима је републикански кандидат Џејмс А. Гарфилд победио Винфилда Скота Хенкока из Демократске странке. Стопа излазности бирача била је једна од највиших у историји нације. Гарфилд је убијен током прве године на функцији, а наследио га је његов потпредседник Честер А. Артур.

Актуелни председник Радерфорд Б. Хејз није тражио реизбор. После најдуже конвенције у историји странке, фракционисани републиканци изабрали су представника Гарфилда из Охаја за свог заставника. Демократска странка изабрала је генерала Винфилда Скота Хенкока из Пенсилваније за свог кандидата. Доминација две велике странке почела је да се опада пошто је нова левичарска партија, Зелена странка, номиновала још једног генерала из грађанског рата за председника, конгресмена из Ајове Џејмса Б. Вивера. У кампањи која се водила углавном око питања лојалности Грађанском рату, тарифа и кинеске имиграције, Гарфилд је за длаку победио и на изборима и на изборима. Он и Хенкок су сваки освојили нешто више од 48 одсто гласова, док су Вивер и још два мања кандидата, Нил Дау и Џон В. Фелпс, заједно чинили остатак.

На крају, укупан број гласова два главна кандидата раздвојен је са 1.898 гласова (0,11%), што је најмања победа на националном народном гласању икада забележена. У изборном колегијуму, међутим, Гарфилдова победа је била много већа; освојио је одлучујућу државу Њујорк са 21.033 гласа (1,91%). Хенкоково освајање јужних држава није било довољно за победу, али је учврстило доминацију његове странке у региону генерацијама.

То су уједно и други избори на којима су два кандидата која су добила електорске гласове имала исти број држава. То се десило и 1848. и 2020. Ово је била последња од шест узастопних победа Републиканске странке на председничким изборима. То је такође било прво у којем су људи у свакој држави могли директно да гласају за председничке изборе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Peskin 1980, стр. 176.

Спољашне везе[уреди | уреди извор]