Пустињски монструм (стрип)

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна Ју стрип профила из 1985. год: епизода Пустињнски монструм.

Пустињски монструм је 15. епизода стрип-серијала Кобра, новосадског тандема Обрадовић-Керац.

Садржај[уреди | уреди извор]

Након завршене авантуре са Чипом и Анђелима пакла (14. епизода), Кобра и Синди стопирају на аутопуту негде у Аризони. Купи их велика хладњача у којој се налазе Фил и Чиф. Заједно одлазе у ресторан поред аутопута у коме Фил одмах улеће у гужву са присутним гостима ресторана.

Након што Кобра и Чиф савладају госте и сместе их у оставу, Фил се представља као агент ФБИ који је не трагу примопредаји веће количине дроге. Објашњава Кобри да куповина треба да се обави управо у локалу у коме се налазе и моли га да му помогне. Главни продавац је г. Куган (с којим Фил очигледно има нерасчишћене рачуне). Трансакција износи милион долара.

Кобра врло брзо схвата да је Фил варалица и да само жели да се докопа дроге и пара. Након јурњаве по аутопуту, Куганови људи сређују Фила и Чифа, али Фил последљим атомом снаге успева да убије Кугана, оставивши милион долара у коферу на аутопуту.

Кобра и Синди наилазе на новац. Док Кобра жели да све пријави полицији и врати новац, Синди жели да га задржи за себе. Ухвативши Кобру у непажњи, Синди га онесвешћује и бежи с новцем. На једној новчаници од 100 долара, коју му је оставила, написала је само Хилтон, Хаваји.

Основни подаци[уреди | уреди извор]

Синди онесвешћује Кобру да би побегла с новцем.

Епизода је настала у периоду август 1981-мај 1982. год. Објављена је у четири наставка у Ју стрипу[1] у бројевима 33, 37, 39. и 42 (изашле 1981-1982). Цена сваког примерка била је 15 динара. Епизода је имала укупно 48 страна. Епизоду је нацртао Бане Керац, а сценарио написао Тоза Обрадовић.

Куриозитети[уреди | уреди извор]

У епизоди се појављује неколико познатих ликова из света филма и стрипа. Фил и Чиф су Патрик Мекмарфи и Чиф (Поглавица) из филма Лет изнад кукавичјег гнезда. Куганов телохранитељ са повезом преко десног ока је вероватно домаћи стрип-цртач Бане Плавшић. Шанкер у ресторану је вероватно сам Керац. Апарат за кафу у ресторану носи име Sybin Caffe, што је највероватније алузија на Керчевог сарадника Сибина Славковића, такође стрип-цртача.

Реприза[уреди | уреди извор]

Епизода је репризирана у целости у едицији Ју стрип профил бр. 4, која је изашла 1985. године у издању Дечјих новина из Горњег Милановца. Коштала је 200 динара.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Све епизоде Кобре могу се наћи у електронском формату на страници Стрип-утопија посвећене Ју стрипу: http://striputopija.blogspot.rs/p/blog-page_70.html Архивирано на сајту Wayback Machine (29. август 2016)