Развој интернет софтвера

Из Википедије, слободне енциклопедије

Развој интернет софтвера (енг. web development) представља цјелокупну припрему и израду интернет странице. Под развојем интернет софтвера подразумева се: веб-дизајн, програмирање, програмирање база података, сервер администрација, управљање садржајем, маркетинг. Најчешће се под развојем интернет софтвера сматра само администрација и програмирање, а опште прихваћено је да је веб девелопмент само поддио веб-дизајн-а, што није тачно.

Израда сајтова (енг. Website Making) се врши помоћи неколико различитих програмских језика: HTML, XHTML, CSS, Flash, PHP, Java Script, JQuery итд. Основа сваког wеб сајта је HTML и сви претразивачи виде искључиво податке написане у том програмском језику. Сви остали програмски језици се користе у комбинацији са HTML-ом, за модернизовање и креирање напредних функција сајта.

Развој израде сајтова[уреди]

Први сајтови су израђени само помоћу програмског језика HTML. Временом су поцели да се развијају алати који це помагати програмерима да сто лаксе испису код и направе сајт. Први такав алат је развијо Adobe и звао се Dreamweaver. Овај и слицни софтвери су се користили све до уводјења W3C стандарда, који је померио границе. CSS полако али сигурно постаје неизоставан део сваког модернијег wебсајта и тако је остало до данасњих дана.

Ново доба у изради вебсајтова је наступило 2003. када се појавио WordPress CMS који се до данас веома развио и наставља да се развија. WordPress је заснован на PHP програмском језику и направљен је тако, да се прилагођава корисницима, а не програмерима. Сви најмодернији сајтови се заснивају на изради помоћу неког CMS-а. Најпознатији CMS-ови су WordPress, Joomla, Drupal, Magma.

Посебно интересантни начини израде сајтова су Drag & Drop системи за израду сајтова. Ови системи су максимално прилагођени корисницима. Идеја је да корисници сами могу да направе за себе wебсајт без познавања било ког програмског језика. Најпознатији Драг & Дроп системи су Weebly и Wix. Оба система се могу користити потпуно бесплатно. И Wix и Weebly имају своје предности и своје мане. Wix нуди веома велику слободу и може се помоћу њега направити заиста веома леп сајт. Једини проблем је што Google "не воли" код који Wix креира. Тако да је сајт креиран помоћу овог система, без помоћи програмера, ипак аматерски. Weebly је много бољи што се тиче креирања кода, али је доста лимитиран што се тиче опција. Ипак уз помоћ искусног програмера у овом систему је могуће креирати одличне сајтове.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]