Разговор:Друзи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Није ми нешто јасно.

„Њихови преци који потичу са планина на подручју Либана су се сматрали мирољубивим народом.”

— Чланак Друизам

Њихови преци су себе сматрали мирољубивим народом?!?!И ја себе сматрам мирољубивим,али да ли сам ја мирољубив говоре моји поступци,а не моји ставови или мишљење мојих предака.Дакле,или пресложити или избацити.

„Друзи не заговарају проширење своје вере на што већи број људи већ је, напротив, готово немогуће службено се преобратити на њихову животну филозофију.”

— Чланак Друизам

Јасна је поента,али је мало(у најмању руку) незграпно речено.

Да ли је ово народ или религија?

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 01:17, 26. јун 2007. (CEST)


Ово су у ствари Арапи, са посебном религијом по којој носе име, а која је по њима Ислам, док их други муслимани не сматрају поборницима Ислама, јер призанју неке пророке из јудаизма, хришћанства, па чак и нека неоплатонска учења. Ништа специјално, Друзи су као нека вјерска заједница, гностичног типа, сами себе називају „монотеистима“ (баш овако како сам написао) има их негдје око 1 000 000 у свијету, већина живи на Блиском Истоку (Британика каже 250.000 крајем 20 вијека, углавном у Либану, са малим заједницама у Израелу и Сирији) У 19. вијеку су чинили високо друштво у Либану, дакле аристократско, итд... Иначе, овај чланак би требало премјестити на Друзи (ако би тако било исправно на српском), пошто у већини језика нису -изам... ---Славен Косановић- {разговор} 02:06, 26. јун 2007. (CEST)
Заборавих, није јасно одакле потиче име Друз, или како већ, неки тврде да води поријекло од неког исламског пророка из 10. вијека, док сами Друзи то негирају и управо тог пророка нимало не готиве... ---Славен Косановић- {разговор} 02:10, 26. јун 2007. (CEST)
Обожавам овакве реченице, Муслимани их не сматрају муслиманима... Горане, ово је креативност... :)))))))))))) ---Славен Косановић- {разговор} 02:50, 26. јун 2007. (CEST)

Реч Друизам нема никакве везе са Друзима и треба обрисари овај члана, тим пре што постоји сличан под називом Друзи. Или их спојити у један. Путник 09:52, 26. јун 2007. (CEST)

Примјетио сам да је чланак кратак, па сам га допунио овим реченицама из чланка Друзи са хрватске википедије. Иначе нисам анализирао дубину садржаја текста, то је био само копи-пејст :).

За Црног[уреди]

„Њихови преци који потичу са планина на подручју Либана су се сматрали мирољубивим народом.”

— Чланак Друизам

Ово не значи да су они САМИ СЕБЕ сматрали мирољубивим народом, већ да су били сматрани мирољубивим народом од стране других. Пошто пасив није баш најсрећније решење у ср. језику, онда се то решава овом конструкцијом.

Да су они сами себе сматрали нечим, онда би требало да стоји: Њихови преци су себе сматрали мирољубивим народом.

Поз.--MaduixaGaim.svg kaži 12:05, 26. јун 2007. (CEST)