Разговор:Малина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Пољопривредном факултету у Београду.
Датум уноса: март—мај 2016.
Википедијанци: Ова група студената ће уређивати у ГИП-у и молимо вас да не пребацујете овај чланак у друге именске просторе Википедије.
Позивамо вас да помогнете студентима при уређивању и допринесете да њихови уноси буду што квалитетнији.

Први поднаслов[уреди]

Mogli ste nesto napisati i o osnovnim sortama maline.Napr.roland i vilamet koje su najpoznatije u Srbiji.--Grofazzo 21:57, 16. јун 2007. (CEST)

Ne znam ništa o tome, nemam ni literaturu, a ni posebnog interesovanja da o tome pišem. Bilo bi jako lepo ako si poznavalac sorti malina da dopuniš.--Тснена 22:05, 16. јун 2007. (CEST)

Тема чланка[уреди]

Чланак је о врсти Rubus idaeus, о осталим врстама треба написати засебне чланке, или их описати у оквиру чланка о подроду Idaeobatus. --Wlodzimierz (разговор) 12:39, 23. април 2014. (CEST)

Пре него што сам почео да пишем, чланак је био више него очајан, написан је у стилу „ето, само да га имамо“. Наслов чланка гласи „Малина“ а стручно, односно латински је Rubus Idaeobatus, и лепо само описао поделу дивљих врста. Црвена малина је Rubus idaeus те према томе наслов је требао да на српском гласи тако али у овом случају наслов је Малина те знамо шта је у овом случају старије, односно где је грешка. Ако те збунио интервики, овај чланак би требало усмерити ка [1]. Нисам за писање засебних чланака о врстама једне биљке, јер сматрам да требамо имати квалитет а не јурити „бројно стање“. Боље да имамо добар чланак о малини него пет о засебним врстама исте. Вратићу чланак на моју измену.--Свифт (разговор) 13:25, 23. април 2014. (CEST)

Став „Вратићу чланак на моју измену” најчешће води у бесмислену ситуацију звану рат измена(ма). Молим те стога да сам вратиш своје враћање мојих измена, а из следећих разлога:
1) ако мислиш да је чланку о црвеној малини бољи назив Црвена малина, онда преименуј чланак у тај назив, а потом у чланку малина пиши о свим малинама (ово је решење које често примењујем у другим родовима и врстама, кад дође до двосмислености/вишесмислености);
2) назив „Rubus Idaeobatus” једноставно је назив за подрод и требало би га писати управо тако Rubus Subgen. Idaeobatus, а не као биномијално име врсте – не постоји комбинација Rubus idaeobatus међу стручним називима врста;
3) нису само врсте из поменутог подрода малине (више о томе овде), а и сам тај подрод има око 200 врста (!) – стога чланак малина може да буде нетаксономски, већ пре збирни, на основу заједничких карактеристика свих врста малина из свих подродова који укључују малине;
4) овакво решење (нетаксономски, а збирни чланак) је присутно на енглеској вики на коју си упутио као најбољу верзију интервикија за чланак малина (и ту се слажем) а и реалније је с обзиром на свеприсутну хибридизацију међу врстама из различитих подродова и секција овог рода.
Пошто си већ уложио доста времена у чланак, као што сам наглашаваш, можда би могао да поправиш ситуацију црвена малина/малина према овим предлозима. Поздрав, --Wlodzimierz (разговор) 15:17, 23. април 2014. (CEST)
Треба помирити научну и народну класификацију. Нисам експерт за воће али ми се чини да код Срба и других европских народа воћне сорте су добијале назив искључиво на основу плода. Сматрам да је боље написати нов чланак „Црвена малина“ него преименовати постојећи. Под тачком 2 се слажем тако ћу и написати. Idaeobatus је подрод малине који је најважнији, односно најзаступљенији на планети, има га на свим континентима, и односи се на плод. Подрод Idaeobatus и врста Rubus idaeus L су добили научно име по планини Иди из периода античке Грчке. Код Срба еволуција имена је ишла мало другачијим током. Оно што данас знамо као „Дивљу европску црвену малину“ (Rubus idaeus subsp. vulgatus Arrhen.) Срби су називали скоро до средине 20. века само Малина, да би се у каснијем периоду овај назив користио као уопштен само за племените сорте, а она првобитна „малина“ је преко ноћи код народа постала „Дивља малина“ док је у нашој науци постала Црвена малина. Из подрода idaeobatus су настале племените продуктивне сорте. На основу књиге коју си навео, други подроди, ако не грешим су слабије распрострањени, односно налазе се у одређеним климатским зонама као што је Арктик, Хималаји, а неки подроди само цветају и не дају плод. Могу и њих да убацим у чланак. Ако се будемо строго држали научне класификације за подроде, врсте, подврсте једини исправан назив на вики ће онда бити на латинском и ту дилеме нема зна се на шта се конкретно односи. Поздрав, --Свифт (разговор) 17:10, 24. април 2014. (CEST)