Пређи на садржај

Разговор о Википедији:Шаблони/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Нове кутијице

{{tl}} Овде можете затражити стварање нове кутијице за ваше потребе. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 14:39, 24 новембар 2005 (CET)


Ћао. Ја сам често преко дана на Вики, а приметио сам да постоји кутијица само за ноћне птице, не и за дневне. --JustUser 00:40, 25 новембар 2005 (CET)

У праву си ”самокорисниче”, само за разлику од њих то је нормална појава која се подразумева. Ако те и даље интересује таква кутијица предложи текст и слику. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 13:15, 25 новембар 2005 (CET)

Приједлог КорисничкаКутија

Помаже Бог Горане. Имам један приједлог за нову корисничку кутију са текстом:

Овај корисник доприноси зависно од идеја и инспирације.

Мислим да је симпатична. Поздрав. --Славен Косановић 16:36, 29 децембар 2005 (CET)


Ево једне идеје за твој предлог корисничке кутије — Горан Анђелковићразговорmessage • 21:18, 29 децембар 2005 (CET)

{{Корисник Вики/ии}}



Нове кутије

Било би добро да убудуће објављујете ваше нове кутије на овој страни. Ево неке од њих.

mladifilozof

Направио сам нову кутијицу. Ако је желите на страници прекопирајте {{tl|Корисник Вики/конопља}}. {{tl}}



Јованвб:

{{Корисник Вики/УВ}} {{Корисник Вики/православац}} {{Корисник Вики/тона}}




Орловић:

{{Корисник Вики/комунист}} {{Корисник Вики/анархист}} {{Корисник Вики/Српски родољуб}} {{Корисник Вики/муслиман}} {{Корисник Вики/југ}} {{Корисник Вики/католик}} {{Корисник Вики/дува}} {{Корисник Вики/метал}}







Политичке кутије

Не знам да ли је добро да стављамо различите политичке и религиозне кутије. За почетак, недостају друге религије а и друга политичка опредељења. Шта сад то значи да се нпр декларишем као комунист да ли то значи да нисам патриота или треба наређати све те кутије. Да ли неко СМЕ да се декларише као јевреј или католик на српској Википедији? Лако је бити великодушан и рећи "наравно да сме" ако си православац. Али поставите се у "ципеле" те особе. Гледам понашање доброг дела Википедијанаца и речник који се користи, због најмањих ситница се потежу тешке и крупне речи, да ово само изазива нове поделе. Србима тако мало треба да се поделе - на партизане и четнике, на Карађорђевиће и Обреновиће ... да не ређам даље. --Goldfinger 21:33, 1 јануар 2006 (CET)

Слажем се са Goldfingerom, мишљења сам да би више требало форсирати кутијце типа: Овај корисник је спреман на дијалог и компромис или Овај корисник има широке погледе и разумјевање за различитости и сл. Сами изми који су карактеристика историје и мисли двадестог вијека, донијели су много зла и штете цијелокупном људском друштву (нарочито на нашим просторима). Схватам такође потребу појединца да истакне своје мишљење или идеју, али дајмо да што више превладава толеранција и разумјевање међу свима нама и да дајемо најбоње примјере онима који ће тек да се прикључе раду на Вики. Поздрав свима! --Славен Косановић 15:07, 2 јануар 2006 (CET)

Хм, сукоб толеранције и слободе. Слобода има предност, док не угрози слободу другога. Толеранција је питање договора и стога је рањива. Зато се десничари увек позивају на слободу и право да искажу своје мишљење. Предлажем кутијицу, ОВАЈ КОРИСНИК НЕ МРЗИ НИКОГА или ОВАЈ КОРИСНИК ЈЕ ТОЛЕРАНТАН. -- JustUser  JustTalk 16:36, 2 јануар 2006 (CET)

Не видим у чему је проблем. Ако неко жели да обележи себе као фашисту, антисемиту или србофоба, ја се слажем и то подржавам. Ако човек заиста јесте фашиста, па што да крије од тога. Колико се сећам, то није незаконито, само друштвено непривлачно. Ако људи желе да сами себи лепе којекакве етикете, it's fine by me. Ко смо ми да санкционишемо мазохизам? --Филип ۞ 17:12, 2 јануар 2006 (CET)
Проблем је кад се неко посвађа, па другоме налепи кутијицу "овај корисник је фашиста". Ко смо ми да санкционишемо садизам? -- JustUser  JustTalk 16:07, 4 јануар 2006 (CET)

Покрајац: {{Шаблон:Корисник Вики/евр}}




Ђорђе Божовић:





Антисемит

Хеј, антисемит, па то је ружно! --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 14:34, 2 јануар 2006 (CET)

Наравно да је ружно. У питању је свађа и лични чин (вандализма), мада мислим да би најбоље било да он сам направи и себи стави кутијицу СРБОФОБ па да лепо сви наставимо наше послове. -- JustUser  JustTalk 16:27, 2 јануар 2006 (CET)

Ко је србофоб? --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 19:45, 2 јануар 2006 (CET)
Трипут погађај :) --Јованвб 20:51, 2 јануар 2006 (CET)
Ај донт ноу. :( --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 20:58, 2 јануар 2006 (CET)
Па погледај ко је направио шаблон антисемита --Јованвб 21:12, 2 јануар 2006 (CET)
Овакве оптужбе само показују да ова Википедија полако прераста у екстремно десничарску Википедију. Њих изговарају само тешки националисти. Ви знате шта је србофоб, ц, ц, ц... --Покрајац |разговор| 23:26, 2 јануар 2006 (CET)

ПРАВИЛА

Драге колеге, желим да искажем задовољство да је ова идеја обележавања привукла велику пажњу и да је широко прихваћена. Да не би у будуће ишла стихијски, као организатор ове странице, молим све креаторе да убудуће прво преставе своју идеју пред заједницу на страници за разговор, па уколико небуде негативних или непристојних порука, ће се аутоматски поставити на страни.


Нема потреба правити кутије по кључу уједначавања, јер то није део енциклопедије. Боље је да се праве кутијице које ће/се користе за оглашавање. Злоупотреба одређених корисника иде на њихову штету и дискредитацију пред заједницом. Што се тиче храбрости постављања кутијица, НИЈЕ ОБАВЕЗНО. То је добра воља сваког поједница на који ће се начин представити заједници. Они који желе да се укратко представе заједници, идеално је користећи кутијицу. То је пример на многим другим Википедијама, јер треба да буду разумљиве и корисницима који не разумеју наш језик. Они који желе да што мање простора посвете свом представљању или желе оригиналнији приказ, то могу учинити и без постављање кутија. Прихватам чињеницу да су ране протеклих збивања на нашим просторима још увек свеже, али је то начин да их боље осмислимо и превазиђемо.


Одређене смернице су следеће:

  • Требало би правити кутије које су информативног, хумористичког и декларативног карактера (допуните ако сте и другог мишљења).
    • Информативне кутије су попут оних које говоре о Вики профилу и ангажовањима.
    • Хумористичке су оне које користимо да на духовит начин предатавимо себе или своје активности.
    • Декларативне су оне којима се слободном вољом сврставамо међу припаднике сличних или истих ставова.
  • Беспотребно је правити кутијице које су провокативног карактера или вређају личност неког појединца.
  • Бескорисно је правити кутијице које нико не жели да користи.
  • Нетреба мењати кутијице корисника који је већ направио и поставио као предлог на страници за разговоре, већ коментарисати и предложити промене. Треба дозволити креатору да их сам измени или објасни разлоге за такву креацију.


Захваљујем се унапред за разумевање и примену ових стандарда. — Горан Анђелковић разговорmessage & ГетоБотзадаци • 17:42, 2 јануар 2006 (CET)

Имам примедбе на ово: Бескорисно је правити кутијице које нико не користи. Дакле, не мислим тако јер ако се направе неке кутијице, а нико их не користи, то не значи да се у будућности неће користити и да се неће наћи неко ко би их желео (наравно, постоји и ова страница, како би се постављали захтеви и слично, али опет, шта фали да постоји, поготово ако су те кутијице занимљиве). --Филип ۞ 18:50, 2 јануар 2006 (CET)
Брате Филипе, зато ова страна и постоји да нам будући али и садашњи чланови затраже израду нове кутије или дају свој предлог. То незначи да нетреба правити нове и интересантне кутије и понудити их као идеју, да би други пожелели да их користе. Али сам прихватио твој предлог и мењам у ”Бескорисно је правити кутијице које нико не жели да користи”. Хвала на конструктивном предлогу. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 19:05, 2 јануар 2006 (CET)

Драге колеге ...

... моја страна за разговоре није најбоље место за сучељавање идеја и мишљења, зато вас молим због прегледности да ваше будуће коментаре постављето овде. део ваше дискусије пребацујем тамо где им је место. Захваљујем на разумавању.

Наравно, Горане, само сам мислио да ова кутијица може да прође, пошто већ има комунистичка, анархистичка и монархистичка, па фали ова демократска. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 14:59, 4 јануар 2006 (CET)

У реду, хвала. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 15:04, 4 јануар 2006 (CET)
ако набрајамо шта фали ајдемо онда :

религија:

  • јевреј
  • атеиста
  • протестант
  • адвентиста
  • будиста
  • мормон
  • јеховин сведок...да ређам даље?

политика:

  • социјалиста
  • социјалдемократа
  • радикал
  • странка српског јединства
  • српски покрет обнове
  • Г17
  • покрет снага Србије
  • ОБРАЗ... очигледно сам, озбиљно, изиритиран овим поделама. --Goldfinger 15:16, 4 јануар 2006 (CET)
Фали и аполитичар, као што је професор Коста Вујић Милована Витезовића. :) Мислим да је то далеко најбоље политичко убјеђење. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 15:30, 4 јануар 2006 (CET)
Православље је аполитично а подразумева и атеисте као оглашене у Цркви. Значи довољно је Православље. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 16:03, 4 јануар 2006 (CET)

--- Да ли ми овдје радимо као уредници енциклопедије или правимо програм за уређење неке нове државе? Божовић неки дан рече да када дође на Википедију заборавља на своја политичка убјеђења? Дајте бре, вама којима је досадно идите на неки политички форум па се добро испразните, те се онда вратите и радите нешто конструктивно. Пустите те Корисничке кутијце мало на миру. Ако неко буде желио да се изјасни на својој корисничкој страни нека тај исти постави приједлог па ће му се направити кутијца. Бесмислено је прављење истих ако их нико не користи. --Славен Косановић 16:33, 4 јануар 2006 (CET)

Приједлог

--Ђорђе Д. Божовић (разговор) 16:12, 4 јануар 2006 (CET)


Имам замерке. Текст на слици је писан Хрватским и латинично. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 16:17, 4 јануар 2006 (CET)
Није тачно, на слици пише DEMOCRACIA, а на хрватском је demokracija. Слика је са Оставе. А ако ћеш да гледаш латиницу, па и на кутијици Корисник Вики/инфо стоји једно велико латинично I. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 16:22, 4 јануар 2006 (CET)

Није писано хрватским. Democracia пише. --Покрајац |разговор| 16:23, 4 јануар 2006 (CET)

Јел вам ја служим за играње? — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 16:29, 4 јануар 2006 (CET)

Да ли ми овдје радимо као уредници енциклопедије или правимо програм за уређење неке нове државе? Божовић неки дан рече да када дође на Википедију заборавља на своја политичка убјеђења? Дајте бре, вама којима је досадно идите на неки политички форум па се добро испразните, те се онда вратите и радите нешто конструктивно. Пустите те Корисничке кутијце мало на миру. Ако неко буде желио да се изјасни на својој корисничкој страни нека тај исти постави приједлог па ће му се направити кутијца. Бесмислено је прављење истих ако их нико не користи. --Славен Косановић 16:36, 4 јануар 2006 (CET)

Мислим да правило гласи Бесмислено је прављење кутијица које нико НЕ ЖЕЛИ да користи (види горњи разговор Горана и Дунга).--Ђорђе Д. Божовић (разговор) 16:40, 4 јануар 2006 (CET)

Wu:
{{Корисник Вики/ска}}


Нове кутије

Да ли је у реду да кутију коју направим ставим на "чланак", или треба прво овде да је ставим? Извињавам се ако сам нешто погрешно урадио. Поздрав, Срђан Весић 00:20, 26. јануар 2006. (CET)[одговори]

објашњење за кутије

Хтјела бих да вас питам какву функцију уопште имају ове кутије и како се могу ставити код сваког кориснка тј. како да изаберем онај који ми одговара? ~~Сашка83

Кутијице су „забавног“ карактера и постављају се на корисничку страницу, а за објашњење како погледај почетак чланка Википедија:Шаблони/Кориснички простор/Корисничка кутија. — СашаСтефановић • 23:34 25-01-2006

Кутијице

Требају нам кутијице: "Овај корисник се изјашњава као Четник", "Овај корисник је анти-комуниста", "Овај корисник је анти-демократа", "Овај корисник не подржава данску владу", "Овај корисник подржава браћу Арапе"... може и још неке.

Требају нам и кутијце:

Овај корисник је хомосексуалац, Овај корисник је лезбејка, Овај кориник мрзи хомосексуалце, Овај корисник мрзи лезбејке, Овај корисник мрзи муслимане, Овај корисник мрзи хришћане, Овај корисник мрзи будисте, Овај корисник мрзи атеисте, Овај корисник подржава тероризам, Овај корисник је за масовно уништење свих државних структура и уређења, и шта ти год још падне напамет. --Славен Косановић 11:28, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Најбоље да кад се појави нека лезбијка, сама направи кутијицу Овај корисник је лезбијка. И тако сви да праве шта им треба како би себе што боље описали, осим кутијица попут Ја сам фашиста и мрзим вас све и чим вам сазнам адресе, све ћу вас побити! --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 15:42, 19. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Нове кутијице

Биће још, ускоро! --Jeremija 21:25, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Пуно нових кутијица

ОК! Ово је постало бесмислено. У почетку сам био за прављење којекаквих кутијица, укључујући ону која је обележавала корисника као фашисту, све док су се те кутијице негде користиле. Али ово полако прераста у ујдурму. Све је више различитих политичких опредељења и не смемо дозволити да овај хумани пројекат прерасте у политичко бојиште. Тим поводом позивам људе да се изјасне поводом следећег: Ја сам за укидање свих кутијица које се тичу политике, биле оне добре или лоше! С обзиром да сваки корисник може себи да стави на своју корисничку страну шта му воља, то значи да не можемо буквално да забранимо нешто овакво, али можемо да забранимо, у виду вики-политике, кутијице са политичком конотацијом. То опет значи да ће корисници моћи да стављају овакве кутијице на своје корисничке стране, само не у виду шаблона, већ преко сировог кода (онакав какав се налази када отворите да мењате страну шаблона). Бесконачно постављање кутијица ради провокација строго осуђујем и ако се нешто не предузме у наредном периоду, типа овде се не одазове довољан број људи, или "погрешни" људи остављају своје евентуалне коментаре, онда ћу бити приморан да покренем гласање (што не желим). --Филип § 21:29, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Потпуно подржавам, али тиме би се обрисало и комуниста и фашиста и демократа и анти комуниста ... Такође треба обрисати оне коje вређају верска опредељења, као овај корисник је антимуслиман, антиправославац... --Јованвб 21:35, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]

У потпуности. Све што је иоле вређајуће са политичко/религиозне перспективе не треба да стоји овде. --Филип § 21:36, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]
  • Ја нисам за укидање кутијица. Свако има право да се претстави и каже шта мисли. Ако могу да постоје про-комуњарске, про-партизанске, про-анархистичке, про-данске... и да не набрајам више... требало би да се праве и кутијице која су њихова супротност. Добро је да постоји пуно кутијица да би се људи индентификовали.
П.С.
Четник није политички став, него човек који је спреман да брани краља и отаџбину у свако време.
--Jeremija 21:49, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]
Па наравно да ће се уклонити све, а при том мислим и на про-комуњарске, про-партизанске, про-анархистичке, про-данске... Према томе, када се оне уклоне, уклониће се и четничке и све остале. А ту причицу о четницима остави за лаку-ноћ. --Филип § 21:52, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]
Изјашњавај се као комуниста, то није мој проблем, ал' не вређеј Четнике! Немаш право то да радиш јер сви знају колико су злочина починили комунисти. --Jeremija 21:59, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]
Јеремија, тема је да кутије служе људима да се упознају и друже. Ако служе да се свако затвори у своје двориште, промашила се тема. Ово је проблем са четниковањем. Већ си кренуо да лепиш контра налепнице тј да прозиваш. Извукао си супер фору за четовање или форуме, али ово није такво место. -- JustUser  JustTalk 22:05, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Чекај бре Јеремија, који четник. Четници су људи који су се борили у Другом свијетском рату, против окупације нацистичке Њемачке и комуниста, а у неким случајевима да спасу своју фамилију од истребљења које су практиковали усташе из НДХ. Иако их многи вежу за краља и отаџбиму као што ти кажеш, чињенице су сасвим другачије. У мојој породици је било четника који су се борили у Другом свијетском рату и већина их је то радила да би спасла нашу породицу од усташа, прије него нациста. Данас не постоји ни краљ ни отаџбина а ја не вјерујем да ће икада више постојати. --Славен Косановић 22:41, 16. фебруар 2006. (CET)[одговори]

  • Поптуно подржавам све што је Филип рекао. Без икакве политике. Овде се код писања енциклопедијских одредница мора поштовати неутрална тачка гледишта и ту никакве политике не сме да буде. Не смемо се овде делити по политичкој и верској основи, јер ово није дебатни клуб или форум за дангубу него једна озбиљна енциклопедија и пројекат великих размера. Дакле, толико клица имамо и толико посла да не знам како неко стиже уопште да се бави политиком. --Ђорђе Стакић (р) 00:24, 17. фебруар 2006. (CET)[одговори]