Joomla!

Из Википедије, слободне енциклопедије
Joomla!
Joomla!-Logo.svg
JoomlaAdministrator.jpg
Joomla! 3.3 администрација
Првобитни
аутор(и)
The Joomla Project Team
Прва верзија 17.08.2005
Најновија
верзија
3.3.6[1]
30. септембар 2014.
Писано у PHP
ОС Више-платформски
Платформа PHP
Величина 8.0 МБ
Тип Систем за управљање садржајем
Лиценца ГНУ-ова општа јавна лиценца
Веб-сајт www.joomla.org

Joomla! је слободни систем за управљање садржајем (енгл. Content Management System) отвореног кода који је написан у програмском језику PHP, за објављивање садржаја на Вебу и Интранету, уз коришћење MySQL базе података. Направљена је по МВЦ моделу који може да се користи и независно од ЦМС-а и већ садржи могућности као што су кеширање страница, РСС доводе, прилагођени изглед странице за штампу, кратке вести, блог, анкете, претрагу и подршку за више језика. Тренутно је актуелна верзија 3.3.6.[1]

До фебруара 2014-те Joomla! је са званичног сајта преузета преко 50 милиона пута. Преко 7700 бесплатних и комерцијалних екстензија је доступно на званичном Joomla! Extension директоријуму.[2] Екстензије су такође доступне и преко других извора. По неким проценама, ово је други по распрострањености ЦМС у свету, после Вордпреса.[3][4]

Joomla! је лиценциран под ГНУ-овом Општом јавном лиценцом (GNU GPL).

Историја[уреди]

Joomla! је настала форковањем Мамбо софтвера 17. августа 2005. године. Joomla! девелопери су креирали веб-сајт OpenSourceMatters.org (OSM) који је служио за дистрибуцију информација софтверској заједници. Ендру Еди је 18. августа објавио позив за предлоге за име пројекта, а 22. септембра је ново име, Joomla! званично објављено.

Joomla! се правилно пише са узвичником на крају, али се назив често може видети и без узвичника. Реч потиче од Свахили језика која значи „сви заједно“, што је врло слично значењу које реч џумле има и у српском жаргону.

Инсталација[уреди]

Као већина других веб-апликација, Joomla! се може покренути на ЛАМП платформи. Многе хостинг компаније омогућавају аутоматску инсталацију путем контролног панела.

Екстензије[уреди]

Joomla! екстензије проширују функционалност Joomla! веб-сајтова. Оне се могу поделити на пет типова:

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]