Разговор:BMW

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Неутралност[уреди извор]

Неутралност? Не бих одмах да оспорим неутралност, али контакт адресе, телефони ми се чине сувишним? --Goldfinger 22:20, 4. јул 2006. (CEST)

Слажем се, класичан ЕПП :) Djus reci 22:58, 4. јул 2006. (CEST)

Расправа пред гласање за избор за добар чланак[уреди извор]

Написао сам овај чланак преводећи све са енглеске Википедије.

Мислим да чланак заслужује барем статус доброг, јер тема је скроз покривена, постоје референце за већину навода а ови где нема нису спорни него општег карактера итд. (у складу је са смерницом Википедија:Добри чланци/Правила).

Коментари и све сугестије су добродошли.

ПС Има доста црвених веза али мислим да то није никакав проблем за статус јер овај чланак је чланак за себе, а остали до којих линкује су такође чланци за себе; а у крајњем случају, могу и уклонити већину њих јер овде се углавном не пишу чланци о свим моделима неке аутомобилске марке и сл. тако да остану само доле у навигационим шаблонима где је табеларни преглед...   Обсусер 04:40, 26. јануар 2019. (CET)


Расправа је завршена. (освежи)

Коментари[уреди извор]

 Коментар: Не бих се баш сложио да су неки наводи који су остали нереференцирани општег карактера. Мислим да за, рецимо, реченице попут „BMW-ов први теренац, BMW X5 (E53), уведен је 1999. ... како год, био је веома успешан” или „BMW Z3 кабриолет двосед и купе модели уведени су 1995. године. Ово су били први масовно произвођени модели ван серија 1/3/5 и први који се једино производе ван Немачке (у Сједињеним Државама, у овом случају)”. Мислим да је за добар чланак неприхватљиво да читави одељци буду без референци. --Miljan Simonović (разговор) 11:08, 26. јануар 2019. (CET)

Покушаћу то поправити.   Обсусер 15:05, 26. јануар 2019. (CET)
 Сређено. Боље је него што је било. Доле у литератури су били дати извори за историју односно то што си навео, али свеједно унео сам експлицитне инлајн референце. Ако мислиш да има још навода који би могли да буду спорни, издвоји их овде па ћу ставити референцу; иначе, они наводи на Википедији који нису спорни не морају да имају експлицитно дату референцу.   Обсусер 06:48, 27. јануар 2019. (CET)

Српски језик не познаје ИПА симболе, поготово не када је реч о транскрипцијама са немачког језика. Зашто овде није урађена транскрипција наслова на Бе-Ем-Ве (као и у случајевима Си-Ен-Ена, Би-Би-Сија итд), тим пре јер је термин и те како укорењен у савремени српски језик? Није иницијализам (шта год то значило) већ акроним. Шта је фри-флоут (зар није лакше написати у власништву малих акционара)? Почеци BMW-а могу да се прате уназад до три засебне немачке компаније... − шта је писац хтео да каже??? Да се не понављам пошто сам ти неке ствари већ написао на страници за разговор. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 01:21, 29. јануар 2019. (CET)

Познаје, и то за све језике; о томе смо већ расправљали навелико. Мислим да је овај назив чешћи. То је исто. Управо то што пише.   Обсусер 01:31, 29. јануар 2019. (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── ↑ Неће бити да је исто. Даље:

  • Када су рестрикције Версајског споразума почеле да се укидају... - рестрикције споразума???
  • Распала фабрика − фабрике се не распадају већ пропадају
  • Isetta се продавала добро, али с малим маргинама профита − маргина профита???
  • развијен у конјукцији с Ламборгинијем − развијен у конјукцији? Реч сарадња је управо постала демоде
  • Године 1992, BMW је купио велику акцију у студију за индустријски дизајн са седиштем у Калифорнији − купио акцију?
  • прешла је прекретницу − шта је прекретница?

Ово су само примерци на које сам налетео онако брзински листајући чланак. Овакав стил можда може и да прође у неком ауто-мото магазину, у енциклопедији сасвим сигурно не --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 01:44, 29. јануар 2019. (CET)

Забране. Исправићу. Промене профита, варирање истог. Може обоје. Акције на берзи. Прекретница: [1], [2] итд.   Обсусер 01:58, 29. јануар 2019. (CET)
Знам ја шта је прекретница, него ти не рече како се прелази прекретница? Преокрет може да се направи и да се деси, али не може да се пређе ни у ком случају. Овакве ствари се дешавају кад се дословно преводи без да се текст прилагоди и разуме --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:51, 29. јануар 2019. (CET)
Кад се прелази.   Обсусер 22:14, 29. јануар 2019. (CET)
Прелази се преко преокрета? --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:54, 30. јануар 2019. (CET)
Не, него преко прекретнице (нпр. прекретнице толико и толико нечега).   Обсусер 23:37, 31. јануар 2019. (CET)

Hrvat je šef[уреди извор]

[3] Pozdrav.-- Uspjeh je ključ života (разговор) 16:34, 20. април 2019. (CEST)