Преподобни новомученик Игњатије

С Википедије, слободне енциклопедије
Преподобни новомученик Игњатије
Лични подаци
Место рођењаСтара загора,
Датум смрти8. октобар 1814.
Место смртиИстамбул,
Световни подаци
Празник2.11. (20.10.)

Преподобни новомученик Игњатије или Свети Игњатије Старозагорски је православни свети преподобномученик, син светог Георгија Загорског (Старозагорског) из 18. века[1].

Рођен је у месту Стара Загора у Трновској области у Бугарској. Крштено име му је било Јован. Родитељи Георгије и Марија, су били православни хришћани. Преселили су се у Филипопољ, и тамо се Игњатије школовао. Касније одлази у Рилски манастир[2].

Оца су му убили Турци јер је одбио да промени веру и да приступи њиховој војсци која је гушила Први српски устанак. Његову жену и две кћери Турци су разним претњама приморали да се одрекну хришћанства и приме ислам. Јован је успео да побегне у Румунију. Тамо се упознао са светим преподобномучеником Јевтимијем. Затим се враћа у Бугарску. Настанио се у Трнову, али су и тамо Турци покушали да га преведу у ислам. Да би спасао свој живот, Игњатије је примио ислам и одмах побегао на Свету Гору, где је живео најпре у манастиру Григоријат а касније у скиту Иверског манастира „Свети Јован Претеча“. Ту се замонашо у велику схиму узевши име Игњатије и посветио се строгом монашком животу, и притиснут савешћу одлучио је да страда у име хришћанске вере. Отишао је у Истамбул, на дан када је заседала Велика Порта и тамо пред свима бацио чалму на земљу и јавно се одрекао ислама. Због тога је осуђен на смрт вешањем, али је свирепо задављен 8. октобра 1814. Његово тело је откупио светогорски монах који га је пратио у Цариград и однео на Атос[3]. Тамо су његове мошти сахрањене заједно са моштима раније пострадалог светог преподобномученика Јевтимија

Мошти обојице мученика су положене у новоподигнутом храму, крај келије духовника Никифора. Глава светог Игњатија се чува у манастиру св. Пантелејмона.

Православна црква прославља преподобног новомученика Игњатија 2. новембра (20. октобра)[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Жития на Светиите - 8 Октомври”. manastir.narod.ru. Приступљено 2024-03-04. 
  2. ^ „Свети преподобни новомученик Игњатије”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-03-04. 
  3. ^ „Вярващи посрещнаха мощите на Св.Игнатий Старозагорски”. dariknews.bg (на језику: бугарски). 2010-06-23. Приступљено 2024-03-04. 
  4. ^ „Prolog”. www.eparhijavranjska.org. Приступљено 2024-03-04.