Разговор:Гојазност

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Кандидат за сјајни чланак на расправи[уреди]

Расправа траје до: -- Dcirovic (разговор) 23:21, 22. октобар 2018. (CEST)

Коментари

Чланак задовољава критеријуме за статус сјајног чланка.

Расправа траје до: 29. октобра 2018. у 23:20 -- Dcirovic (разговор) 23:21, 22. октобар 2018. (CEST)


Слажем се, свакако да. Видим да су на доста места појашњени стручни термини, што сматрам веома позитивним. Можда бих евентуално заменила и/или појаснила још и речи етиологија, патогенеза, седентарни начин живота. Такође мислим да би уместо наслова Гојазност у детињству, боље стајало Гојазност код деце. Што се тиче Историје, одељак лепо почиње реченицом да је гојазност најстарији и још увек најчешћи метаболички поремећај, али ми се чини да је доказано да је она постојала још од праисторије, дакле пре Атничке Грчке, чак сам негде прочитала да је било више гојазних, него мршавих људи, али наравно, у далеком мањем проценту. Такође ми се чини да сам негде видела нешто свежије статистичке податке за Србију, и да су се проценти увећали у односу на 2000. годину. У сваком случају, мислим да би податке из 2000 најбоље било навести у прошлом времену, на пример, у реченици која почиње са „Највећу укупну преваленцију има...” заменити реч „има” са је „имала”. Мислим то су ситнице, али ето.--Тајга (разговор) 02:00, 23. октобар 2018. (CEST)

@Тајга: Хвала на сугестијама. Већину ових измена сам управо унео. Уколико ми је нешто промакло или ако желите да додатно побољшате чланак, било би добро да директно измените текст. --Dcirovic (разговор) 03:43, 23. октобар 2018. (CEST)

Додала сам неке податке које сам видела у Уредби о Националном програму за превенцију гојазности код деце и одраслих од ове године. Мислим да ће крајем овог месеца бити Батутови дани, па ће можда објавити и нешто свежије податке, с обзиром да су сви проценти у порасту.--Тајга (разговор) 00:22, 24. октобар 2018. (CEST)