Бранко Плавшић

С Википедије, слободне енциклопедије
Бранко Плавшић
Пуно имеБранко Плавшић
Датум рођења(1949-07-03)3. јул 1949.
Место рођењаМала Новска Рујишка
 Босна и Херцеговина, ФНРЈ
Датум смрти9. новембар 2011.(2011-11-09) (62 год.)
Место смртиБач
 Србија

Бранко Плавшић (Мала Новска Рујишка, 3. јул 1949. - Бач, 9. новембар 2011) био је српски цртач стрипова.[1] Имао је репутацију једног од најбољих тушера Европе.[2]

Најпознатији серијали на којима је радио као цртач и тушер: „Блажо и Јелица“, „Мирко и Славко“, „Велики Блек“, „Тарзан“, „Нинџа“, „Балкан Експрес“, „Кели Брандо“ и „Забава за целу породицу“.

Биографија[уреди | уреди извор]

Бранко Плавшић је рођен у Малој Новској Рујишки у Босни и Херцеговини 3. јула 1949. године. Од 1955. године живи у Малом Бачу, где је завршио основну школу. Средњу школу примењених уметности похађао је у Новом Саду, али је због породичне ситуације није завршио. Отац троје деце.

Стрипом професионално почиње да се бави још као тинејџер, када 1966. започиње сарадњу са „Дечјим новинама“ из Горњег Милановца, за које највише ради на стриповима „Мирко и Славко“ и „Блажо и Јелица“.

Средином 1970-их година одлази у Немачку, где за студио Ролфа Кауке ради на стриповима „Fix und Foxi“ и „Pichelsteiner“.

По повратку у домовину запошљава се у новосадском „Дневнику“, где ради стрип Велики Блек, као и велики број насловница. Паралелно тушира и неколико епизода серијала „Нинџа“ за „Дечје новине“, а ради и стрипове „Камелеон“ и „Тенк“, по сценарију Душана Вукојева и „Вечерњу акцију“, по сценарију Петра Алаџића, који су објављени у часописима Стрипотека, Невен и YU стрип. Тушира и неколико вестерн прича по сценаријима Светозара Обрадовића и Бранислава Керца. Туширао је једну епизоду стрипа „Џек Сиборн“ /„Jacka Seaborna“/ по сценарију С. Обрадовића, коју је нацртао Предраг Ивановић – Пека.

Радио је и ликовне реконструкције археолошких налаза Оџака, Бачке Паланке и Бача.[3]

Био је један од оснивача и члан Управног одбора Удружења стрипских уметника Србије 2011. године.

Монографија „Балкан Експрес“[уреди | уреди извор]

У част Бранка Плавшића, маја 2012, издавач „Тампограф“ у сарадњи са Студентским културним центром Новог Сада и Удружењем стрипских уметника Србије, објавио је дуго очекивани интеграл култног домаћег стрипа „Balkan Express“ по сценарију Гордана Михића и оловци Бранислава Керца, чији је тушер био Плавшић.[4]

Осим овог и других Плавшићевих стрипова, у овој монографији је Здравко Зупан је објавио биографски чланак „Бранко Плавшић: од Мирка и Славка до Тарзана“ и први целовитији попис стрипова које је Плавшић урадио у Југославији и иностранству.

Рекли су о Плавшићу[уреди | уреди извор]

  • „Засигурно један од најбољих, ако не и најбољи тушер у Европи… У ствари, мислим да би се у Марвелу врло радовали да га добију.“ — Светозар Томић, историчар стрипа и уредник магазина Стрипотека
  • „Издвајао се од осталих стрип аутора по својој племенитости и доброти. Остаће упамћен као врхунски тушер и изузетан човек.“ — Предраг Ђурић, сценариста и уредника портала „Војвођански стрип“

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ * „Бранко Плавшић - Биографија“[мртва веза], Војвођански стрип
  2. ^ „Преминуо познати југословенски стрип цртач Бранко Плавшић“, Радио телевизија Војводине, 9. новембар 2011.
  3. ^ Аничић, Горан. „Посвећено Бранку Плавшићу стрип аутору“ Архивирано на сајту Wayback Machine (24. јун 2016), Свакодневница блог, 11. новембар 2011.
  4. ^ „Balkan Express“, Happy Novi Sad, 2012. — Преглед издања[мртва веза]

Литература[уреди | уреди извор]