Председнички избори у САД 1808.

С Википедије, слободне енциклопедије
Председнички избори у САД 1808.

← 1804 4. новембар – 7. децембар 1808 1812 →

176 чланова Изборног колегијума
89 електорских гласови потребни за победу
Излазност36,8%[1] Раст 13,0%
 
Номинован Џејмс Медисон Чарлс Пинкни
Странка Демократско-републиканска партијa Федералистичка партија
Матична држава Вирџинија Јужна Каролина
Кандидат за потпредседника Џорџ Клинтон Руфус Кинг
Гласови изборника 122 47
Однесених држава 12 5
Бр. гласова 124.732 62.431
Проценат 64,8% 32,4%

Резултати избора: Зелена боја означава државе у којима је победио Медисон и наранџаста означава државе у којима је победио Пинкни. Бројеви изнад савезних држава означавају број изборничких гласова које та држава има.

Председник пре избора

Томас Џеферсон
Демократско-републиканска партија

Изабрани Председник

Џејмс Медисон
Демократско-републиканска партија

Председнички избори у Сједињеним Државама 1808. били су шести четворогодишњи председнички избори, одржани од петка, 4. новембра, до среде, 7. децембра 1808. Демократско-републикански кандидат Џејмс Медисон победио је кандидата федералиста Чарлса Котсворта Пинкнија.

Медисон је био државни секретар од када је председник Томас Џеферсон преузео дужност 1801. Џеферсон, који је одбио да се кандидује за трећи мандат, дао је снажну подршку Медисону, колеги из Вирџиније. Актуелни потпредседник Џорџ Клинтон и бивши амбасадор Џејмс Монро оспорили су Медисонову за вођство странке, али је Медисон добио номинацију своје странке и Клинтон је поново номинован за потпредседника. Федералисти су одлучили да поново номинују Пинкнија, бившег амбасадора који је био партијски кандидат 1804, поново заједно са Руфусом Кингом.

Упркос непопуларности Закона о ембаргу из 1807. године, Медисон је освојио огромну већину електорских гласова изван федералистичког упоришта Нове Енглеске. Клинтон је добио шест електорских гласова за председника из своје матичне државе Њујорк. Ови избори су били први од два случаја у америчкој историји у којима је изабран нови председник, али је садашњи потпредседник поново изабран, а други је био 1828.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашне везе[уреди | уреди извор]