Прилепски партизански одред Гоце Делчев

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Прилепски партизански одред „Гоце Делчев“
Kozar i Tarcan.jpg
Првоборци из одреда, Мице Козароски и Трајко Бошкоски (1941)
Постојање11. октобар25. децембар 1941.
Место оснивања:
Црвене Стене, код Прилепа
Јачина39 војника и официра
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
Команданти
КомандантЂоре Велкоски
Политички комесарКрсте Црвенковски

Прилепски народноослободилачки партизански (НОП) одред „Гоце Делчев био је први партизански одред у Македонији, основан 11. октобра 1941. године у месту Црвене Стене код Прилепа.[1] При формирању, у његов је састав ушло 39 бораца из Прилепа.

Исти дан, борци су били подељени у три групе и у Прилепу извршили напад на бугарску полицијску станицу.[1] При нападу је погинуо један стражар, а у затвору су се налазили политички затвореници. Овај дан се после рата слави као Дан устанка народа Македоније. Следећи дан, бугарске власти су ухапсиле 700 грађана Прилепа. Петнаестог октобра, код села Попова Нива на Селечкој планини, одреду су се прикључили борци Прилепске партизанске чете.

Прилепски партизански одред Гоце Делчев

Након успешно изведене акције одреда код села Царевић, 8. новембра, био је одржан први партизански митинг у окупираној Македонији. Због отежаног дејствовања у зимским условима, одред је расформиран на планини Козјак, 25. децембра 1941. године, а његови борци распоређени на илегално деловање у Прилепу, Битољу, Преспи, Скопљу и Кавадарцима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Македонска енциклопедија (књига друга). „МАНУ“, Скопље 2009, 1223. стр.

Види још[уреди | уреди извор]